Němečtí euroskeptikové prolomili tabu ohledně střelby do uprchlíků

Petr Jedlička

Spolupředsedkyně strany Alternativa pro Německo zaujala o víkendu výrokem, který opatrně připouští použití zbraní vůči uprchlíkům na hranicích. Další členové AfD pak výrok dovysvětlili způsobem, jenž činí stranu obecně nepřijatelnou.

„Netvrdím, že se má po uprchlících střílet. Žádný policista nechce střílet na uprchlíky. Ani já to nechci. Jako poslední možnost by se ale použití ozbrojené síly vyloučovat nemělo.“ Tato slova pronesla spolupředsedkyně hlavní německé evroskeptické strany Alternative für Deutschland (AfD) Frauke Petryová v sobotním rozhovoru pro list Mannheimer Morgen, a spustila tak pomyslnou lavinu.

„Jeden odsuzující komentář tu od neděle střídá druhý. Znalci debatují, co to vše znamená,“ řekla v pondělí Deníku Referendum německá novinářka Franziska Knupperová a vyvěstlila:

„Sama Petryová si dala v rozhovoru jako vždy pozor, aby ve vlastní odpovědi nepřekročila pomyslnou hranici (...) třebaže každý, kdo chce vědět, dávno ví o úzkých vazbách mezi krajní pravicí a tou částí AfD, jíž právě Petryová vede. Problémem (pro taktiku Petryové) se ale ukázalo být, že několik známých členů AfD dovysvětlovalo pak ještě její slova na sociálních sítích, a to v duchu, z něhož je zřejmé, že berou zabránění překročení hranice jako důležitější než lidský život, respektive život Ne-Němce. Což je v německé veřejné diskuzi prolomení velkého tabu,“ doplnila Knupperová.

Německá odnož zpravodajského serveru The Local upozorňuje v dané souvislosti zejména na vysvětlující komentář evroposlankyně za AfD a místopředsedkyně strany Beatrix von Storchové, která i na otázku: „Chcete, aby bylo bráněno ve vstupu do Německa třebas za použití ozbrojené síly i ženám s dětmi?“ odpověděla v jedné z posledních diskuzí nejprve prostě „Ano“, a pak upřesnila: „Užití zbraní proti dětem přípustné není. Ženy jsou ale na rozdíl od dětí zodpovědné (za své činy).“

Vzpomínky na Berlínskou zeď

Pozorovatelé připomínají, že strana AfD balancuje z pohledu většinové společnosti už řadu měsíců na hranici mezi standardní a extremistickou stranou. V poslední době spolupracuje volně z protiislámským hnutím Pegida a sbírá hlasy Němců nespokojených s politikou kancléřky Merkelové. Zatímco v minulých parlamentních volbách nepřekročila těsně pětiprocentní hranici pro vstup do Bundestagu, aktuální průzkumy jí přisuzují jedenáct procent.

Odkazy na možnost střelby na hranicích jsou ovšem pro drtivou většinu Němců nepřijatelné a vzhledem k reminiscencím na Berlínskou zeď evroskeptiky dle znalců poškodí. Slova Petryové v kontextu dalších výroků členů AfD odsoudil například už i Jörg Radek, šéf německých policejních odborů GdP, které jinak hájí i nemístně tvrdé zákroky policistů.

„Žádný policista se po uprchlících na hranici střílet nechystá. Tyto praktiky jsou v Německu historií a vracet se k nim rozhodně nebudeme,“ uvedl Radek v oficiálním komentáři.

Alternativa pro Německo vznikla v únoru 2013 na důsledně liberálním a evroskeptickém základě. Po počátečním převaze liberálního křída však začalo ve straně posilovat národovecky-populistické křídlo vedené právě Petryovou. Řada osobností, jež stála u zrodu AfD, jí postupně na protest opustila. Související propad preferencí se ovšem straně podařilo odvrátit díky aktuální migrační krizi a příchodu nečekaného počtu uprchlíků.

Další informace:

Süddeutsche Zeitung Von Storch dementiert: Nicht auf Kinder, aber auf Frauen darf man schießen

The Local — Germany Outrage after AfD call for armed force against refugees

Mannheimer Morgen „Sie können es nicht lassen!“

The Independent German police should shoot refugees, says leader of AfD party Frauke Petry

    Diskuse
    February 1, 2016 v 17.07
    Upřesnění
    V masmédiích se už šíří zbulvarizovaná verze onoho výroku, takže pro pořádek... otázka na Petryovou zněla: "Es gibt in Deutschland ein Gesetz, das einen Schießbefehl an den Grenzen enthält?"

    A její odpověď: "Ich habe das Wort Schießbefehl nicht benutzt. Kein Polizist will auf einen Flüchtling schießen. Ich will das auch nicht. Aber zur Ultima Ratio gehört der Einsatz von Waffengewalt."
    ??
    February 2, 2016 v 6.52
    Vseho do casu p. Jedlicka.
    Vcera vysilali v nemecke televizi pomerne rozsahly dokument o "zprave Casablanca". Vy jiste vite ze to je o zlocinnosti "severoafricanu" a bezmocnosti policie. Da se rici , ze to je take prolomeni jednoho tabu o kterem se vsak zatim nebude prilis mluvit. Je ovsem jen otazka casu , kdy dalsi podobne informace zmeni naladu verejnosti tak, ze ta strelba nebude neprijatelna, ale zadouci. Mozna jste si nevsiml, ale granat hozeny do ubytovny ve Villingenu prilis emoci u verejnosti nevzbudil.
    MP
    February 2, 2016 v 9.50
    Pavlu Kuchejdovi
    Vzhledem k tomu, že podle věrohodných statistik se v našich vězeních nachází prokazatelně mnohem víc elektrikářů než "severoafricanů" (a to dokonce i tehdy, pokud je sečteme se severoafričany :-), navrhuji střílet elektrikáře.

    p.s. Uznávám, řečené statistiky mohou poněkud zkreslovat, protože zahrnují jak elektrikaře ve výkonu trestu, tak v údržbě. Nicméně toto zkreslení není větší, než zkreslení v údajích o počtech imigrantů.
    ??
    February 2, 2016 v 19.51
    Profant nezklamal a co vy p. Jedlicka ?
    Chapu, ze mne p. Profant nema rad. Demaskoval jsem ho jako lineho a neschopneho (nedokazal si najit zakladni informace o clenech redakce DR) a take jako cloveka velmi "pruzneho" charakteru (obhajoba podvodu s Halikovymi "vedeckymi" dily). Proto mne ani neprekvapuje , ze nereaguje na fakta (zprava Casblanca, granat ve Villingenu), ale sesmolil jakysi blabol hodny clena prazske kavarny pate cenove skupiny. Nebo seste ?