Marková: škody, které pravice napáchala, budou těžko napravitelné

Vratislav Dostál

Stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková z KSČM bilancuje dopady vlády pravice na zdravotnictví. Za čtyři roky podle ní ztratilo zdravotnictví v důsledku ekonomické krize třicet miliard korun a dalších 6,6 miliardy v důsledku zvyšování DPH.

Stínová ministryně zdravotnictví Soňa Marková bilancuje dopady vlády pravice na české zdravotnictví. A kritikou nešetří, podle ní budou škody, která pravice napáchala, jen těžko napravitelné.

„Hrobař českého zdravotnictví a paradoxně i rekordman v délce měsíců strávených na „horké židli“ ministra zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 byl smeten spolu s arogantní a v polistopadové historii nejhorší pravicovou vládou Petra Nečase,“ uvedla Marková. 

Připomněla, že stranou TOP 09 vytyčený cíl, tj. nahradit solidární veřejné finanční prostředky penězi pacientů a navýšit spoluúčast až na 22 % z dnešních 17 %, se téměř podařilo splnit. „Byly navýšeny poplatky, zavedeny tzv. nadstandardy a zvýšeny doplatky za léky,“ zdůraznila Marková. 

Nejpalčivějším problémem, především pro krajské zdravotnictví, je podle ní řešení často katastrofální finanční situace nemocnic, způsobenou jak Hegerovou úhradovou vyhláškou, tak pravicí navýšenou sazbou DPH. Prakticky všechna nemocniční zařízení jsou podle Markové kvůli úhradové vyhlášce v mnoha milionovém propadu.

„Šestnáct největších českých nemocnic bylo nuceno seškrtat letošní rozpočet o celkově dvě miliardy korun. Podle Asociace českých a moravských nemocnic v důsledku úhradové vyhlášky přijde každá menší nemocnice o dvacet až třicet miliónů korun,“ připomněla Marková. 

Podle jejího mínění jsou nyní pouze dvě možnosti řešení. „Buď se změní úhradová vyhláška a budou navýšeny příjmy nemocnic, nebo se drasticky omezí poskytování zdravotní péče,“ uvedla Marková. 

Připomněla také, že v průběhu posledních čtyř roků ztratilo zdravotnictví v důsledku ekonomické krize třicet miliard korun a dalších 6,6 miliardy v důsledku zvyšování DPH. „Tyto miliardy z veřejného zdravotního pojištění byly v podstatě vytunelovány státním rozpočtem,“ vysvětlila Marková. 

„Od roku 2008 nedošlo ke změně platby za státní pojištěnce, ačkoliv se do ,zmrazení‘ za Topolánkovy vlády standardně zvyšovala. Reálně je tato platba navíc snížena inflací,  která není v úhradové vyhlášce zohledněna,“ dodala stínová ministryně zdravotnictví KSČM. 

Podle ní by měl nový ministr zdravotnictví Martin Holcát navýšit platby za státní pojištěnce tak, jak k tomu vyzvalo schválené usnesení sněmovny iniciované KSČM. „Vyhláškou tak může učinit okamžitě,“ zdůraznila s tím, že by Holcát neměl otálet také s úpravou úhradové vyhlášky tak, aby se co nejdříve stabilizovala finanční situace nemocnic. 

Zároveň tvrdí, že rozhodnutí Ústavního soudu vyžaduje, aby bylo zákonem — nikoli pouze vyhláškou — vymezeno, co je péčí hrazenou, a co nikoliv. „Tzv. nadstandardy se v nemocnicích příliš neujaly a jejich finanční přínos — 46 miliónů — byl z pohledu celého financování zdravotnictví zanedbatelný,“ připomněla Marková. 

„Jinak tomu je u dalšího rozhodnutí, které zrušilo stokorunový poplatek za jeden den pobytu v nemocnici. V tomto případě budou dosud vybrané peníze nemocnicím chybět mnohem významněji a musí být nahrazeny příjmy z veřejného zdravotního pojištění,“ myslí si marková. 

Připomněla také, že se KSČM již několik měsíců snaží dostat po několikáté připravený návrh zákona na úplné zrušení zdravotnických poplatků na pořad schůze Poslanecké sněmovny. „Pravicová koalice to vytrvale odmítala,“ uvedla Marková. 

