Čas Jakuba Patočky

Filip Outrata

Rozhodnutí Jakuba Patočky vstoupit do ČSSD si zaslouží uznání. Politické strany jako nástroj prosazování programu potřebují kritiku zvenčí, ale stejně tak i angažovanost ve svých strukturách.

Myslel jsem si, že v jedné věci se shodnou lidé se zájmem o politiku odleva doprava: že je potřebné a dobré, aby do politických stran vstupovali noví členové, kterým jde o ideje a program. Že jedním z hlavních malérů naší současnosti je vyprázdněnost stran, lidská i obsahová, z níž pak nutně pramení jejich mizerná reputace, z ní zase nedůvěra v politiku jako celek a otevřené dveře pro různé politické lžimesiáše.

Asi jsem se mýlil. Některé reakce na vstup Jakuba Patočky do ČSSD mě přesvědčily o tom, že tomu tak není. Například Erik Tabery, neúnavný obhájce demokracie a svobody, považuje zřejmě Patočkův krok za ryzí prospěchářství: těsně před volbami dává „exzelený“ novinář okatě najevo, že se po volební výhře oranžových chce podílet na řízení ministerstva.

Z jednoho facebookového statusu (výstižněji možná výkřiku) se těžko dají vyvozovat hlubší závěry. Ale přece. Dá se jen těžko pochopit, že takto reaguje zástupce média, které podle všeho považuje ovládnutí sociální demokracie Milošem Zemanem a jeho podnikatelskou „servisní stranou“ SPOZ za vážné nebezpečí dneška.

Pokud se Erik Tabery v prvním hodnocení prostě jen „nezapomněl“, může to znamenat jen jediné: nad zájmem o nezávislost a moderní profil ČSSD převažuje zájem o její oslabení. Ať to stojí, co to stojí.

Hájit politickou stranu, jako je dnešní ČSSD, je nevděčná práce. Vždy se dá najít dost a dost dokladů, že je to beznadějný spolek těch nejhorších dinosaurů. V posledních dnech zvláště výživný materiál nabízejí zprávy z krajů, kde se kvůli místům na kandidátkách podávají trestní oznámení a nemilosrdně se odhaluje ledví strany, které by podle všech zásad politického marketingu i podle zdravého rozumu právě před volbami mělo zůstat co nejlépe skryto.

V pozadí se směje skutečný profesionál Andrej Babiš, kterému stačí v přestávce své kontaktní kampaně vypustit zprávu o tom, že v nejdražším pražském hotelu se sešli sociální demokraté Hašek a Tejc s místopředsedou zemanovců, prezidentovým poradcem a jednatelem Lukoil Aviation v jedné osobě Nejedlým, který jim diktoval domácí úkoly. Nejhorší je, že je těžké takové zprávě neuvěřit.

V tomto drsném prostředí je vlastně ochota lidí, jako je Jakub Patočka, angažovat se i v rámci stranické struktury jednou z mála nadějí, že se podaří udržet ČSSD jako skutečnou samostatnou politickou stranu. Že se nepromění v servisní spolek velkobyznysu, budovatelů různých Temelínů a dalších továren na předraženou elektřinu, podnikatelů v exekučním průmyslu a jiných bohulibých oborech.

Je potřeba opakovat stále znovu, že sociálně demokratický program nerovná se jedna politická strana. Strana je pouhý nástroj, s pomocí něhož lze některé důležité věci — u sociální demokracie ochranu sociálních práv, fungující stát, veřejnou sféru — efektivně prosazovat. Ale cíl, účel je vždycky víc než nástroj.

Pokud ten přestane sloužit svému účelu, je načase jej vyměnit za nový. Může se to stát i v případě politické strany. Může tomu tak být v případě ČSSD.

Dokud je ale možnost, že česká sociální demokracie může sloužit svému účelu, naplňovat svůj program, vyplatí se snažit se ji uvést do co nejlepšího stavu. Pokud se po volbách ukáže, že své zásady zcela opustila a stala se pouhým nástrojem něčích osobních nebo skupinových zájmů, bude pro mnohé čas na další osudovou volbu. Ta chvíle se možná blíží, ale ještě tady není.

Zatím je čas těch, kdo se pomocí kroužkování, diskuse na úrovni místních organizací, ovlivňování veřejné debaty snaží o pomoc ne jedné partaji, ale jedné důležité ideji. Je čas lidí, jako je Jakub Patočka.

