Vláda ČSSD a TOP 09?

Jaroslav Bican

Někteří novináři, naposledy Lenka Zlámalová v Lidových novinách, už připravují půdu pro budoucí vládní koalici ČSSD a TOP 09. Situace po příštích sněmovních volbách přitom není ještě vůbec jasná a možných podob vládní sestavy může být více.

Lenka Zlámalová v sobotních Lidových novinách z 1. června napsala, že pokud se nic zásadního nezmění, tak koalice ČSSD a TOP 09 je pro obě strany jediná šance, jak vládnout ve většinovém kabinetu. Podle analytičky Lidových novin se Bohuslav Sobotka bude snažit vyhnout menšinovému kabinetu s podporou komunistů. Lenka Zlámalová zdůrazňuje, že Bohuslav Sobotka, Michal Hašek, Jeroným Tejc a Jan Hamáček jsou sice pragmatici, ale nechtějí být uvaděči komunistů k moci. A dodává: „Jsou přesvědčeni, že velkou část svých politických kariér mají před sebou a budou se snažit postupně proměnit ze starých sociálních demokratů v moderní, otevřenou levici s ambicí získat velkou část voličů středních vrstev, pro něž byla ČSSD zatím nepřijatelná.“

Celá úvaha má řadu nedostatků. První je nasnadě. V této chvíli není vůbec jasné, jaké strany a s kolika mandáty se do Poslanecké sněmovny příští rok dostanou. Lenka Zlámalová zmiňuje poslední volební model agentury PPM Factum, podle kterého by ČSSD měla s KSČM jenom 94 mandátů, ale s TOP 09 mandátů 106. Volby jsou ale až příští rok v květnu, do té doby je dost času na to, aby v nich uspěly i strany, které se dnes v průzkumech neobjevují. Připomeňme, že podle zmíněného volebního modelu by se do dolní komory dostaly ještě KDU-ČSL, SPOZ a ODS. Když nahlédneme do průzkumů agentury PPM Factum před posledními volbami, zjistíme, že Věci veřejné se v nich poprvé objevily až v srpnu 2009, kdy získaly 3,4 procenta, a přes hranici pěti procent se přehouply až v únoru 2010. Vzhledem k tomu, že minulé volby byly také v květnu, může nám to sloužit jako zajímavé srovnání.

V současné době je proto více než předčasné pronášet soudy o tom, kdo s kým bude moci sestavit koalici. Pokud ale Lenka Zlámalová píše, že když se nic zásadního nezmění, koalice ČSSD a TOP 09 je pro obě strany jediná možnost, jak vládnout ve většinovém kabinetu, hned bych dodal, že něco takového se samozřejmě s velkou pravděpodobností stane a něco zásadního se změní. Bylo tomu tak před posledními volbami a divil bych se, kdyby tomu tentokrát bylo jinak.

V příští Poslanecké sněmovně se může vyskytnou šest, jak uvádí průzkum agentury PPM Factum, ale třeba i sedm či osm stran. Vzhledem k tomu, kolik hlasů v posledních volbách oproti těm předchozím propadlo, protože občané volili strany, které se nakonec nedostaly přes pětiprocentní práh, můžeme si pohrávat s myšlenkou, že nás stranický systém prochází opačným procesem než v období mezi lety 1992 a 2006. V roce 1998 se sice do dolní sněmovny dostalo už standardních pět stran, ale zároveň propadlo relativně velké množství hlasů. O dva roky dříve mandáty obdrželo šest stran a v roce 1992 ve volbách do České národní rady jich bylo dokonce osm.

Samozřejmě lze namítnout, že v té době jsme měli trochu jiný volební systém a že volby do ČNR se odehrávaly ve zcela jiném kontextu společného státu se Slováky. Přesto je však dobré si připustit fakt, že český stranický systém prochází deinstitucionalizací a že se může vrátit do doby krátce po konci minulého režimu, kdy voličské preference byly rozptýlené a do ČNR se mohlo dostat mnohem více stran než v období, které následovalo. Nemalou vypovídací hodnotu má i to, že dvě nejsilnější strany v roce 1996 získaly dohromady více než 56 procent hlasů. Podle nejnovějšího průzkumu PPM Factum by to bylo jen něco málo přes 41 procent.

