Předseda Pirátů: Pravolevé dělení odmítáme. Budeme konstruktivní opozicí

Vratislav Dostál

Piráti o víkendu na zasedání v Ostravě rozhodli, že půjdou do sněmovních voleb samostatně. Kandidátky ale otevřou i nezávislým osobnostem a členům regionálních politických uskupení. Za úspěch budou považovat zisk šesti procent hlasů.

Víkendové jednání republikového výboru Pirátské strany rozhodlo, že strana bude v příštím roce kandidovat ve volbách do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu samostatně. Republikový výbor o tom rozhodl jednomyslně s tím, že kadidátky budou otevřené i pro nezávislé osobnosti a členy regionálních politických subjektů.

„Kandidátní listiny sestavuje krajské fórum na základě primárních voleb. Účast na kandidátkách České pirátské strany je otevřena i pro registrované příznivce, kteří podepíší demokratické minimum, přihlásí se k programu a utvoří si volební prezentaci. Kandidátní listiny tedy budou otevřené také nezávislým osobnostem a členům regionálních politických stran a hnutí," píše se se v usnesení republikového výboru.

Předseda Pirátů Ivan Bartoš připomněl, že jsou autentickou politickou sílou nejen u nás, nýbrž i v dalších padesáti zemích světa. Zdůraznil také, že „zaběhnuté" politické strany během posledních čtyř let nakopírovaly od Pirátů velkou část jejich programu průhledného hospodaření státu, přímé demokracie i dalších bodů.

„Jako Piráti to samozřejmě podporujeme, ale jejich aktivita je bohužel v těchto bodech čistě populistická, pouze mediální nebo papírová. Nemá proto smysl vytvářet s těmito teoretiky jakékoliv koalice. Věříme, že nadcházející volby prověří aktuálnost i opravdovost Pirátské myšlenky. Do voleb půjdeme samostatně a věřím, že díky našim sympatizantům a ve finále voličům, kteří nás celou dobu sledují, uspějeme," uvedl Bartoš.

Za úspěch přitom Bartoš považuje zisk více než pěti procent hlasů a vstup Pirátů do Poslanecké sněmovny. V roce 2010 přitom Piráti obdrželi 0,80 % hlasů. Volilo je 42 323 voličů.

„Předpokládáme, že se nám za čtyři roky konzistetní prací dařilo udržet naše přirozené voliče a zároveň oslovit řadu dalších lidí. Optimisticky míříme do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu. V souvislosti se sněmovními volbami věřím v zisk šesti procent celorepublikově,“ uvedl Bartoš v rozhovoru pro Deník Referendum s tím, že se opírá převážně o trend patrný ze studentských voleb. V nich Piráti v roce 2010 obdrželi sedm procent a v roce 2012 dokonce dvaadvacet procent hlasů.

Na otázku, k jakému táboru by se přiklonili v situaci, kdy by plnili roli jazýčku na vahách, Bartoš odpověděl, že jako konstruktivní opozice svůj příklon k pravici či levici před volbami deklarovat nemusí. „Tuto otázku jsme navíc doposud neřešili,“ dodal Bartoš.

Zdůraznil přitom, že do voleb půjdou s komplexním programem a řešením různých oblastí politiky. „Jako konstruktivní opozice příklon deklarovat nemusíme. Podpoříme prostě takové návrhy, které budou v souladu s naším programem. Pokud v určité věci nesplníme naše kritérium tzv. demokratického minima (hlasuji pouze o tom, o čem mám potřebné informace k rozhodování), v takové chvíli na informační deficit upozorníme a nebude-li napraven, hlasování se zdržíme,“ vysvětlil Bartoš.

Předseda Pirátů také připomněl, že termín řádných sněmovních voleb je až za rok. „ Přece jen jsou volby ,až' za rok a situace nemusí být tak jasná, jak se nyní zdá či jak je médii prezenzována. Předpokládáme navíc i vznik dalších politických stran či projektů, které se budou o křesla ucházet. Jako opozice bychom však podporovali co nejbarevnější vládní koalici. Navíc dělení na levici a pravici kromě vyložených extrémů v České republice nefunguje a Piráti tento koncept nerespektují,“ uzavřel Bartoš rozhovor pro Deník Referendum.

