Pijavice

Filip Outrata

Dopis zaslaný redakci Práva v kostce shrnuje důvody podpory Miloše Zemana a zároveň něco vypovídá i o podhoubí tolik diskutované „fašizace“ společnosti.

Podle čtenáře je Miloš Zeman „jedním z mála vyvolených, kterým lze věřit, že jeho snahy míří k nám a pro nás, a nikoli pro jeho osobní blaho“. Nemůže být lepší potvrzení úspěchu politika, než po dvaceti letech působení získat takové hodnocení. Nemůže být vážnější varování pro ostatní politiky, kteří mají cejch těch nedůvěryhodných.

Dále autor dopisu lituje prezidenta, že jsou na něj dnes vytahovány „nicotnůstky“ typu politického dresu vrchního vládního úředníka nebo požadavku notářského ověření podpisů pro vládní většinu. Čtenář a volič, který podle vlastních slov sleduje Miloše Zemana už od hradeckého sjezdu ČSSD v roce 1993, a patří tedy zřejmě mezi tu část společnosti, která se o politiku zajímá dlouhodobě, má poněkud hrubě nastavená měřítka rozlišování. Co všechno se ještě dá považovat za nicotné?

Čtenář je hrdý na to, že Miloš Zeman, jedna z mála autorit této doby, který „zatím nikdy a nikam neuhnul a svoje voliče nezklamal“, je označován za „vidláka“ těmi „salonními politiky i novináři“, jimž by podle něj docela padlo označení „pijavice“.

Základ pro vládu tvrdé ruky jako na dlani: silný lídr, postaru vůdce, který to s námi myslí dobře, proti němu salonní politici a novináři, bahno demokratických nicotnůstek, které překážejí efektivnímu výkonu moci. A pijavice. Už jen z užití toho slova, byť v uvozovkách, mrazí. Pokud se v naší mediální krajině toto slovo dnes používá, pak nejspíš pro tuneláře a podvodné podnikatele přisáté ke státním zakázkám. Zde míří na ty, kteří kritizují prezidenta.

Z jiné strany napovídají totéž ohlasy na protiromské demonstrace. Stále znovu se objevuje tentýž typ reakce: obyčejný člověk z ulice, který ví, jak to je ve skutečnosti, a nenechá se zmást pomýlenými „sluníčkovými“ humanisty. Obyčejný člověk, který ví, kde je zlo, a stejně tak ví, že se proti němu dá jednat jen tvrdě. V tomhle hlasu lidu je síla přesvědčení. Zřejmě jen síla maskující nejistotu a strach, ale přesto síla schopná ničit a zabíjet.

Jen pochopitelná reakce na ekonomickou krizi, nejistotu, sociální napětí, chtělo by se říci. Jistě to tak do velké míry je. Ale zřejmě jsou i důvody hlubší. Kdo si dovolí je pojmenovat, bude se nutně mnohým jevit jako planý moralista a kecálek. Je to krize mravní. Přesněji řečeno, krize vztahová. Podobná té, která pomáhala ukovat vždy fascinující a zároveň morbidní vztahy mezi různými „vůdci“ a jejich lidem.

Vztahová krize přitom není jen krizí mezilidských vztahů. Je také narušením schopnosti rozeznávat vztahy mezi skutečnostmi, dobře rozlišovat. Pokud se věci samy o sobě závažné, byť zcela jiného druhu než jiné, třeba ekonomické problémy, začnou jevit jako zbytečnosti, zanedbatelné nicotnosti, je zle.

Tak je tomu s protěžováním nikým nevolené partaje vlastních „přátel“ prezidentem, který na plná ústa kritizuje stranu, která „neprošla peklem voleb“. Tak je tomu s požadavkem notářského ověření podpisu většiny ve Sněmovně, který vlastně říká jen dvě věci: prezident pohrdá poslanci a chce všem dokázat, že si může dělat, co se mu zlíbí.

Miloš Zeman je a bude testem toho, jak hluboko jsme jako společnost klesli pod tíhou frustrací všeho druhu, licoměrnosti a vyprázdněnosti politiky, mediální povrchnosti a vlastní myšlenkové pohodlnosti. Pokud bude většina vidět v siláckých gestech projev vůdcovských schopností a v laciných stokrát omletých bonmotech důkaz ostrovtipu, nečeká nás nic dobrého. Za zády nebo ve stínu „lidového“ prezidenta se budou šikovat skuteční sekáči, politici tvrdé ruky, kteří zatočí se všemi nicotnůstkami a konečně budou řešit skutečné problémy této země.

Jestli vláda Jiřího Rusnoka získá či nezíská většinu, není nakonec tím nejpodstatnějším. Autor tohoto sloupku je přesvědčen, že důvěru nezíská. Pokud ano, bude to jen za cenu zverbování slušné roty přeběhlíků, což je, jak všichni víme, zcela v souladu s dlouhodobým přesvědčením Miloše Zemana. Sociální demokracii by slušelo, kdyby se proti pravděpodobnému souhlasu většiny našlo několik jednotlivců, kteří by pro prezidentskou vládu ruku nezvedli.