Pravici totiž podle ní ve skutečnosti nezajímají ani pacienti, ani problémy krajských nemocnic, a dokonce ani zdravotních pojišťoven. „I z tohoto důvodu je nutné uskutečnit co nejdříve předčasné volby a do konce roku novou Sněmovnou přijmout zákon o zrušení všech zdravotnických poplatků,“ uvedla Marková, která povede kandidátku komunistů v Královéhradeckém kraji.

Zdravotnické poplatky podle ní totiž již dávno prokázaly, že ve skutečnosti nic neregulují, pouze každoročně nahrazují příjmy, které pravice odčerpala zmrazením plateb za státní pojištěnce a navýšením DPH. 

    Diskuse
    August 10, 2013 v 18.22
    Katastrofa, která se dotýká statisíců lidí. Málokdo z vysoko příjmových skupin /i zřejmě mnoha levicových poslanců a politiků/ tuší, jak platba léků, poplatků atd. ve zdravotnictví snižuje už tak nízkou životní úroveň velké části obyvatel a přímo ohrožuje jejich zdraví a životy. Páč ti chudí odkládají nutné návštěvy lékaře, někteří prostě neužívají potřebné léky, protože jsou pro ně příliš drahé. Kolik lidí se pořádně nenají jen proto, že nemají peníze na stomatologickou péči, na financování zubních náhrad. Znám osobně takovýchto lidí spoustu.
    Ale možná, že bude svítat. Jakub Patočka píše, že Zejman je poražen, takže se levice už může věnovat sociálním problém obyvatel. Jen jestli Kalousek neukáže na jiného vnitřního nepřítele. Protože přednost před nějakou skutečnou pomocí má vždy boj za tu nejčistější demokracii. A tou je dodržování pravidel, které tu nastavili neoliberálové. Nic nevadí, že oni sami je mění, kdy se jim hodí a že s ideály demokracie nemají nic společného.
    Ale třeba jednou Bělohradský napíše, že takováto "demokracie" je stejným simulakrem, jako bylo vytvoření "demokratického kandidáta" z tvrdého neoliberála. Bojím se však, že i kdyby takovýchto odhalení bylo denně na sta, s levicovou kavárnou to nehne. Ta se raději mýlí s Kalouskem, než aby měla pravdu s nějakými lidmi, kteří jí chtějí bourat složitou a nesmyslnou konstrukci, do které věnovali již tolik energie.
    BT
    August 10, 2013 v 20.26
    Pane Ševčíku,
    s Vaším prvním odstavcem nelze než vřele souhlasit.
    Ovšem ten druhý se mi zdá být v duchu Vaší konstrukce, která se mi jeví býti nejméně takového kalibru z jaké tu obviňujete soustavně tu Vaši "levicovou kavárnu". Obávám se ale, že toto Vaše označení není nic než nálepka, přesněji propagandistický cejch sloužící pouze ke znevěrohodńování lidí, kteří nezastávají přesně Vaše názory .

    Jistěže Kalousek není žádný demokrat, naopak jeho strana je jak vystřižená z Orwellova románu "1984" (viz např.: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/michal-skop.php?itemid=17942 - to jsou doslova "tvrdá data" o tom jak prolhanou tato strana je) a směle v tom navazuje na předlistopadovou KSČ. Ve vztahu k levici (i k Zemanovi samozřejmě) používá osvědčenou taktiku "zloděj volá: chyťte zloděje". Překrucuje skutečné vztahy a Kalouskova propaganda je jak z dílny Jaroslava Kojzara, jen s opačným znaménkem (viz např. můj článek: http://www.blisty.cz/art/66010.html)
    To snad dochází každému kdo je schopen nezaujatě pozorovat současný svět. Že by se ale ta Vaše "levicová kavárna" nějak řídila tím co řekne Kalousek, to se mi jeví jako Vaše konstrukce nejkonstrukcovatější :-) To snad už opravdu nemůžete myslet vážně(?). To se mi bohužel jeví zase jako Vaše propaganda, rovněž založená na překrucování reality.