Kromě voleb do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu proběhnou v příštím roce také volby komunální a senátní. O těchto dvojích volbách republikový výbor Pirátů o víkendu nejednal. Možnost jejich spolupráce s regionálními politickými stranami na komunální úrovni a v senátních volbách proto podle Bartoše zůstává otevřená.

    Diskuse
    May 14, 2013 v 11.43
    To je srandovní,
    nejvíce pravolevé dělení společně s Piráty odmítá pravice. Je to takové hloupoučké tvrzení, že kdybychom se nedělili na pravici a levici, tak lev bude ležet s jehňátkem. Popírání rozdělení společnosti přece nepřispěje k jejímu sjednocení. Děti, děti, koho jste potkaly? Co vám to nalhali?
    May 15, 2013 v 1.43
    Promyšlený program Pirátů
    Million Marihuana March pořádaný Piráty byl největší protivládní akcí letošního roku. Kdo je tedy nejsilnější opoziční stranou? Opravdu vyhraje volby ČSSD?

    Připomínám, že konopí jako rychle rostoucí zelená rostlina nenáročná na pěstební podmínky, schopná například růst i v zasolené a kontaminované půdě, nabízí velké možnosti vázání oxidu uhličitého z atmosféry. Zároveň patří k nejvýhřevnějším energetickým plodinám. Program založený na konopí je tudíž nejen demokratický (zakazovat dospělým svéprávným občanům, co je pro ně nezdravé, je odporná totalitní praktika), ale také ekologický.

    Až nahradíme řepku na našich polích konopím a ze spalování konopné biomasy uděláme hlavní energetický zdroj, zaplaví Českou kotlinu konopný dým. Tím bude nastolena nejen obnovitelná energetika, ale také atmosféra spolupráce, ve které rozdíly mezi pravicí a levicí skutečně padnou.
    IV
    May 15, 2013 v 10.31
    Pane Ševčíku,
    ne že bych nerozuměl, kam tím míříte, ostatně tak vy nebo někdo jiný reagujete pod většinou zpráv o Pirátech tady, ale nemohu si nerýpnout.
    Koho jste volil? Co jste si nalhal? Přemýšlel jste trošku? O tom, jestli oni ti Piráti taky nemají svůj kus pravdy?

    Nakolik česká "levice" hájila a hájí levicové myšlenky a nakolik různé průmyslové lobby? A to není problém jen v naší kotlině, ale minimálně celoevropsky.
    Jak levice mohla dopustit, že svoboda je považovaná za pravicovou hodnotu? Jaktože je nejvýraznější postavou české levice dnes opět někdo jako Miloš Zeman? Jaktože sama levice z velké části považuje udržitelný rozvoj, svobodu jednotlivce nebo evropskou integraci za něco, k čemu by se neměla hlásit? A skutečně probíhá dělení pravice a levice podle vlastních zájmů voličů a ne podle toho, kdo umí lépe působit na čí emoce? Není cílem vládnoucí třídy rozdělit společnost a pak se střídat u moci, tak dlouho jak jen to jde?
    Levice selhala, do pravice si lidé promítají ideály, které s ní nemají nic společného. Pravolevé dělení je v českém kontextu velmi zmatené, málo vypovídá a pokud porovnám strany hlásící se k levici a k pravici, skutečně nechci patřit ani k jednomu táboru - to ještě neznamená, že jsme technokratická "apolitická" strana nebo zakuklená pravice. Vy zřejmě potřebujete škatulky, abyste si vybral a abyste mohl přehlížet, co se za nimi skrývá doopravdy.
    Problém je možná v tom, že levicovou rétoriku po česku má dneska kdejaký nácek a Piráti jsou často levicovější, než česká parlamentní levice, aniž by se o to snažili.

