Média spekulují o jméně nového ministra školství. Jasno má být za týden

Vratislav Dostál

Bohuslav Sobotka na dopoledním grémiu špičky ČSSD seznámil s důvody, jež ho vedly k odvolání Marcela Chládka, po jednání také řekl, že o jméně nového ministra bude jasno za týden. Média spekulují o několika kandidátech, prý půjde nejspíš o ženu.

Předáci sociálních demokratů jednali v pátek dopoledne o situaci v resortu školství. Předseda ČSSD a premiér měl své kolegy seznámit s důvody, jež ho vedly k odvolání Marcela Chládka z čela resortu. O jméně jeho nástupce ale podle Sobotky nemluvili. Premiér teprve zahájí schůzky s jednotlivými adepty. Dle jeho slov jich je několik.

„Pohybujeme se v politice. Křeslo nikoho není jisté,“ komentovala odvolání Chládka Michaela Marksová-Tominová. Právě ona resort školství dočasně povede. Novináři mezitím spekulují, kdo má největší šanci nominaci na post ministra školství získat. Sobotka již avizoval, že by se mu zamlouvala žena.

Avšak podle prvního místopředsedy ČSSD Milana Chovance bude premiér preferovat především odbornou kompetenci. „Budeme primárně hledat odborníka, který ten resort zvládne. Když to bude žena, bude to jen bonus,“ uvedl pro Mf Dnes druhý muž sociální demokracie. Novináři spekulují o bývalé místopředsedkyni ČSSD Aleně Gajdůškové, současné místopředsedkyni Lence Tesce Arnoštové či o poslankyni Vlastě Bohdalové a senátorce Evě Sykové.

Hospodářské noviny v této souvislosti připomínají, že Bohdalová patří do křídla Michala Haška. ČTK pak zmiňuje jako možné kandidáty poslance Jiřího Zemánka, náměstka ministra školství Petra Hulinského či prorektora Univerzity Karlovy Stanislava Štecha. Údajně je ve hře také několik kandidátů z regionů.

Sobotka po jednání grémia novinářům řekl, že návrh na odvolání Chládka z čela resortu bude ještě v pátek doručen Miloši Zemanovi na Hrad. Prezident se k návrhu na změnu ve vládě má vyjádřit po nedělní schůzce s premiérem, ministrem financí a předsedou hnutí ANO Andrejem Babišem a guvernérem České národní banky Miroslavem Singerem v Lánech.

Chládek mezitím veřejnosti vzkázal, že své odvolání považuje za důsledek mediálního lynče. „Respektuji rozhodnutí pana premiéra. Osobně důvody k tomu, abych rezignoval, nevidím. Jsem přesvědčen, že by se nemělo ustupovat připravenému lynči médií, které vlastní Andrej Babiš, taková akce totiž může být použita proti jakémukoli členovi vlády včetně premiéra,“ uvedl Chládek pro Lidové noviny.

Připomněl, že jádrem jeho sporu s Babišem byla výše rozpočtu školství a sportu na příští rok. „Ať už bude ministrem školství kdokoli, snižování finančních prostředků do této oblasti trvale poškodí české školství a nebude tím ani naplněno programové prohlášení vlády. Za svými kroky v čele resortu si stojím,“ dodal.

To, že se premiér chystá navrhnout odvolání Chládka, zveřejnil tiskový odbor vlády ve čtvrtek okolo 19:00. Sobotka jeho odvoláním reagoval na čtvrteční zprávu MF Dnes, podle které si zaměstnanci ministerstva opakovaně stěžovali na svého šéfa, prý je Chládek častoval sprostými nadávkami, na adresu žen pak měl podle zjištění listu pronášet nevhodné poznámky.

„I když deník MF Dnes nelze považovat za nezávislé médium, vzhledem k tomu, že patří aktivnímu politikovi, kterým je předseda hnutí ANO Andrej Babiš, a tyto noviny tak mohou být velmi snadno využity k vedení politicky motivovaných kampaní, nebudu zveřejněné informace zlehčovat,“ uvedl Sobotka. Chládek nicméně všechna nařčení deníku odmítá, podle něj jsou nepravdivá, chce se proti nim bránit a svou rezignaci by vnímal jako jakési „přiznání viny“.

