Jak neplatit alimenty

Alena Zemančíková

Poslankyně Jitka Chalánková nechce, aby stát vyplácel výživné rodičům, jejichž partner na výchovu nepřispívá. Prý by si mysleli, že se stará stát a oni už nemusí. Důležitější než výchova občanů je ale sociální situace rodičů s dětmi.

Na film Díra u Hanušovic jsem se původně nechtěla dívat, zdálo se mi, že těch českých filmů, kde se ukazuje, jak lidé někde hrozně žijí a neumějí s tím nic udělat, jak je to leckde u nás strašné a člověk ani neví, kdo za to může, jak jsou lidi překvapivě zlí a sprostí k sobě navzájem, že prostě takových filmů už mám dost.

Přesně z těch důvodů jsem na film nešla do kina. Ale pak mi to nedalo, přece vím i z vlastní zkušenosti, že leckde u nás jsou poměry jak v té díře někde na Moravě — uvidím tedy, jak to bude uděláno. Uděláno to bylo prostě a mně se z toho důvodu ten film celkem líbil (tedy až na to, že Jaroslav Plesl neumí házet lopatou) a taky mnou otřásl, protože podobnou díru na opačném konci republiky, u Aše, znám dobře, a lidi tam jsou těm z filmu podobní. Štěstí tam člověk nepotká ani neudělá.

Hanušovice naživo

Ale tragédií a hrůz se najde dost, zrovna o jedné sebevraždě mladého kluka mi vyprávěli o Velikonocích. Znám jeho bratra a hned mě napadlo, jestli při té vší starosti máma nezapomene na něj, který se učil, nefetoval, držel matku nad vodou, zatímco jeho brácha putoval od léčebny k léčebně, pak chvíli do pasťáku a z něj rovnou do blázince, až to skončil v lese za vsí, na Velký pátek, který byl poprvé vyhlášen státním svátkem.

A samozřejmě musím myslet i na jejich mámu, která se o kluky starala sama od nepaměti, ani se neví, kde je jejich táta, někdo kdysi říkal, že je v Portugalsku na zeleninových plantážích, kde se hydroponicky pěstují ta rajčata bez chuti, která si kupujeme v zimě, a kde se schová kvůli alimentům hledaný člověk z České republiky — stejně jako třeba vrah — mezi ostatními gaunery z celé Evropy.

Někdo ho tam prý viděl, ale to už je pár let a mezitím ho klidně mohli zabít nebo se mohl předávkovat či jakou to smrtí mu bylo souzeno sejít. O své dva kluky, mladistvého sebevraha i jeho spořádaného bratra, se nikdy nestaral, ani když byli úplně malí, mámě pomáhaly sousedky a později ten mladší bratr, který se úspěšně vyučil ve Škodovce, v létě tam pracoval na brigádách a po vyučení dostal hned dobré místo, protože je na něj spoleh a dobře mu to myslí. Za nějaký rok si určitě udělá ještě maturitu, jen teď mistr vidí, že kluk ze všeho nejvíc potřebuje peníze — ani se neptá proč.

Jo, takhle se u nás taky žije.

Nevím, jakou má paní poslankyně představu o možnostech matky vymoci výživné na otci dětí, o které se stará v zapadlé vesnici podobné filmovým Hanušovicím. Foto ceskatelevize.cz

A pak si ve čtvrtek koupím Právo (kvůli Salónu) a tam čtu článek poslankyně za TOP 09 Jitky Chalánkové, jímž protestuje proti návrhu ministryně práce a sociálních věcí na vyplácení zálohového výživného rodičům, jejichž partner nepřispívá na výchovu společných dětí a neplní své povinnosti z rodičovství plynoucí. Paní poslankyně, píše, že státem placené alimenty by nebyly ničím jiným než další sociální dávkou a možnosti státu, jak zálohově vyplacené alimenty vymáhat, jsou velmi omezené.

A že nezodpovědní rodiče, kteří si neplní své povinnosti, jen uvidí, že se o jejich děti stát postará a že se tedy nemusí do ničeho nutit. TOP 09 jako konzervativní strana cítí zodpovědnost, a proto nemůže s takovým přístupem souhlasit.

A pak tam píše, jak cíleně a individuálně je její strana ochotná chudým rodinám s dětmi pomáhat — ale, řekla bych podle logiky jejího článku, jen těm, kde se rodiče povinnostem nevyhýbají, alimenty platí a jsou počestně chudí. Takovým dětem může stát přispět třeba na obědy ve školní jídelně. Prostě podpora za odměnu za dobré chování.

Lichva místo výživného

Nevím, jakou má paní poslankyně představu o možnostech matky, která se sama stará o děti někde v díře u Hanušovic, vymoci výživné na otci těch dětí. Pravděpodobně nemá na právníka a v Hanušovicích (nebo třeba v Aši) možná ani není občanská poradna, kde by jí pomohli bezplatně. Nebo o ní neví a nikdo jí to neřekne.

Dál, do krajského města, se nedostane, protože pravděpodobně dělá někde na směny v supermarketu nebo ve fabrice a volno v úředních hodinách nemá nikdy. Otec jejích dětí se ztratil a připomněl se za čas jen návštěvou exekutora, který přišel něco zabavit do bytu, kde žije sama s dětmi. Banka člověku, který je ženatý nebo vdaná bez podpisu manžela či manželky nepůjčí, ale k tomu tu přece jsou ty nebankovní lichvářské půjčovny peněz, aby to nevyžadovaly.

