Svoboda ženy je svobodou její volby

Petr Bittner

Burkini jsou emancipačním vynálezem, protože zpřístupňují konkrétním ženám novou část veřejného prostoru, aniž by znásilňovaly jejich identitu. Příkaz k sundání šátku je stejně antiemancipační jako příkaz k jeho oblečení.

„Když jsem v roce 2004 vynalezla burkini, chtěla jsem dát ženám svobodu, nikoli jim ji odebrat,“ říká Aheda Zanettiová, autorka „umírněného“ (modest) koupacího oděvu s názvem „burkini“.

Burkini jsou emancipačním vynálezem, protože zpřístupňují konkrétním ženám novou část veřejného prostoru, aniž by znásilňovaly jejich identitu. Přesto byly k dnešku zakázány v patnácti francouzských městech, a to z domnělých „sekulárních“ pozic.

Jenže co je sekulárního na přikazování ženského oděvu? Nestává se taková sekularismus jen dalším náboženským molochem, který chce sahat do individuální svědomí, ohýbat svobodnou vůli a omezovat volbu? A jak jsou takové záměry slučitelné s liberální demokracií?

Svoboda ženy je vždy jedině svobodou její volby. Příkaz k sundání šátku je stejně antiemancipační jako příkaz k jeho oblečení. V obou případech je s ženou zacházeno z pozice autority, její svobodná vůle je znásilněna.

Příkaz k sundání šátku je stejně antiemancipační jako příkaz k jeho oblečení. V obou případech je s ženou zacházeno z pozice autority, její svobodná vůle je znásilněna. Ilustrace Khalid Albaih

Policejní stát odůvodňuje svůj přísnější přístup ke „kulturně-náboženským znakům“ ve veřejném prostoru poukazem na to, že zbytečně zvyšují napětí ve společnosti sužované nábožensky motivovanými útoky. Teror se tak stává zdrojem perzekucí muslimů a muslimek, které s terorem spojuje leda tak vůle islamistických teroristů, nikoli jejich.

Oficiální zátah na burkini je projevem zoufalství francouzských represivních složek. Policejní stát nedokáže zabránit teroristickým útokům, a tak svou sílu manifestuje na slabších — identifikuje na nich viditelný znak a předstírá svou efektivní činnost.

Jak bolestně víme i z naší nedávné historie, ocelovou pěstí aplikovaná rovnost společnost nekultivuje, ale ničí její přirozenou různost a činí svět hůře obyvatelným především pro ty, kteří v něm už tak denně zápolí o nezávislost.

Muslimské ženy jsou v souboji mezi republikánským sekularismem a konzervativním islámem pouhým objektem. Jejich autonomie je drcena mezi mlýnskými koly dvou patriarchátů: ten muslimský je silou zahaluje, aby nebyl rozptýlen jejich krásou; ten sekulární je svléká, aby nebyl rozptýlen jejich mystériem.

Zatímco muslimský šovinismus ženám možnost volby odebírá, sekulární šovinismus se holedbá, že tu správnou volbu zná:

„Jak by si vůbec svobodná žena mohla odepírat ten požitek z vystavování obnažených částí svého těla?“…

    Diskuse
    ??
    August 25, 2016 v 11.23
    Propagace pruderie a a zaostalosti.
    "Bůh spatřil její tanga a viděl, že je to dobré. Otevřel tedy brány Edenu a pozval ji na svou oblíbenou nudapláž. "

    Spodni dil plavek nosi na nuda plazich prevazne zeny, ktere maji mesicky. Tanga se obvykle nenosi. Prijdte mezi nas, at se trochu poucite pane Bittner.


    "Jak by si vůbec svobodná žena mohla odepírat ten požitek z vystavování obnažených částí svého těla?“…

    Tady jste uhodil hrebik na hlavicku. Vychazime pry z anticke kultury, kde atleti soutezili nazi. Ja vim byli to jenom chlapi, ale oni tenkrat neznali genderovou rovnost. Pres vsechny historicke peripetie jsme se opet v Evrope dopracovali do stavu kdy clovek osvobozeny od hloupe pruderie muze beztrestne vystavovat sve nahe telo slunci (ne vsude bohuzel).

    Burkiny z tohoto uhlu pohledu jsou samozrejme symbolem nesvobody a to jak vnejsi tak i vnitrni.

    Opravdu svobodna zena (i muz) si tento pozitek neodeprou
    O otazce zdravi (gynekologicke potize) a hygieny (jsou bazeny, kde muzum zakazuji i ty pitome "americke plavky" do puli lytek ani nemluve.

    Vyzyvam vsechny ty obhajce burkin at prijdou mezi naturisty. Ti kteri nejsou ideologicky zabedneni pochopi do triceti minut jakou obhajuji pitomost.


    PB
    August 25, 2016 v 11.36
    Nesrozumitelné
    Pane Kuchejdo,
    váš příspěvek je strašně nesrozumitelný. Jeho jediným tvrzením je "Burkiny z tohoto uhlu pohledu jsou samozrejme symbolem nesvobody a to jak vnejsi tak i vnitrni", a toto tvrzení ničím nedokládáte.
    TT
    August 25, 2016 v 13.15
    Evropská kulturní imbecilita
    Nezakazují se jen burkiny, zakazují se i nuda pláže. Prostě je ruší a to přes protesty obyvatel. Prostě se jedná o represi na objednávku maloměšťáka, který ztrácí své jistoty, které mu nabízel postkolonialismus - laciné zboží z Jihu, jistota práce, nadřazenost, atd. Tohle maloměšťáctví většinou končí nějakou formou fašismu, policejního státu a represe. Ale je to jen vlna v hemžení na naší planetě. A po odeznění téhle vlny už nejspíš žádná nadřazenost evropské maloburžoazie nebude existovat. Konečně.

    ??
    August 25, 2016 v 16.38
    Omlouvam se
    "Bůh spatřil její tanga a viděl, že je to dobré. Otevřel tedy brány Edenu a pozval ji na svou oblíbenou nudapláž. "

    Spodni dil plavek nosi na nuda plazich prevazne zeny, ktere maji mesicky. Tanga se obvykle nenosi. Prijdte mezi nas, at se trochu poucite pane Bittner."

    Tohle patrilo p. Senftovi a jeho placani o oblibene Bozi nuda plazi.

    K druhe casti, ta opravdu patri Vam.

    Predpokladam ze jste jediny na techto strankach, kdo nechape pojem vnitrni a vnejsi nesvobody. Nebo to predstirate ?