O závažných prohřešcích v chování Marcela Chládka vůči podřízeným se nicméně mezi zasvěcenými mluvilo delší dobu. Po ministryni spravedlnosti Heleně Válkové, ministru dopravy Antonínu Prachařovi a ministryni pro místní rozvoj Věře Jourové čtvrtým členem koaliční vlády Bohuslava Sobotky, který v úřadu skončí předčasně. Zároveň jde o prvního ministra za ČSSD, předchozí tři byli do vlády nominování hnutím ANO.

    Diskuse
    AZ
    June 1, 2015 v 16.01
    O tom, jak se ministr školství Chládek chová ke svým podřízeným, se mluví nejen v Maldé frontě Dnes, ale takříkajíc "dávno" a "všude". Bylo by to celé průkaznější, kdyby si dotčené osoby byly oficiálně stěžovaly nebo ministra žalovaly podle antidiskriminačního zákona. Takhle může ministr vše popírat a rozmazávat v tom úlohu Maldé fronty Dnes, jejímuž čtenářstvu i majiteli to jde jen k duhu.
    MP
    June 1, 2015 v 23.36
    Aleně Zemančikové
    Přijde mi to docela unfair. Napřed se v rámci jakýchsi politických her udělá ministr z...Chládka. O mnoho později, pro personální stav ministerstva školství příliš pozdě, dotyčného v rámci politických her se zase odvolá. A vymyslí se zdůvodnění něčím, o čem se mluvilo veřejně už před rokem.
    "...se mluvilo", ano, jde o obvinění bez řádných důkazů. Dejme ale tomu, že je to pravda. Pak vlastně vyčítáte obětem, že nechtějí pro veřejné blaho riskovat svoji práci, nechtějí se obnažené předvádět v médiích -- a v politickém sporu budou samozřejmě bulvární sračkomety mířit i na ně --že nechtějí hrát v té šmíře, do které je ten podivný nápad udělat z Chládka ministra uvrhl.
    PK
    June 2, 2015 v 7.52
    Paní Zemančíková
    Přeju Vám, abyste nikdy nebyla šikanovaná v práci, a zejména aby Vás nešikanovalo nějaké velké politické zvíře.

    A když by se Vám to už stalo, tak bych Vám přál, abyste si uvědomila především všechny politické souvislosti, které by mohlo mít Vaše nesprávné jednání, a abyste se zachovala zcela správně a vzorně.
    MF
    June 2, 2015 v 16.42
    Pavlovi K. bych nejprve připomenul, že existují různé typy šikany, kromě bossingu též staffing, čili situací, kdy podřízení šikanují svého šéfa ve snaze se jej zbavit. Já jsem na své osobě zažil obojí, neb jsem byl dole i nahoře.

    Jak vím, za Kuchtovej a pak Dobeše se na ministerstvo začalo tahat různé množství problematických straníků a kamarádů a zkušení normální lidé začali odtamtud prchat pryč, nebyli-li přímo vyhazováni. Troufám, že tato sestava tam vydržela až do Chládka a on musil začít dělat pořádek, za co se mu stará parta odměnila roznášením různých pověstí o jeho nevhodném chování.

    Jak každý vidí, jedná se o různá neprůkazná, neurčitá, náznaková obvinění. Jak znám novináře z IDnes, kdyby něco skutečně měli, tak to pořádně rozmáznou.
    A jak znám velké politiky, určitě by jim nevadilo, že se někdo chová nevhodně ke svým podřízeným. Problémy plebsu leží pod prahem jejich schopnosti vnímání.
    Osobně si myslím, že Chládek byl z té galerie předchozích vládců úřadu ten nejlepší a že se někomu nezamlouval, není až tak neobvyklé, jak praví staré moudré rčení „Není na světě člověk ten, aby se zalíbil lidem všem.“