A co s tím vším pijavice? V dávném lékařském umění věděli o léčivých schopnostech těchto tvorečků. Přikládání pijavek brání srážení krve, pomáhá při infarktu i mrtvici. Sliny pijavic prý dokonce obsahují nejméně dvacet látek zmírňujících bolest. Lidské pijavice, kriticky uvažující a rozlišující, mohou ředit krev nahromaděnou v situacích společenské krize, příliš hustou krev tekutého hněvu, který může celé lidské obci snadno přivodit zástavu srdce.

    Diskuse
    ??
    July 31, 2013 v 8.51
    "Pokud ano bude to jen za cenu zverbování slušné roty přeběhlíků"
    O té druhé straně a jejich přeběhlících už víme své. Jak by jste poradil Odysseovi mezi Skyllou a Charybdou ?
    FO
    July 31, 2013 v 19.36
    Vážený pane Kuchejdo,
    kritizovat je jednodušší než dobře poradit. Nezdá se mi, že by se problém dal řešit zhoršením jeho příčin, tedy proti přeběhlíkům použít ještě víc přeběhlíků. Ať vládne ten, kdo má většinu ve sněmovně, a volby pak rozhodnou.
    "......... Sociální demokracii by slušelo, kdyby se proti pravděpodobnému souhlasu většiny našlo několik jednotlivců, kteří by pro prezidentskou vládu ruku nezvedli. ......."

    Hmm. Těžko říct.
    ČSSD má podle všeho jiný plán.
    Docela by potřebovala ukázat světu, že tlak této mimořádné situace - vycházejme z předpokladu, že hlasování o důvěře "prezidentské vlády" skutečně je spíše mimořádná situace, ale ne přímé ohrožení demokratické parlamentní republiky - sociální demokracii sice vnitřně diferencuje, nikoliv však štěpí.
    Ač se to mnohým nepozdává, nejde hlasy pro důvěru Rusnokově vládě jen tak smést ze stolu............
    Takže to rozhodnutí, že konečné stanovisko k této události nevyjde jen z úzkého stranického vedení, ale vzejde ze širší diskuse a bude pak pro poslance závazné, mi nepřijde jako úplně mimo.
    ??
    August 1, 2013 v 7.17
    Pane Outrata "Nedohlédnete konce svých činů"
    To nebyla kritika, to byla rada ( a připouštím že špatná, nemám na pravdu monopol). Mezi Skyllou (Rusnokovou vládou) a Charybdou (vládou Němcové), by měla ČSSD "proplout se zacpanýma ušima do moře, ve kterém se rozpustí sněmovna". On je to i test morálky pravice. Knihu Kazatel pravděpodobně znáte lépe než já. Vzhledem k mému věku jsem (domýšlivě) přesvědčen, že ji lépe rozumím.
    ??
    August 1, 2013 v 7.35
    p.s. Lidové Babišnoviny
    Toto je jeden z představitelů "umělecké fronty" proti Zemanovi, jehož podporují Lidové ( Babišovi) noviny. Piča, hovno a prdel nejsou slova, která by mne příliš vzrušovala (pracoval jsem desítku let v podzemí ostravských dolů), ale pokud je toto projev úrovně Zemanových odpůrců, dovolte mi být konzervativní a nesouhlasit s tím. Co bude dál, veřejná soulož proti Zemanovi (ve stylu Pussy Riot-Vojna), budou si odpůrkyně Zemana strkat mražená kuřata do vagíny před kamerami TV Nova ? Tyhle přece podpořil i p. biskup Malý i noblesní kníže Schwanzerberg. Je cestou ČSSD spojit se tímhle póvlem ?

    http://davesoldy.blog.cz/
    http://relax.lidovky.cz/zeman-je-bez-pochyby-clovek-inteligentni-poslechnete-si-5-pisni-o-prezidentovi-1y7-/zajimavosti.aspx?c=A130726_120119_ln-zajimavosti_spa
    MP
    August 1, 2013 v 23.53
    Kopíruji sem svůj příspěvek publikovaný pod vlastním článkem o vztahu ČSSD - Rusnok - Zeman
    1. Zeman je zlo, p. Kando, i když taková formulace je příliš emotivně vyhrocená, "neracionální" atd., to uznávám. Nikdo ještě nejmenoval jedinou pozitivní věc, kterou Z. do politiky přinesl, resp. která by bez něj neexistovala.
    Nejstrašnější je, že nadbíhá tomu volání po populismu a silném vůdci, a že dokonce takovou společenskou poptávku sám vědomě vytváří... Není mu svaté nic, viz to nechutné divadlo s majetkovými přiznáními, socdem je několikrát navrhovala, ale teď si zásluhu na oné myšlence připíše Zeman a jeho partaj šíbrů...

    2. Zemana, pokud se zdravotně neodepíše, v což se nedá doufat, bude třeba porazit a v očích levicové veřejnosti znemožnit. Avšak tato úloha na sobotkovce teprve čeká. Aby ji mohli splnit, musí přežít. To je smysl mých "rad".
    Ale zdá se, že vývoj jde jiným směrem. Sobotka se rozhodl jít do střetu nyní, obávám se, že je to husarský kousek, který nezvládne.

    3. Zeman je politický profík, jakému není široko daleko rovno. Vše, co dělá a říká, je promyšleným marketingem směrem k jeho (i potencionálním) voličům. V tom mu zatím sobotkovci nesahají ani po kotníky. Platí tedy: učit se, učit se, učit se...