Komunisty do vlády, prosím

Josef Šlerka

Po sjezdu ČSSD opět obchází českou žurnalistikou strašidlo komunismu. Bylo by méně strašidelné, kdyby ČSSD sestavila po volbách spolu s KSČM koaliční vládu a ta by vydržela u moci celé funkční období?

Po programovém sjezdu ČSSD opět obchází českou žurnalistikou strašidlo komunismu. Dovolím si ho trochu zbavit jeho strašidelnosti, když zcela vážně prohlásím, že pokud ČSSD vyhraje volby, měla by s KSČM sestavit koaliční vládu, která by vydržela u moci celé funkční období. Myslím, že by to české politice velice prospělo. Mám pro to dva důvody:

1) Společná vláda s ČSSD by z KSČM sňala roušku nevinnosti: už případ kolem Jiřího Dolejše, který neodolal provokaci novinářů, ukázal, že i komunisté mají své mechanismy, jak prát peníze. KSČM by se tak etablovala jako strana korumpovatelná, a tudíž standardní. (Samozřejmě si nemyslím, že by lidé nevolili zkorumpované subjekty, tak naivní zase nejsem. To by se přece symbol korupce na ministerstvu obrany z konce 90. let nemohl stát příslibem pravicové očisty v nadcházejících volbách...) Bylo by pak ale jasně vidět, čí ekonomické zájmy čeští a moravští komunisté hájí. Vietnamských firem? Ruského Lukoilu? To, co je zatím vidět jen v náznacích, by bylo posléze očividné.

2) Program současné KSČM by se ukázal jako snůška populistických hesel. Přenechme KSČM Ministerstvo dopravy, přidejme jí k tomu i Ministerstvo práce a sociálních věcí a pozorujme, jak cena dálnic neklesá a jak komunisté připravují prodloužení věku odchodu do důchodu. KSČM by tím přestala fungovat jako protestní uskupení.

Pokud se moje hypotéza ukáže jako pravdivá, ztratí KSČM při dalších volbách drtivou většinu svých voličů. Pokud se vůbec ještě do parlamentu dostane, klesnou její preference na úroveň KDU-ČSL. Tomu odpovídají i zkušenosti ze západní Evropy: podobný postup totiž zvolili před lety francouzští socialisté. Poté, co umožnili Komunistické straně Francie účast ve vládě, klesla její podpora na polovinu a dnes je tato strana marginální silou. Podobný osud potkal i komunisty italské.

Strašáka návratu k minulému režimu se netřeba bát. Dějiny se sice opakují, ale jen jednou je to tragédie, podruhé už je to fraška. Aspoň tak to viděl Karl Marx. Současná geopolitická situace, především naše členství v NATO a v EU, prostě takřka blokuje jakékoli nebezpečí radikální změny společenského zřízení.

Námitku, že by taková vláda zdecimovala českou ekonomiku, není třeba brát smrtelně vážně. ČSSD je natolik propojená s evropskými socialisty, že na ni bude vyvíjen maximální tlak, abychom dodrželi pravidla pro přijetí eura, s nímž už zcela jistě počítá i ČEZ. To samo bude stačit k tomu, aby k žádné zásadní pohromě nedošlo.

Naopak společná vláda ČSSD a KSČM by asi vyvolala velké pnutí mezi levicovými intelektuály. Absurdnost takového vládnutí by v nich snad mohla vyvolat i aktivitu přesahující psaní sloupků do internetových periodik. Pravice by naopak byla třeba motivována k vytvoření skutečného programu...

Zkrátka, pro nás všechny by byla vláda ČSSD a KSČM hotovým požehnáním. Navíc by tahle vláda zabránila úplně nejhorší možné variantě — jednobarevné vládě ČSSD s tichou podporou KSČM. Takové řešení by totiž de facto učinilo z ČSSD rukojmí komunistů, kteří by i nadále nenesli žádnou odpovědnost.