    Diskuse
    September 11, 2013 v 14.52
    Doufejme.
    Takové vysvětlení chápu, ale obávám se, že máme Jakubů Patočků, kteří by pomohli vytvořit moderní tuzemskou levici dokonce i v řadách stávající soc. dem. strašidelně málo. Poslední sjezd ČSSD mne zcela nekompromisně přesvědčil o tom, kdo tuto stranu tvoří a o co těmto lidem jde. Moc hezky to ilustruje případ ostravského primátora, který se nedostal na kandidátku do parlamentu a teď se kvůli tomu chystá s vlastní, kupodivu sociálně demokratickou stranou soudit. A kdo jsou lidé, kteří nastavili nohu Kajnarově další slibné politické kariéře? Jsou lepší? Nedokázali mne přesvědčit, že si vidí aspoň na špičku vlastního nosu. Snad by měli Jakuba Patočku a Jiřího Dienstbiera začít někde klonovat, pak by se snad dalo uvažovat o změně. Já konkrétně v soc. dem. postrádám lidi tohoto typu, lidi, kteří dlouhodobě zastávají stabilní názory a nepodléhají naivní "stranické" disciplíně.
    September 12, 2013 v 2.40
    Třeba
    Třeba vstoupí do nějaké levicové politické strany i Jan Novák

    Ten nezaměstnaný, co živoří z podpory

    Ne proto, aby připravoval převzetí nějakého ministerstva jako Jakub Patočka

    Prostě proto, že ta strana pro lidi v jeho situaci něco konkrétního dělá

    Chce to Čas Jana Nováka …

    et
    September 12, 2013 v 9.48
    Ahoj Filipe,
    Moc tě zdravím a díky za zmínku. Vycházíš z jednoho mého postíčku na Facebooku, což není ideální, ale máš na to právo. Možná je to naivní, ale já opravdu nevidím nic zásadového na tom, že někdo vstoupí do strany dva měsíce před jejím jasným vítězstvím ve volbách. Jsou dokonce strany, které to zakazují, protože před volbami se vždy hrnou lidé se zájmem o trochu vlivu. Kdyby to udělal před rokem, dvěma budiž. Ale hlavně, není to jedno? Ta poznámka byla jen na Facebooku větší pozornost si ta událost nezaslouží. Ať si každý dělá, co chce. Je dobré, že teď je aspoň potvrzené to, co bylo celou dobu jasné. Dává to i nový rozměr Deníku Referendum.
    September 12, 2013 v 10.55
    Co bylo celou dobu jasné?
    Jaký nový rozměr má nyní Deník Referendum?

    Obecně také "nevidím nic zásadového na tom, že někdo vstoupí do strany dva měsíce před jejím jasným vítězstvím ve volbách." Ovšem v konkrétním případě Jakuba Patočky, jehož činnost a postoje jsou dlouhodobě známé, mi takový argument přijde hodně umělý.
    FO
    September 12, 2013 v 11.10
    Ahoj Eriku,
    ano, vycházet z jednoho facebookového postu není ideální a sám jsem to přiznal. Na druhé straně to má svůj význam, tyhle bezprostřední reakce jsou vlivné, a podle jiných diskutujících se zdá, že sdílejí názor na krok J.P. jako projev prospěchářství. To je ale podle mě zcela mimo realitu. Vždyť i vy v Respektu burcujete před nástupem prozemanovského křídla v ČSSD, které po volbách smete Sobotku i se Špidlou a pochopitelně i s Patočkou, který se teď, kdy jde o hodně, zkrátka snaží pomoci jak může. Mrzí mě, pokud bys tomu rozuměl takto. Doufám, že to nedává nový rozměr Respektu, kterého si přes nesouhlas v některých věcech vážím a pozorně čtu.
    JP
    September 12, 2013 v 18.51
    Respekt a Bakala, DR a ČSSD
    Nejsem příznivcem toho, aby se z debat na fb dělalo téma vážných diskusí. Když už se to tady děje, zopakuju, že k dost pokleslé poznámce Erika Taberyho jsem u kamaráda na FB v první reakci napsal:

    "Na tomto místě k tomu chci jen poznamenat, že ač jsem členem ČSSD, stále jsem člověkem v mnohem méně politicky exponované pozici, než kdybych byl šéfredaktorem v médiu jednoho z krajně problematických českých oligarchů. A pokud se mě někdo z této pozice pokouší soudit jako prospěcháře: co k tomu říct, snad že mu není hanba? Erik Tabery byl, je a zůstává politikem v mnohem větší míře, než si bohužel bude asi kdy ochoten připustit."

