Afričtí pastevci jsou ohroženi moderními zemědělci

Lenka Purteková

Afričtí pastevci jsou podle zprávy Mezinárodního institutu pro životní prostředí a rozvoj důležití pro místní prosperitu. Přesto nemají podporu vlád ani ochranářů. Půdu obsazují moderní zemědělci.

Kočovní pastevci, kteří se spolu se svými stády při hledání pastvin neustále pohybují přes některá z nejtvrdších prostředí na světě, jsou nezbytní pro africkou prosperitu. Jejich způsob života je ohrožován vládami, ochranáři i zemědělci. Informace v neděli zveřejnil Mezinárodní institut pro životní prostředí a rozvoj.

Miliony hektarů půdy tradičně používané pastevci v Etiopii, Senegalu, Mali, Čadu, Keni i dalších subsaharských zemích zabrali v posledních padesáti letech zemědělci nebo ochranáři. Vlády zároveň podporují posun k západnímu modelu zemědělství a řídí se mylným předpokladem, že zisky z chovu zvířat, která lidé chovají pro místní spotřebu i pro vývoz, vzrostou. Opak se ale zdá být pravdou.

„Pomalý, ale neúprosný rozvoj rodinných farem v kombinaci s velkoplošným zemědělstvím pohlcuje obrovské plochy. Ve východní Africe je navíc půda zahrnutá do národních parků i obor, čímž velmi omezuje pohyblivost. Pozemky, které se tradičně využívaly, už nejsou k dispozici,“ říká studie.

„Omezení možnosti pohybu vede ke konfliktům mezi pastevci a zemědělci. Stěhování se stává vážným problémem. Přístup k vodě a trhům je stále obtížnější a výnosnost živočišného chovu je kriticky ohrožena,“ píše se dále.

Odborníci, kteří studii vypracovali, zjistili, že odhadovaných padesát milionů afrických pastevců je schopno rychle se přizpůsobit modernímu světu. „Stahují z internetu nejnovější tržní ceny skotu pomocí mobilních telefonů, používají levné čínské motocykly, aby dojeli vzdálená nebo ztracená stáda velbloudů. Vozí svůj dobytek na náklaďácích i lodích, aby ho mohli prodat v zahraničí,“ říká spoluautor Ced Hesse.

Zpráva také uvádí, že z dobytka nomádské západní Afriky, Etiopie a Keni se vyrábí více masa, které je kvalitnější. Na hektar potom vydělává více peněz než moderní australské a americké ranče, kde zvířata zůstávají na jednom místě. „Vzhledem k tomu, že obchodní chov dobytka se obvykle specializuje pouze na produkci masa, má pastevectví, které zužitkuje maso, mléko, krev i trus, daleko vyšší přidanou hodnotu,“ popisuje studie. Na rozdíl od jiných zemědělců subsaharské Afriky, které devastuje stále častější sucho, prokazují také pastevci vyšší odolnost vůči změnám klimatu.

Důkazy také naznačují, že pastevectví je více ekologicky kompatibilní s volně žijícími živočichy, než jiné způsoby využití půdy. Autoři vyzývají vlády i zahraniční donory, aby svá stanoviska přehodnotili a pastevectví chránili. „Potřebné investice jsou minimální, ale výhody se rychle rozšiřují a obohacují životy milionů lidí, žijících v pasteveckých komunitách. Důležité je za tento příspěvek k širšímu ekonomickému rozvoji africké obyvatelstvo podporovat,“ vysvětlil Hesse.

Další informace:

The Guardian Sands shifting for Africa's nomadic herders