Exekuce se ovšem vztahuje na domácnost, a ta je de iure společná. Ale musím být genderově spravedlivější: ta žena/muž nemá ani na kolek, který potřebuje na žádost o rozvod, i kdyby jí /mu to sepsala kamarádka podle internetu, bez advokáta. Myslím, že proti takové ženě/muži má stát možností skutečně mnohem víc, vždyť na to má policejní, právní a sociální orgány a instituce.

Mnoha rodinám, kde se partner vyhýbá placení alimentů, by se velmi ulevilo, kdyby chybějící peníze vyplatila sociálka a s neplatičem by se soudil stát, ne matka/otec, která/který na to nemá čas, peníze a často ani nervy a hlavu.

Nemyslím si, že by efekt byl v tom, že se nepořádní partneři uklidní tím, že stát se postará, a dál se nebudou starat sami. Naopak bych řekla, že by se státu mohli bát víc než své partnerky/partnera a dětí. Protože takové případy taky znám — ve chvíli, kdy děti dosáhnou plnoletosti a o výživné by se s rodičem už musely soudit samy, ten nezodpovědný rodič platit přestane. Spoléhá na to, že vlastního tátu/mámu přece dítě k soudu nedá. Paní poslankyně by si měla udělat průzkum, než začne konzervativně teoretizovat o pomoci rodinám. Anebo se podívat aspoň na nějaký film.

Na závěr musím přiznat, že se tu sice snažím psát genderově spravedlivě, ale ve skutečnosti je nepoměrně víc těch případů, kdy s dětmi zůstane sama žena a placení se vyhýbá muž. I proto, že mužům právě trestný čin vyhýbání se výživnému u veřejnosti stále jaksi prochází.

    Diskuse
    Naprostý souhlas paní Zemančíková.

    P.S. - jen ten gender bych do toho netahal.
    Všichni víme, že v těžké situaci jsou převážně ženy. A že by to byla pomoc hlavně opuštěným ženám s dětmi.
    Podle mě naprosto adekvátní a správná.
    Nicméně malá menšina mužů, kteří jsou na tom stejně, by přece ze systému nebyla vyloučena.
    Navíc si myslím, že genderové bojovníky a bojovnice tohle nezajímá.
    TT
    April 18, 2016 v 11.07
    Přesné
    Konzervativci podle své konzervativní tradice kašlou na vymahatelnost práva a justice je tu podle nich jen proto, aby zajistila výhody, které si pro sebe dokázali vydupat.

    A jen tak pro info Aleše Morbicere, tohle co konečně po letech navrhuje MPSV, je výsledkem právě tlaku především genderových organizací, které na toto téma dlouhodobě upozorňovaly a navrhovaly řešení...
    Tak to se genderovým organizacím omlouvám, pane Tožičko.

    Vím jen, že to měla soc. dem. ve volebním programu.
    LV
    April 18, 2016 v 13.48
    Ano, to je něco, co tvrdí ODS posledních dvacet let
    Podle mého názoru platí, že pokud stát nezajistí vymahatelnost práva, ať platí on.
    KV
    April 18, 2016 v 14.52
    Co se vymáhání výživného týká, ještě jedna "lahůdka" čeká ty zletilé potomky, kteří se rozhodnout studovat do 26 let. S osmnáctinami na ně přechází povinnost vymáhat si výživné sám na sebe - což je pro mladého člověka, který má dost co dělat, aby se udržel na studiích, situace, se kterou je velmi těžké se popasovat (ke všemu ještě brát z omezených zdrojů času, peněz a energie na úřední a soudní tahanice...)
    Jen na paní Chalánkovou bych všechno neshazoval, ta má ještě oproti jiným hodně vyvinuté sociální cítění - i když zrovna tenhle její výrok o tom, že jí to myslí v širších souvislostech, nesvědčí.
    April 18, 2016 v 15.16
    S tou společnou domácností
    Bych si nebyl tak jistý.
    Ale předpokládám, že ty genderové organizace to budou mít v návrzích vyargumentováno dobře.
    Ještě pár slov k představám paní Chalánkové.
    Všimněme si, v jaké roli zde vystupuje "sociální dávka". Je to něco jako mor, něco, čemu se slušný a zodpovědný člověk na míle vyhne. Ten nejstrašnější scénář, který nám pí Chalánková líčí, je, že se státem placené alimenty stanou sociální dávkou!
    Přitom realitou je, že evropské státy jsou sociální a debata se nevede jestli sociální dávky ano či ne, nýbrž komu, v jaké výši apod.

    Nicméně když si odmyslíme komickou argumentaci pí Chalánkové, je jádro její kritiky oprávněné - bylo by skutečně záhodno, aby se ze státní výplaty alimentů těm, kterým neplatí zákonem povinné osoby, nestala sociální dávka.
    Ne proto, že sociální dávky jsou mor, ale proto, že to NEMÁ BÝT sociální dávka.

    Jestli to celé nemá skončit fiaskem -- tj. že stát bude zástupně platit aniž by byl schopen tyto platby dát k úhradě skutečným plátcům a příští či přespříští vláda celý systém zruší --, bude to muset fungovat nejen na straně výplaty, ale i vymáhání.

    Aby zkrátka vedle žádoucího A ((( pro tisíce neúplných rodin je výpadek příjmů těžká existenciální zkouška a je správné jim pomoci ))), musí platit i nutné B = ti, kteří neplní své vyživovací povinnosti, musí vědět, že ty peníze tak jako tak zaplatí, jen jim k nim přibudou náklady za jejich vymožení.

    Dohromady to není malá věc a chce to jasnou mysl, pořádnou rozvahu a hodně hodně právníků...

    Nu, doufejme, že nevznikne paskvil.