    Piráti nebudou levice, dokud levice skutečně nevezme za své hodnoty na kterých Piráti vznikli a které stará levice stále nereflektuje - svobodné šíření informací a ochrana internetu, ochrana soukromí, rovnováha a možnost volby mezi individuální svobodou a spoluprácí, decentralizace,... a dokud levice nezačne hájit (a to víc, než jen rétoricky) hodnoty, které by jí měly být už několik dekád vlastní - z těch pro Piráty důležitých je to např. už zmiňovaný udržitelný rozvoj a ekologie nebo prvky přímé demokracie.
    May 15, 2013 v 11.37
    Pane Vlasatý,
    jen krátce. Kus pravdy Pirátů není k ničemu. Kus pravdy má většinou i ten největší lhář, nebo hlupák. Pokud jí je jen kus, není ve skutečnosti pravdou.
    Souhlasím s tím, že levice selhala. Vy jí ale nápravit nehodláte. Máte program plný velkohubých prohlášení o svobodě. Kam se na vás hrabou anarchisté! Přitažlivé pro mladé, naivní duše, které plné pubertálního vzdoru netuší, že není možné, aby si každý z nich vyfasoval ostrov, na kterém si bude moci skutečně svobodně žít. Že budou nuceni žít v kolektivu a jejich přínos pro něj by měl ovlivňovat kvalitu jejich života. Vaše nabídka svobody je stejnou chimérou, jako nabídka pravice, že každý může být milionářem.
    Na závěr jen tolik. Pokud tvrdíte, že jste levicovější, než současná levice, proč se to neobjeví ve vašich prohlášeních? Zřejmě se obáváte, že by jste mohli přijít o své naivní příznivce. Chcete si jen hrát na nějaké nadpolitické spravedlivé. Jenže takovýchto je tu už plno. Okamura, Babiš atd. Budete jen další z nich, z těch, kteří budou odsávat nespokojené voliče levici. Vám je to ale fuk, že potenciál těchto voličů bude umrtven. Hlavně že budete svobodní.
    použijte mé konstatování, že ani vy, ani já, v tomto a mnohém jiném nedokážete postihnout celou pravdu, proti mně. Tím říkáte, že vy nebo nějaký politický směr ji znáte. Ale neznáte.

    Nevidím smysl ve přích o tom, kdo je skutečná levice a kdo ne. Levice je dnes chápána a prezentována nějakým způsobem, ke kterému se Piráti hlásit nehodlají. Sám jste to předvedl. Anarchisté snad nejsou levice?

    Chápu, že jste naštvaný, že utíkáme od vaší jediné správné levice. Jenže ona neselhala jednou. Ona selhává neustále. A pokud zrovna má nějakou vizi, není to vize, se kterou souhlasíme. Už pro tu rezignaci na úsilí o svobodu, pro omezení se na sociální jistoty, pro neschopnost přijít s přijatelnou alternativou ke konzumnímu způsobu života a neustále rostoucí spotřebě, které jsou přitom pro levici sebevražedné.

    Nejsme nadpolitičtí spravedliví, uvědomujeme si, že naše vize jsou velmi politické. Faktem je, že občanské svobody a lidská práva (nejen ta sociální) jsou oklešťována, přestože by to mohlo a mělo být naopak. Nadpolitickým spravedlivým se stáváte vy, když se rozhořčujete nad vizí odlišnou od té vaší.
    May 15, 2013 v 14.09
    Nevnucujte mi prosím nějaké mé politické názory, když o nich nemáte ani tuchu. Já nemám žádnou "jedinou správnou levici". Já se o levicových stranách vyjadřuji i na tomto foru mnohem kritičtěji, než teď vy.
    Kdysi "Svobodná", v dobách, kdy jste asi ještě nebyl na světě, razila hleslo "Svoboda místo socialismu". Dodnes má pravice toto heslo na své korouhvi. Svobodou se ohání i vaše strana.
    Problém však nastává, když se někdo začne příliš zabývat tím, co si pod pojmem svoboda představují ti, kteří se s ní tak vzletně ohánějí. Svoboda v pojetí pravice znamená, že oligarchie má volnost ve svém konání. Že nemusí adekvátně přispívat do společného, z kterého čerpá mnohonásobně více, než ostatní. Že nemusí respektovat zákony, které nutí ostatní dodržovat. To se skutečnou svobodou nemá nic společného. Pokud moje svoboda nebude končit tam, kde začíná svoboda mého souseda, je použítí tohoto termínu jen ohlupujícím klíšé.
    Stokrát můžete psát o tom, že nejste ani s levicí, ani s pravicí. Takových už tu bylo. Jenže ono to nejde. Rozdělení na levici a pravici není možno smáznout, jakkoliv se o to různí političtí šíbrové pokoušejí. Nežijeme v beztřídní společnosti, nemáme každý stejný díl ze společného. V obraně svých zájmů se proto musíme postavit buď vlevo, nebo vpravo. Ti, kteří tvrdí, že nejsou ani vlevo, ani vpravo, buď lžou a nebo neví, kde jsou. Ale na jedné straně prostě stojí.
    Pobavilo mě vaše tvrzení, že se levice omezuje pouze na sociální jistoty. Člověče nešťastná, víte vůbec, jak ohromná svoboda by vyplynula pro miliardy lidí, kdyby měly sociální jistoty?
    PM
    May 15, 2013 v 23.52
    Pravdou pirátů je, že
    pohled na dnešní stav pravice a levice doopravdy připomíná pohled na dvě křídla jednoho obávaného dravého ptáka.
    Zbavit se takovéhoto ptactva by byl fajn program...řekl bych.

