Zdravotnictví stojí na pokraji finančního kolapsu, varuje ČSSD

Vratislav Dostál

Leoš Heger navrhuje navýšení plateb státu za pojištěnce. Zatímco sociální demokraté návrh označili za populistický, podle premiéra Petra Nečase i ministra financí Miroslava Kalouska by to nebylo řešením problémů českého zdravotnictví.

Ministr zdravotnictví Leoš Heger z TOP 09 navrhuje, aby stát navýšil platby na pojištěnce. Zvýšení plateb navrhuje ve dvou variantách; první (o 50 Kč na hlavu více) by přinesla do zdravotnictví 3,7 miliardy, druhá (o 77 Kč víc) pak dokonce 5,7 miliardy. Uvedla to ČT24.

S navýšením plateb za pojištěnce souhlasí opoziční ČSSD. Její stínový ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček návrh nicméně považuje za populistický. Naopak ministr financí Miroslav Kalousek a předseda ODS a premiér Petr Nečase s Hegerovým návrhem nesouhlasí. Němeček nicméně připomněl, že podfinancované české zdravotnictví představuje dlouhodobý a závažný problém, kterým je nezbytné se odpovědně zabývat.

„Současný návrh ministra Leoše Hegera na navýšení platby za tzv. státní pojištěnce o 77 Kč na 800 Kč měsíčně však považujeme jen za populistické prázdné gesto. Navíc ministr Heger nezískal pro svůj návrh ani podporu svého stranického kolegy, ministra financí M. Kalouska, který již oznámil, že jakékoliv navýšení nepodpoří,“ uvedl Němeček.

Podle Kalouska totiž zvýšení plateb za státní pojištěnce není řešením, nýbrž pouhým odkládáním problému. „Já budu zásadně proti tomu,“ uvedl první místopředseda TOP 09. Taktéž koaliční ODS Hegerův návrh kritizuje. „Jsme proti zvýšení plateb za státní pojištěnce, pan ministr Heger měl dost času na úspory ve zdravotním systému a měl by je hledat i nadále,“ uvedl předseda občanských demokratů a premiér Petr Nečas.

Němeček z ČSSD pak vyzval ministerstvo zdravotnictví i vládu, aby namísto prázdných mediálních gest začali urychleně řešit prohlubující se podfinancování českého zdravotnictví. Zdůraznil přitom, že toto podfinancování má na svědomí právě Nečasova vláda. „Urychlené a adekvátní navýšení plateb za státní pojištěnce musí přitom být jen prvním krokem,“ zdůraznil stínový ministr sociálních demokratů.

Připomněl také, že platba státu za své pojištěnce, kterými jsou děti, důchodci a nezaměstnaní, se naposledy zvyšovala v roce 2008. Po případném nárůstu by 800 Kč měsíčně představovalo pouze zhruba čtvrtinu toho, co dnes odvádí průměrný zaměstnanec. Stát totiž podle Němečka nejenže nezohledňuje jakoukoliv inflaci za posledních pět let, nýbrž především nezohledňuje nárůst daně z přidané hodnoty, který drasticky odsává finance určené na léčbu nemocných ze systému veřejného zdravotního pojištění.

„Naše zdravotnictví tak letos stojí na pokraji ekonomického kolapsu. Rád bych znovu připomněl, že Česká republika vydává na péči o zdraví jeden z vůbec nejmenších podílů hrubého domácího produktu v Evropě, který navíc — působením špatné hospodářské politiky vlády Petr Nečase — každoročně klesá,“ uvedl Němeček. „Na to, že lidé ve zdravotnictví často pracují za hranicí osobní obětavosti a povinností, však nemůže vláda donekonečna spoléhat,“ dodal.

Již ve druhé polovině letošního roku podle něj navíc hrozí — beze změny potřebných parametrů — zhoršování dostupnosti kvalitní péče pro pacienty, zvláště u drahých specializovaných zákroků.

    Diskuse
    May 16, 2013 v 13.05
    Škrty zabíjejí
    Článek, resp. kniha k tématu: http://www.blisty.cz/art/68491.html říká, že nepromyšlené škrty ve státním rozpočtu prokazatelně škodí zdraví.

    Ono za suchou řečí statistik "zvýšil se počet sebevražd na 1000 lidí", "vzrostla míra bezdomovectví", "došlo k nárůstu onemocnění HIV" se skrývají statisíce zmařených lidských osudů.

    Ano, emotivní záběry sice situaci mediálně zveličují, ale sugerovat nám, že když si s čísly "hrají" ministři financí a mezinárodní organizace, tak že o nic nejde, to je tedy slušná manipulace.
    May 16, 2013 v 15.31
    Kam směřuje naše zdravotnictví podle Václava Špíka
    Nedovedu posoudit, jestli je správný návrh ministra Hegera navýšit platby zdravotního pojištění zaměstnanců, jak uvádí zpráva. Nečas a Kalousek asi argumentují tak, že zvýšením výdajů na práci se sníží konkurenceschopnost. A asi to opravdu není správné řešení. Solidárnější by například bylo zrušit stropy v odvodech zdravotního pojištění a pojištění velkým firmám neodpouštět. Umí někdo propočítat, jestli by to dodalo potřebné peníze?

    Díky Pavlu Holubcovi za link na Britské listy. Je tam dnes ještě jeden článek "Temný soumrak našeho zdravotnictví"
    http://www.blisty.cz/art/68491.html
    od Václava Špíka, bývalého pracovníka Ministerstva zdravotnictví, který své tehdejší zkušenosti prokládá nynějšími zkušenostmi pacienta s bolavými koleny a cukrovkou. Jeho postřehy jsou případné a tristní. Jeho kritika míří na neodbornost ministerstva pod taktovkou ministra Hegera, na špatné hospodaření finančními prostředky kvůli nevhodným privatizacím, na podivný dovoluji si to nazvat "etos" či "duch" ve zdravotnictví, kdy jsou pacientům nabízeny neúčinné či zbytečně drahé léky, odborné akreditace jsou konány jako alibistická ochrana před případnými soudními spory a nikoli ke zvýšení odborné úrovně, na drahé výlety lékařů "na konference" nepřispívající ke zvýšení jejich kvalifikace apod. -

    Napadá mne dodat, že tam, kde chybí vzájemná důvěra a dobrá vůle si pomáhat a kde jsou nahrazeny službou za peníze, dále tam, kde místo pacienta je klient, tak tam končí humánní lékařská péče a je nahrazena bezcitným trhem se zdravím.
    Vraťme se prosím k bezplatnému zdravotnictví, tak jak ho máme garantované Ústavou! Zdravotnictví je typická oblast veřejné služby, páteř solidárního sociálního systému.
    Vláda, která se snaží ducha zdravotnictví popřít, by měla být odvolána, což je další důvod pro odvolání této vlády vedle právě zveřejněného poklesu hospodářských výsledků za první čtvrtletí tr. Co myslíte, neřekne nám za chvíli Kalousek, že je třeba dál škrtat, protože se nevejdeme do rozpočtu loni optimisticky sestaveného v očekávání růstu?
    Proč si tohle necháváme líbit?