    Sobotka zase ukázal svoji slabost.
    MP
    June 2, 2015 v 17.38
    Dík Marku Fraňkovi
    Předvedl jste zcela názorně, co jsem měl na mysli, když jsem psal o těch "bulvárních sračkometech". Prostě ten pán jde -- zaplať panbů -- pryč a Sobotka si u lidí jako Vy stejně nepomůže, i kdyby na Vysočinu jezdil a becherovku pil, takže o nic nejde. Kdyby chtěl, mohl by iniciovat šetření, aby se paní Aleně Zemančíkově a Míše Tominové-Marxové dostalo té ceny krve, kterou chtějí, asi by pak ti šikanování nemlčeli, ale myslím, že má dost státnického rozumu, aby to nedělal.
    MF
    June 2, 2015 v 17.51
    Martin Profant
    Kromě láteření a urážení nevidím hlubších argumentů ve vaší promluvě.
    Já mám osobní zkušenosti s tím, co to znamená, když chcete po privilegovaných flákačích práci. Mám dokonce doma sbírku udání na moji osobu. V jednom je, že jsem nějakou paní chtěl poslat do koncentračního tábora (ta paní ale v jisté pozdější kauze, u které jsem už nebyl, psala stížnost, že ji někdo před dveře záměrně umístil exkremety, na kterých uklouzla a zlomila si nohu...).
    Takže to vidím trochu jinak, než onou záhadnou logikou-nelogikou, která se ovcím předkládá k věření.
    MP
    June 2, 2015 v 20.06
    Markovi Franěkovi
    A já mám zase zkušenost s tím, když někdo popisuje ministerské úředníky jako "privilegované flákače". Bez konkrétních znalostí o jejich práci. Urážet jen proto, abych obhájil svůj politický předsudek -- ano, člověku, který tohle dělá, spílám. A jen ohled na kodex diskusí mi brání v tom, abych to nedělal jadrnými slovy.
    PK
    June 3, 2015 v 13.19
    Připomeňme si temnou postavu
    Ladislava Bátory, který byl za Nečase a Dobeše na ministerstvo školství dosazen oficiálně proto, aby vyhazoval lidi z práce. Osobně si pak dal závazek, že ministerstvo školství očistí od intelektuálů - jak otevřeně oznámil svým transparentem s nápisem "Intelektuálové, jděte do prdele", se kterým se objevil na akci extremistické skupiny DOST.

    Rovněž si připomeňme, že jeden z diskutérů v této větvi, který nám tady líčí svoje verze různých konfliktů, se za Bátoru zde na DR plnou vahou své osobnosti postavil, a veškerá obvinění proti němu označil za "štvanici".
    MF
    June 3, 2015 v 17.42
    Martinu Profantovi
    Já ale mám informace o fungování MŠMT přímo od zdroje.
    Vy jste tam pracoval a vztahujete to na sebe? Vy patří te také mezi ty politické figury? Proto ty irracionální výkřiky?

    S Pavlem Kolaříkem nejsme ve sporu, jde právě o ty exoty a exotkyně, kteří tam za Dobeše přišli. Od nich se dá čekat ledacos, jen ne rozumná práce.
    Moje kritika působení p. Bátory na MŠMT se vztahovala k tomu, že byl na místo přijat bez výběrového řízení na základě protekce, nikoli k jeho politickým názorům, které jsou zcela jeho věc. Pavel má také dosti kuriosní, extrémistické názory, silně nenávistivě prosazované, a z práce - jak doufám - jej za to nevyhazují. Pracuje-li v Německu, tak možná jen proto, že neumí česky a nemohou si přečíst to, co sem píše.
    MP
    June 3, 2015 v 19.27
    Markovi Fraňkovi
    Ne pane Fraňku, přestože jsem kdysi dávno před Batorou na MŠMT pracoval, nevztahují si Vaše agresivní útoky "na prilegované flákače", " exoty" a další chuchvalce Vaší politolálie na sebe. Jako politická figura jsem nějaký pátek v důchodu.
    Překrucujete, lžete, plivete a hlavně nudíte, proto se Vám omluvím z další konverzace.
    June 3, 2015 v 21.04
    Podstatné
    mi připadá, že se cosi na Chládka provalilo ve chvíli, kdy chtěl rezignovat, jestli Babiš nenavýší peníze do školství (četla jsem to v Právu asi před deseti dny). A ejhle, najednou už se nedá jeho arogance k podřízeným vydržet.