    Poznámka druhá: Že do ČSSD vstoupím, jsem oznámil v den svých 40. narozenin úzkému kruhu přátel, čili v květnu. Tehdy ještě nikdo nemohl tušit, že Nečas padne. Členem bych se tedy stal mnohem dřív, ale nekonala se žádná schůze mé MO.

    Poznámka třetí: Filipovi za jeho text děkuju, ale samozřejmě nejsem úplně rád, že se to tady tak řeší. To hlavní: pracovat pro Bakalu, neřku-li pro Babiše, politicky zařazuje a zavazuje víc nežli být členem ČSSD.
    TT
    September 12, 2013 v 20.42
    Rreciprocita
    Z výzkumu Nowaka a Sigmunda publikovaném v říjnovém čísle časopisu Nature v roce 2005 vyplývá, že reciprocita ve vztazích je velmi rozšířená. Ten, kdo něco dostane, má snahu něco dát - přímo darujícímu, či někomu jinému. Je zřejmé, že šéfredaktor - nebo řekněme šéfredaktoraka (kdyby jí třeba byla placená Saša Uhlová), jeví vůči svému zaměstnavateli velkou snahu "odvděčit" se mu, za to, že jí dává velmi dobře placenou práci v DR.

    Politická strana je skupinou mnoha jednotlivců. Ti také vykazují reciproční vztahy. V této skupině je ovšem mnohem méně jasné, kdo z této reciprocity bude mít největší podíl - například ministerské místo pro Jakuba Patočku.

    Závěr empirického výzkumu, byť z kontextu USA, je zřejmý. Zaměstnavatelé šéfredaktorů mají velkou šanci na reciprocitu (poslušnostr/oddanost). Naproti tomu političtí aktivisté mají jen velmi malou pravděpodobnost, že na recipročních vztazích uvnitř strany vydělají.

    Aha :-)
    MT
    September 13, 2013 v 10.14

    Jakub Patočka je sice dostetečně známý, aby z toho, někdo mohl usuzovat, že mu jde o koryto, ke kterému se tak dostane nějakou zkrácenou cestou než jiný čerstvý člen.

    Já ale naprosto nevěřím nějakým zištným motivům jeho vstupu do ČSSD.

    Patří totiž nyní k těm, jejichž (jako skupiny) silová pozice je slabší, navíc zájemců o skutečně výnosná koryta bývá příliš než aby se u člověka, který do strany zrovna vstoupil, odehrály v tomto ohledu zázraky - to se mohlo dít někdy začátkem 90. let (např. Jozef Wagner z Obrody na ostravském sjezdu v roce 1991), ale dnes ani náhodou.

    Tohle všechno Patočka pokud výslovně neví, tak aspoň tuší, protože je to bezesporu inteligentní člověk.

    Proto si myslím - bez ohledu na to, že lidé jako on se tak trochu sebestylizují do jistých rolí - že jeho vstup do ČSSD je v zásadě nezištný (což je u lidí jako on ještě snažší uvěřit než u jiných, kteří jsou taknějak "pragmatičtější"), jsem rád, že tu je s námi a upozorňuji ho na platformu Idealiste.cz a z našeho okresu (Chrudim) na Jirku Svěráka, se kterým by si jistě dobře rozuměl ...

    September 13, 2013 v 15.10
    Erik Tabery, DR a Respekt
    Myslím, že Erik Tabery si dobře uvědomuje, že zatímco Deník referendum jsou nezávislé internetové noviny, spíše levicově orientované, ale nezávislé, tak Respekt je vlastněn soudně uznaným gaunerem, což jeho nezávislost silně oslabuje a podlamuje, minimálně v očích veřejnosti. Proto se snaží naznačit, že DR, v němž má Jakub Patočka významné slovo, bude závislé na sociální demokracii, aby ho v očích veřejnosti snížil na na úroveň Respektu. Protože byl jeho pokus prohlédnut, zbývá mu jen z ostudy kabát.

    Je vidět, že se mu stýská po svobodné a otevřené diskusi, tak aspoň může diskutovat zde na DR.