Proto říkám: Nechte, prosím, Paroubka, ať si vládne s Filipem. Krátkodobě to sice vyvolá u řady lidí nevolnost, ale ta — jak známo — vede k pročištění útrob. Což je přesně to, co česká politika dnes nejvíce potřebuje.

    Diskuse
    March 18, 2010 v 18.48
    Souhlasím se závěry autora, ale.....známe hlavní důvody etablované radikální levice v ČR? Politika nemá být nějakou odlidštěnou stolní hrou, nějakými monopoly, nějakou skládačkou s barevnými obrázky. Oprostěme se od klišé a ideologií a vraťme se k lidem. KSČM je zde především z důvodu neřešené situace občanů v důchodovém věku. Už dávno ne pouze z nějaké nostalgie po tom či onom režimu. Demokrat segmenty neválcuje kartičkami z Dostihů a sázek, neobehrává důchodce v bingu u kokosky, ale snaží se problematiky náležitě chápat a případné sociální situace řešit. Tak se hraje fér. Mám velký problém s některými papaláši v KSČM, ale kritika má být konkretizovaná.

    Hezký den
    March 18, 2010 v 21.12
    Chce-li někdo voliče radikální levice v ČR, má možnost je oslovit autentickým programem a jasnými zárukami. Ne tím, že je bude chtít vymazat, zničit, vyluxovat, přehrát, přechytračit tou či onou politickou strategií. To je politika na úrovni kapesních zlodějíčků okresního formátu, kteří obírají důchodce o kokosky. Tenhle komentář není myšlen jako aktuální útok na nějakou konkrétní stranu či osobu, ale jako vstup do nové debaty o radikální levici v ČR. Já je nevolím, ale nějak už se mi zvedá žaludek z té ideologizace této problematiky většinou neřešené sociální situace občanů v důchodovém věku. Není to o rudých, modrých, fialových, ale o důchodcích, kteří přestávají mít i na regulovaný nájem a začínají se na stará kolena toulat kolem popelnic.
    MT
    May 3, 2012 v 16.22

    To, co je v tomto článku, opakuji asi dva roky - nejde o žádný objev.

    Je třeba normální koaliční vláda socialistů a komunistů !!!!

    Jenom nikdo neposlouchá.

    Doufám, že teď už budou lidé naslouchat.

    Jinak v České republice mohou komunisté dokonce svou likvidaci skrze odpovědnost jakž tak přežít.

    Nezapomeňte, že české historické země jsou země specifická.

    V době vzniku komunistického hnutí, byla zdejší KSČ v celém Československu strana relativně k počtu obyvatel daleko největší na celém širém světě - i v absolutním počtu byla asi tak třetí po Sovětech a Němcích, myslím ...

    V lednu 1948 mohla mít KSČ skoro 1,5 milionu - největší počet komunistů ve všech zemích, kde existovala pluralita a svobodné volby všech dob ...

    Ale jak naznačil Lukáš Kraus - naše socanská strategie přece není primárně založená na cíli zničit komunisty.

    Brát někoho do koalice s vykřikovaným přáním a cílem

    "beru tě do vlády, abys byl s konečnou platnosti zničen a přesně toto od tvého angažmá očekávám"

    je poněkud morbidní ...
    May 3, 2012 v 19.46
    Možná to není objev,
    ale článek vyšel právě před dvěma lety...
    MT
    May 4, 2012 v 12.20

    No vida, to jsem přehlédnul, sorry.

    Takže dne je článek jaksi znovu předložen, protože se stává ještě víc aktuálním než před dvěma lety ?

    S tím plně souhlasím ...

    May 4, 2012 v 21.19
    Ne tak zcela
    Text byl sdílen na sociálních sících, dostal se tak opět mezi čtené, kde jste jej asi objevil. Nově bylo zveřejněno i pokračování textu: http://www.denikreferendum.cz/clanek/13102-jeste-jednou-komunisty-do-vlady-prosim