    Chládkův machismus mi připadá paní Zemančíková o řád méně důležitý než to, že do školství půjde stále jen takové procento z HDP, které je hluboko pod průměrem zemí OECD. A přitom všechny vládní i nevládní strany mají ve svém programu podporu školství.
    Kéž bych se mýlila a příští ministr školství vyjednal s Babišem aspoň ten průměr!
    MP
    June 4, 2015 v 10.25
    Blaženě Švandové
    Ano, odvolat ministra pro neschopnost zdůvodnit rozpočet vlastního resortu, neschopnost komunikovat s vládními kolegy jinak než přes média ( a navíc zcela neefektivně) -- i to by byly dobré důvody. Líbily by se mnohem víc, než účelové využití soukromých selhání.
    Jen aby nedošlo k omylu, ministr Chládek nikdy neprojevil ambici usilovat o konvergenci českých výdajů na školství k evropskému průměru.
    A k tomu navyšování obecně -- přestože je to při pod financování rezortu překvapivé, i ve školství se dají vyhazovat peníze naprosto neefektivnímu způsobem: například za CERMAT, jak předvedli Chládkovi předchůdci a jak on nechal běžet podle plotu; anebo za konzervaci nefunkčních segmentů středního stupně ve jménu spolupráce s byznysem. A nebo také navyšováním nutných budoucích výdajů: neřešit rozpad vyších tříd základního vzdělání, nepřipravovat se naraz způsobený populačním výkyvem, který nejpozdějí za dva roky zcela kalkulovatelně nemůže zvládnout první stupeň anebo žvanit o zavedení povinné maturitní zkoušky z matematiky a přitom nečinně koukat, jak mizí matematická gramotnost žáků devátých tříd, aby budoucí náprava bylo co nejdražší.
    Nerad kopu do padlých a nemyslím, že Chládek byl horší ministr než Kuchtová či Dobeš, ale přiměřený politický nekrolog tohoto ministra zní: " vzala ho voda a život jde dál..." Zkusil, nezvládl, odešel.
    June 4, 2015 v 21.24
    Martinu Profantovi
    Na Demagog.cz jsem vygooglovala výrok Martina Chládka z r. 2012

    Otázky Václava Moravce, 9. září 2012:
    „My jsme dnes podle zprávy OECD na druhém místě od konce, co se týká finančních prostředků do školství.“

    Marcel Chládek uvedl po dnešním přijetí u prezidenta Zemana za hlavní priority, které by budoucí ministr měl prosadit navýšení peněz do rozpočtu školství, které ve smyslu jeho předchozích vyjádření by měly jít hlavně do základních škol a předškolních zařízení, protože kvalitní základní vzdělávání je klíčové pro úspěch finského školství (max. počtu dětí ve třídě 24), na které se konzistentně odvolává v obou Hyde parcích, 10.3 2013 a 21.4.2015. Je zastáncem postupných kroků a nikoli hurá reforem; chce zavézt spolufinancování učeních oborů firmami a mistrovskou zkoušku po několikaleté praxi; chce změnit financování školství zrušit normativ na žáka, což by mimo jiné zlepšilo prestiž učitelů, protože dnes jde školám o udržení každého žáka, takže se škola učitele před rodiči nezastane; chce aby soukromé školy byly pouze doplňkem a nikoli podstatnou součástí základního a středního školství právě kvůli inkluzi. Na vysokých školách je proti školnému.

    Tohle všechno je mi sympatické a u vědomí důležitosti matematiky tleskám povinným maturitám z matematiky. Jenže k tomu všemu je potřeba nejen udržet, ale navýšit finanční prostředky do školství. To se mu nepodařilo a spěl k rezignaci, přičemž by tím označil momentálního hlavního viníka - ministra Babiše, který finance nechce dát tam, kam už dávno jít měly.


    K Vašim argumentům:
    ad Cermat
    V Hyde parku z roku 2013 jmenovitě Cermat uvádí jako outsorcing peněz, které by správně měly jít do škol. Jako ministr to nechal běžet - proč asi? Kolik se toho dá stihnout na takovém postu za rok?
    Tím rozpadem vyšších tříd myslíte asi odchod dětí do víceletých gymnázií? Ale podle Chládkových slov v Hyde parku si problému byl vědom, jen to nechtěl řešit radikálně, ale postupně, což mu schvaluji. Jako ředkvičky vytrhával školy naposled ministr Pilip, nemýlím-li se. Jak víte, že se nepřipravoval na náraz způsobený populačním výkyvem?

    Pane Profante, díky za vysvětlení Vašeho postoje, i když si nejsem pořád jistá, že Vám rozumím. Já třeba bych mu vyčítala, že chce příliš investovat do vybavení škol digitální technikou. Pod vlivem knihy Manfreda Spitzera "Digitální demence" bych byla opatrnější. Taky asi měl více taktizovat kvůli navýšení financí. Možná sám cítil, že ušlechtilé cíle, které proklamoval jako stínový ministr se mu prakticky nedaří prosazovat a byl unavený.

    Opravdu jsem nyní zvědavá, jestli se podaří příštímu ministru navýšit peníze a posílit základní školství, protože tady jde o budoucnost našich dětí.
    + Další komentáře