    August 11, 2013 v 9.22
    Pane Trávníčku,
    jestliže je tu neustále v "boji" se Zemanem překrucována realita, jsou zde stavěny složité konstrukce, jak jinak upozornit aktéry na nesmyslnost jejich konání, než použítím jejich zbraní v obráceném gardu?
    Jsem rád, že lidé nezastávají jen moje názory, protože se nepovažuji za pupek světa. Mnohokrát, i na tomto webu, někdo přišel s opačným názorem a když jsem seznal, že je ten názor více pravděpodobnější, než ten můj, dal jsem mu za pravdu.
    Člověk by měl bojovat za svůj názor, ale ne tehdy, když sezná, že je to hovadina. Bohužel se mi zdá, že takovýto boj je zde několika lidmi veden jen proto, že neumějí přiznat omyl.
    Co se týká té levicové kavárny - je to mé označení pro skupinu lidí, kteří se domnívají, že mají větší patent na rozum, protože jednak patří mezi "hochy, kteří spolu mluví" a jednak pak musí uznávat jen ty nejvyšší a nejčistší principy. Jednoduše tak nemohou volit prostomluvného burana Zemana, ale vznešené kníže. Bleskově reagují, jakmile někdo jen naznačí, že by mohla být ohrožena demokracie, i když tímhle straší zrovna ti, kteří si z demokracie udělali oligarchii. Tahle jejich "kavárna" je pro ně bohužel ulitou, přes kterou nevidí skutečné problémy většiny obyvatel a tím pádem těžko najdou i životoschopná řešení.
    Teď jsem asi trochu přeháněl, ale domnívám se, že na tom něco je.
    Mimochodem, nemáte příbuzně někde od Těšetic u Olomouce?
    BT
    August 11, 2013 v 14.57
    Pehe to v Právu těžce přehnal
    Pane Ševčíku,

    když jsem si přečetl poslední Peheho článek v Právu (viz: http://blog.aktualne.centrum.cz/blogy/jiri-pehe.php?itemid=20706&from=0#nucleus_cf),
    tak Vám snad nakonec budu muset dát za pravdu. Jestli tou "levicovou kavárnou" myslíte tohoto pána, tak to pak souhlas. To bych se dokonce přikláněl k Vašemu naznačování, že jde o pátou kolonu Kalouskovu.
    Psát návodně, že levicový liberál nemá koho volit, protože ČSSD ovládl Zeman, je skutečně bezprecedentní nahrávání na smeč Kalouskově hrůzostraně.

    Přesný opak je pravdou: levicový liberál musí volit ČSSD dokud ho vede Sobotkovo křídlo, protože přesně jen tím může podpořit Sobotkovce a svůj zájem. Vyhraje-li totiž Sobotka s dostatečným náskokem, levicové liberály v ČSSD to posílí. Naopak nevolba ČSSD v současné době je nejspolehlivější metoda "zemanizace" a deliberalizace této nejsilnější anti-neoliberální (aspoň trochu) strany.

    Buď se panu Pehemu udělalo z vedra nedobře a přestřelil nebo začal jezdit na výlety na Orlík. To druhé by mne velice mrzelo.

    PS: V Těšeticích příbuzné nemám. Sám bydlím v Kojetíně a pracuji v Olomouci (redaktoři DR mi - bůhví proč - zde připsali Brno. A ačkoliv jsem žádal o opravu, reakce se nedostavila).


    MP
    August 11, 2013 v 22.31
    P. Ševčíku,
    ale nestavme vzdušné zámky.
    Lidem se nevede dobře - a povede se jim v dohledné době čím dál hůř. Tomu nezabrání ani Rusnok, ani Zeman, ani Sobotka...

    Základní příčinou dnešních problémů je neoliberální globální kapitalismus - a ten nemůže žádný z výše uvedených pánů odstranit, ani kdyby nakrásně chtěl.
    Mohou maximálně zmírňovat ty nejhorší věci.
    Blýskat na lepší časy se může začít teprve tehdy, až sjednocená evropská levice začne na celounijní úrovni neoliberální kapitalismus odstraňovat a krotit. A od toho jsme ještě velmi daleko...:)