Vlevo dolů po zelené

Jan Sládek

Jan Sládek nabízí Romanu Šolcovi jednu možnou odpověď na jeho inzerát, který poptává politickou stranu pro levicové liberály. Může tou stranou být Strana zelených?

Ahoj Romane,

hlásím se na Tvůj inzerát. Myslím, že vzhledem k žánru a k tomu, že se známe, mohu zvolit tuto osobní formu. Beztak by vzhledem k tomu, že jsem zastupitel za Stranu zelených, nemělo smysl přemáhat se v tomto případě ke kdovíjak nestranné analýze. Moji volbu znáš a nebudu tě k ní lákat, jen popíši, jakou já mám zkušenost se stranou, kterou vidím vlevo dole. Tam totiž je i mé přesvědčení. Tenhle můj dopis Tobě je vlastně pokračování jiného článku, který jsem pro Ddeník Referendum psal. Jmenoval se Levicoví liberálové mají koho volit.

V roce 2010 dopadly volby tak hrozně, že (tehdy ještě neznámý) Josef Dobeš sebevědomě vykřikoval, že první, co ta vláda udělá, bude školné. To mě vedlo k rozhodnutí, jak se veřejně politicky angažovat. Vybíral jsem mezi ProAlt, ČSSD a SZ. Svého rozhodnutí nelituji. ProAlt již téměř není (velký obdiv těm, kdož to táhnou dál), ČSSD je pro mne sérií zklamání — nakonec včera odsouzený a stranou odhozený Rath byl tehdy ještě na stranickém výsluní. Zvláště po získání stranické zkušenosti, absolvování kampaně na Praze 6 a vyjednávání koalice jsem si uvědomil, jak malou sílu mají teď ti, kdo chtějí ČSSD změnit zevnitř (držím palce).

Zvolil jsem Stranu zelených, přestože jsem k ní byl veřejně kritický, a rozhodl se přispět k jejímu posunu „doleva a dolů“. Protože jsem měl už tehdy stejně jako ty zkušenost s politikou (coby akademický senátor) na FF UK, věděl jsem, že tenhle posun bude trvat dlouho. Ale Tvůj inzerát nemá nikde takové to „Zn.: Spěchá“. Já jsem si řekl, že své působení dovnitř strany zhodnotím tak po deseti letech. Jsem v půlce.

Podařilo se mi prosadit do programu nulovou toleranci školnému, moderní veřejné školství, vedu sekci pro sociální oblast, připojil jsem se k těm zeleným, kteří směřují pozornost strany na téma bydlení. I když v tomto dopise mluvím sám za sebe, nikdy bych to nedokázal sám — pro „to svoje“ vlevo dole jsem našel dost opory v členské základně, jak ukazují i desítky členů podepsaných pod manifest levicové platformy Strany zelených.

Zelená revize je projektem, který chce Stranu zelených posunout k levicové a liberální politice. Foto Bob Čáp

To vše píši proto, že jsem se sám ujistil, že posun doleva dolů je možný. Strana dokáže efektivně diskutovat a rozhodovat o svém směru, což nakonec ukazuje i odchod pravicově zaměřených členů jako Martin Bursík a jeho okolí či ekonom Jiří Čáslavka — oba nakonec navázali spolupráci s TOP09. Volební propadák strany LES ukázal velmi přesně, jaká je poptávka po pravicové ekologické straně, a čím dál větší část Strany zelených tento výsledek čte jasně jako „tudy ne“. Nyní k Tvým konkrétním požadavkům, vezmu je popořadě, vím, že delší čtení Ti nečiní problém. Hledáš tedy stranu, která by…

  • ... stavěla svůj program a praxi na levicových a liberálních principech a hodnotách, jejímiž hlavními hodnotami by byly svoboda člověka a mezilidská solidarita
  •  ...nebrala lidskou společnost jako nejvyšší hodnotu samu o sobě, jíž by bylo možné obětovat jednotlivého člověka, ale naopak jako nezbytný prostředek plnohodnotné seberealizace a uplatnění každého lidského individua; jejíž prioritou by byl důstojný a plnohodnotný život každého člověka, k čemuž přispívá rozvinutý a všem přístupný systém veřejného zdravotnictví, školství a sociálního zabezpečení, stejně jako veřejná podpora vědy, kultury či sportu

Proto budování udržitelného sociální bydlení, proto podpora kvalitnímu veřejnému vzdělávání a zdravotnictví — nic z toho přelud neviditelné ruky trhu nezaručuje. Mé názory na vědní a vysokoškolskou politiku znáš. Mohu říci, že jsem pro ně v této straně našel podstatnou podporu.