Klidně může nastat situace, kdy v Poslanecké sněmovně bude sedm stran, ale žádné dvě nebudou mít 101 mandátů. Pak by ale ani ČSSD a TOP 09 nedaly dohromady většinový kabinet, jak Lenka Zlámalová předpokládá. Navíc její teze, že uvedená čtveřice politiků se bude snažit postupně se proměnit ze starých sociálních demokratů v moderní, otevřenou levici s ambicí získat velkou část voličů středních vrstev, podle mě rovněž stojí na hliněných nohou. Jak si Lenka Zlámalová představuje nové sociální demokraty? Jak staré? A koho považuje za střední vrstvy? Velké množství mladších voličů by asi nevolilo sociální demokracii, kterou by představoval Miloš Zeman. Je ale Miloš Zeman opravdu sociální demokrat? V prezidentských volbách kandidoval za SPOZ a deklaroval, že ji bude i volit. A nakolik jsou mladší voliči skutečně střední vrstvou? Část z nich možná, otázka je jak dlouho. Úvahy analytičky Lidových novin tak asi nejlépe vysvětlí to, že přání je u ní otcem myšlenky.

    Diskuse
    VJ
    June 7, 2013 v 13.52
    Ohlásit záměry předem
    Ochotu k uzavření takové či makové koalice by měly politické strany ohlásit před volbami předem. Pokud by totiž ČSSD sdělila, že je připravena vstoupit do vládní koalice s TOP 09, sděluji oteřeně já, že bych ji nevolil. Pokud by existovalo jen podezření (např. na základě vytáček), že se tak stane, opět otevřeně předem sděluji, že bych ji nevolil.
    June 7, 2013 v 16.09
    Pokud je znakem modernosti spojování se s pravicí, pak jsem asi zoufale nemoderní. Pochopila bych ještě, kdyby se kvůli mladým voličům spojili dejme tomu s Piráty, ale s Topkou? To je naprosto směšné. Ať se sociální demokracie rovnou rozdělí na ty, co jsou ochotní spolupracovat s komunisty a na ty, co nejsou. A bude to aspoň jasné.
    BT
    June 7, 2013 v 17.07
    Pane Jamku,
    naprostý souhlas.
    Já ještě dodávám: pokud bude ČSSD deklarovat, že se spojí se stranou, ke které má programově nejblíže, tj. KSČM, pak můj hlas bude mít jistý.
    Protože já hodlám volit primárně podle programu (nikoliv podle propagandy) a také bych tím ocenil odvahu politiků ČSSD deklarovat v souladu s realitou, které strany dnes ohrožují u nás demokracii. Já to ohrožení vidím ze strany ODSTOP a jejich bolševického způsobu vládnutí.
    Protože i v tomto případě platí: po ovoci poznáte je (viz např. krádež ze státní pokladny nazvaná eufemisticky církevní restituce).

    Já se KSČM nebojím, stejně jako se netřepu strachy před slepicí. KSČM se možná vyvinula z totalitní a Sovětským svazem u moci udržované KSČ. Ale slepice se taky vyvinula z Tyrannosaura rexe. Ač nese jeho jisté rysy, hrůzostrašná se mi být nezdá.
    BT
    June 7, 2013 v 18.42
    Bude TOP09 po volbách vládnout přímo ze záchytky?
    Po třech dnech a nocích nespavosti dal čelný představitel TOP09 rozhovor médiím:
    http://www.youtube.com/watch?v=vbdFe-FUYzI

    Možná by tedy stačilo kdyby ČSSD deklarovala, že nebude spolupracovat s politiky s poruchami spánku, zdá se, že jsou koncentrováni právě v TOP09.

    Ale je také možné, že se pan ministr nakazil ruským virem od pana prezidenta.