    May 16, 2013 v 11.52
    V tom máte pane Petrásku
    velkou pravdu. Není samozřejmě vinou Pirátů, že pohled na českou levici je tak tristní. Nicméně bych očekával od lidí, kteří zakládají nějaké hnutí, či stranu a jsou plnoletí, určitou politickou gramotnost. Pokud se jí Pirátům nedostává, udělají vice škody jak úžitku.
    PM
    May 16, 2013 v 12.41
    Takhle byli káráváni tenkrát zelení
    když muži štrykovali a ženy kojily coby parlamentié v bundestagu.
    A přeci se z toho cosi kloudného vyvrbilo...........koukaje na televizidnes.
    Kloudného? Oni tenkráte v boji proti sociálnímu kapitalismu buď padli, nebo se stali žoldáky vítězné konzervativní revoluce ................podotýkám i za vás
    Nic Vám nevnucuji, nemluvím o nějaké konkrétní levici, ale o tom, že zda se strana k levici hlásí, tady prosazujete jako nejdůležitější kritérium. Kdo se nehlásí, je buď pomýlený nebo pravičák a nezaslouží než kritiku. Přitom se stále víc odkopáváte fakt, že nedůslednost a zrada vlastních ideálů není jediný problém, který liberálnější voliči se zavedenou levicí mají. Zase, namísto abyste hájil vlastní pojetí, přenecháváte výklad svobody pravici.
    Jsem já oligarchie? Chci já svobodu jen pro bohaté? Tím, že mě obviňujete z naivity, naší diskusi nijak neprospíváte.

    Sociální jistoty už jsme měli. Za minulého režimu. Bylo tu mnoho lidí, kteří se tak úplně svobodní necítili - a jistě mi nebudete tvrdit, že jim šlo jen o svobodu brát víc než dávat a "být milionáři". Ty sociální jistoty asi nebudou všechno. Na Západě také měli sociální jistoty. A levice se nedokázala posunout dál. Stala se státem, měla moc nad lidmi a asi se jí to zalíbilo, tehdy selhala a i proto dnes opět nemáme ani ty sociální jistoty. Proto byla třeba "revoluce" a když v '68 neuspěla levice, bohužel byla konzervativní.

    Pravice nebo levice, na obou stranách máte sklony podle vlastních měřítek hodnotit a odměňovat přínos kolektivu, jedni se ohání podnikateli, druzí manuálně pracujícími (pravda, dnes už také sociálními pracovníky a matkami), rýpavé intelektuály pořád nemá nikdo rád. Bojím se, že Vám by zase nevadilo, kdyby se takoví odklízeli do dolů a kotelen, aby byl "klid na práci". Když přijde na posuzování práce, tak i tvrdí levičáci jako vy jsou vlastně konzervativci jak poleno, oceňují jen to, co má rychle viditelné výsledky.