  •  ...neredukovala svobodu na ekonomickou libovůli, která ve skutečnosti činí člověka nesvobodnýmMyslím, že oblíbenost, kterou si Strana zelených získala u našich třech prezidentů, mluví jasně. Havel nás podporoval, Klaus v nás viděl ekoteroristy a Zeman by ty ekoteroristy ještě posolil. Protože v této odpovědi na inzerát mluvím za sebe, dovol mi dát příklady z oblastí, kterým se sám v SZ věnuji.

Zadruhé, nebereme vzdělání primárně jako investici, ale právě jako cestu svobodně rozvinout svůj potenciál a prožít plnohodnotný život ve společnosti. To je hlavní hodnotový důvod, proč Strana zelených odmítá privatizaci vzdělávání a ekonomickou hegemonii v něm.

  • ...podporovala sebeutváření společnosti a její vývoj a rozvoj „zdola“, nikoli její expertní sociálně-inženýrské konstruování „shora“, jež by své hodnoty neprosazovala direktivami a nařízeními, ale argumentací, diskusí a nemanipulativním přesvědčováním, jež by podporovala otevřenou, svobodnou a všeobecnou veřejnou politickou diskusi, z níž by nebyl nikdo vylučován ani kvůli svým názorům, ani kvůli své identitě, jež by věřila lidem a v lidi.

Strana zelených si právě tímto přístupem, a věř mi, že mluvím z vlastní politické zkušenosti, získala hodně nepřátel a nemálo našich koaličních partnerů skřípe zuby jak nad naší vnitrostranickou demokracií, tak úsilím zapojit občany do rozhodování. V tomto místě dodám, že obzvlášť tuhým nepřítelem lokálních referend je ČSSD, jak nakonec ukazuje i způsob, kterým tato strana nakládá s výsledky vnitrostranického referenda.

Romane, ve shodě se svým politickým přesvědčením a lidským založením, ti nebudu tvrdit, že vlevo dole není žádná jiná alternativa. Alternativa je vždy. Ať už se sám jako volič, či aktivnější participant, rozhodneš jakoukoliv z nich podpořit, budu rád, když zůstaneš v kontaktu, včetně toho polemického, s tou zelenou.

Přeji Ti další zajímavé odpovědi na Tvůj dobře sepsaný inzerát.

Honza Sládek

    Diskuse
    VK
    July 28, 2015 v 12.23
    Nejpozději od angažmá v Topolánkově vládě je zřejmé snad i pomaleji chápavým, že SZ je pravicový projekt, snažící se lovit hejly z levicového voličstvy na zelená hesla.
    July 28, 2015 v 15.00
    Copy - paste
    Koukám, že pan Klusáček má jeden defaultní příspěvek, který už asi dva roky (s mírnými úpravami) postuje snad pod každý text o Straně zelených na DR. :))))
    MP
    July 28, 2015 v 15.33
    Danielovi Soukupovi
    Nedivte se. Co ona vlastně SZ udělal, aby se o ni dalo říkat něco jiného? Pokud si vzpomínám -- neberte to jako aroganci, ale už v tom ztrácím přehled -- tak někdejší pan ministr Liška v té straně stále působí. A opravdu nemám co do ničivostí jeho úřadování na MŠMT důvod tohoto pána, o Daně Kuchtové ani nemluvě, příliš odlišovat od J. Dobeše .
    A když se podívám po pražských zastupitelstvech -- tam dohlídnu, situaci v ostatních krajích příliš neznám, vidím sice velmi slušné zelené, ale ouha vesměs bývají ve velmi prekérním vztahu k vlastní straně.
    Prostě zatím jen sliby o tom, jak bude SZ "jiná. lepší". Je mi líto, ale souhlas s Vojtěchem Klusáčkem -- i přesto, že to znamená podezírat sympatického a chytrého Martina Škabrahu z toho, že je hejl. Přál bych mu, aby to dopadlo jinak.
    PK
    July 28, 2015 v 18.49
    Šel jsem na jisto
    Když jsem viděl Klusáčkovo jméno pod článkem o straně zelených, řekl jsem si: "Tak to budou zase hejlové". Šel jsem na jisto.

    Přemýšlím, jak bych Klusáčka urazil pravdivým výrokem, a přitom zůstal v rámci publikovatelného.

    Inu, je to primitiv.
    VK
    July 28, 2015 v 22.10
    Pro pravdu se každý zlobí.
    PH
    July 28, 2015 v 22.40
    Každá strana se vyvíjí, nelze ji stále předhazovat hříchy mládí.
    Věřím autorovi, jde o proklamace z volebního programu - ale jaký je postoj SZ k uhelným limitům (zde spíš, jak jsou viditelní), k dostavbám jaderných el., k dluhovému otroctví občanů, k bezdomovcům, k přijímání uprchlíků, ke xenofobii s tím spojené, k řecké krizi, k Ukrajině?