Vláda odmítla návrh na vyšší zastoupení žen na kandidátních listinách

Radek Kubala

Na svém středečním zasedání vláda odmítla návrh volebního zákona, který měl zvýšit počet žen na kandidátkách pro sněmovní a krajské volby. Fórum 50 % upozorňuje, že vláda zrazuje vlastní strategii, kterou má zakotvenou v koaliční smlouvě.

Vláda ve středu odmítla návrh volebního zákona, který měl zvýšit počet žen na kandidátních listinách pro sněmovní a krajské volby na čtyřicet procent. Proti návrhu ministerstva vnitra se postavilo hnutí ANO a KDU-ČSL.

Novela měla zavést pravidlo, podle kterého měl být v první trojici kandidátky zastoupen nejméně jeden muž či alespoň jedna žena. Politickým stranám, které by pravidlo nedodržely, by v případě úspěchu hrozilo snížení státního příspěvku za získaný mandát.

Pro návrh podle ČTK hlasovali všichni ministři a ministryně za sociální demokracii. Proti návrhu dlouhodobě vystupuje hnutí ANO a KDU-ČSL. Ministr financí Andrej Babiš už dříve uvedl v České televizi, že kvóty považuje za diskriminační. „Kvóty nám říkají, že ženy jsou v podstatě méněcenné,“ zdůraznil předseda hnutí ANO.

Ředitelka Fóra 50% Jana Smiggles Kavková podobný průběh očekávala, jelikož postoj dvou koaličních stran znala z dřívějších jednání. „Dlouhodobě víme, že konkrétní kroky pro vyšší zastoupení žen v politice dělá pouze ČSSD,“ řekla Deníku Referendum Kavková.

Dále poukázala na fakt, že snahu o vyšší zastoupení žen v politice vládní strany odsouhlasily v koaliční smlouvě. „O to víc nás mrzí, že když dojde na konkrétní činy, tak vláda nedodržuje vlastní strategii,“ dodala Kavková.

Sama sociální demokracie si letos v březnu na svém sjezdu dala do stanov ustanovení, že alespoň čtyřicet procent všech kandidátů na kandidátních listinách do zastupitelstva kraje a Poslanecké sněmovny musí tvořit osoby opačného pohlaví. Tato změna byla dokonce schválena vnitrostranickým referendem, které se konalo loni v létě.

    Diskuse
    AZ
    July 2, 2015 v 13.52
    jazykový zmatek
    Andrej Babiš si plete méněcennost se znevýhodněním. Obavy z méněcennosti, způsobené kvótami, deklarují zejéna ženy, které už ve vysoké politice jsou, zejména pak v pravicových stranách, kam je straničtí mužští kolegové umisťují právě proto, aby si nechali sloužit . Teď se ovšem ukáže, jestli ČSSD splní předvolební závazek dobrovolně.
    TT
    July 2, 2015 v 19.46
    Logika
    jak už jsem psal, pokud bude jedna polovina populace vyloučena z rozhodovacího a řídícího procesu, znamená to, že řízení a rozhodování bude stát za starou bačkoru. To je statistická danost a s tou nikdo nehne.

    Postupně bychom se měli dostat ještě k dalším, třeba menším kvótám třeba pro etnické menšiny, které v parlamentu chybí - Poláci, Romové, Slováci, Vietnamci. Ale na to by mohla být v parlamentu třeba virilní místa pro zástupce jejich svazů... Tím se totiž dostává do rozhodovacího procesu další zpětná vazba, která redukuje jeho chybovost.