    Víte, máte pravdu, že svoboda se těžko definuje, že se o ní snadno mluví, ale těžko se jí stanovují hranice. Je třeba jí posuzovat v každé oblasti života zvlášť a s ohledem na okolnosti a okolí. Mám mnohem lehčí úkol. Definujte mi to vaše "nalevo". A pak definujte "napravo". Myslím, že výsledek bude spíš k smíchu a se žádným pravičákem se na něm neshodnete. Ale třeba Vás podceňuji...
    May 16, 2013 v 15.47
    Definice
    Nalevo jsou všichni. V pravo nikdo. (Případně zase všichni, ale tak nějak víc v pohodě :-). Šlo by to takto?
    May 16, 2013 v 19.40
    Pane Vlasatý
    občas se střetnu na některých diskusích s oponenty. Ti, kterým dochází argumenty, mi vnucují různé charakterové vady, aby alespoň takto měli navrch.
    Vy ze mě děláte člověka, který by intelektuály odklízel do dolů. Něco podobného.
    Definici svobody jsem na pravici nenechával. Jen jsem chtěl upozornit, že pod pojmem svoboda si většinou každá strana představuje něco jiného. A ti, kteří se s ní nejvíce ohanějí, ji pokrytecky mají jen jako klacek na ty druhé, jinak jim bývá ukradená. Proto jsem už alergický na všechny, co mají svobody plnou hubu. Protože ji mají jen v té hubě.
    Moje "nalevo" je sociální spravedlnost, je to představa rovných příležitostí pro všechny.
    "Napravo" je pro mě individualismus, s pravicí je u mě spojen konzervatismus. A co se týče svobody, tak osobní svoboda je bližší levičákovi a ekonomická zase pravičákovi. To je hodně stručně.
    Tím tvrdým levičákem jste mě pobavil. Tohle až budu vyprávět svým známým, tak se dost zasmějeme. Za totáče jsem byl "hašišák", byl jsem členem Klubu přátel mladé hudby, teď jsem zase "tvrdý levičák". To jsou veletoče! Ještě donedávna jsem pořádal slušnou řadu punkových koncertů. Budu muset napsat mým známým z té doby, pro jakého tvrdého levičáka hráli. Ještě, že jsem je pak nechtěl nahnat do dolů!
    PM
    May 16, 2013 v 20.47
    Pravolevé dělení lidského plémně ve světě kapitalismu a nejen
    lze názorně sledovat na geometrii pyramidy společenské moci. Znázorňuje rozdílnosti lidských osudů v horní a spodní části pyramidy, které jsou vyjádřeny pravicovou či levicovou ideologií. V demokratickém režimu náleží k horní části elity vlastníků a jejich pravicové politické struktury, a ke spodní části pak sekupení závislých a jejich levicové politické struktury. V neoliberální epoše došlo k výraznému rozostření těchto hranic, protože elita byla schopna infiltrovat svou ideologii - vnutit své priority levicové politické elitě a tak destabilizovat rovnováhu společenské moci.
    Následkem je propad společenské svobody, neb balance moci mezi pravicí a levicí je garantem liberality kapitalistického systému.
    Jde o situaci, která popravdě dává novým stranám prostor, ale pouze k apdejtu. Základní pravolevý společenský model moderní demokracie postavený na kontinunelním soupeření o moc, zůstává zatím stále nepřekonatelným.
    Je pouze defektní......řekl bych.
    May 17, 2013 v 14.56
    Odmítání pravolevého dělení je jedním ze znaků populismu
    Piráti to tedy vzali za hodně špatný konec, jako Bursíkovi Zelení.

    V postkomunistickém marasmu bych byl naopak rád, kdyby konečně někdo vystoupil s tím, že je třeba obnovit pravolevé dělení i v praktické politice, protože tam ho etablované strany opakovaně ruší. Na to nepotřebují Piráty ani Zelené.
    IV
    May 19, 2013 v 9.09
    Nikde jsem nenapsal, že byste odklízel intelektuály do dolů,
    jen jsem - ano, asi nemístným způsobem, omlouvám se - zapochyboval, zda byste to chtěl vědět a zda byste měl odvahu se proti tomu ozvat, pokud by se to nějakým nešťastným řízením dějin - kterého se nezdáte usilovat předem vyvarovat, o to mi jde - mělo pod praporem levice opakovat.

    Ano, každá strana si pod pojmem svobody představuje něco jiného. To pod tou "Vaší" slavnou sociální spravedlností taky (a hle, i ty rovné příležitosti!). Tu taky mnozí používají jako rétorický prostředek na cestě k moci. Přestal jste ji proto hájit?

    Individualismus? Ten pravice zneužívá také. Ale zprava nevzešel a není to nutně chybná věc. Člověk není včela nebo mravenec, naprosto podřízený zájmům kolektivu. Mezi individuálními a kolektivními zájmy musí existovat rovnováha, ne přiklonit se jen k jednomu, o tom Vás snad nemusí poučovat někdo v mém věku. Ani o tom, že konzervativcům o individuální svobodu nejde, jen jí zastírají vlastní představu o kolektivismu. Nicméně uznávám, že (i když Vás asi zachránila stručnost), nemám vašim definicím co vytknout.

    Mohu Vás ujistit, že tím "tvrdým levičákem" jsem Vás nechtěl urazit (jen se mi nechce věřit, že nevíte, jak jsem to myslel), jen jsem poukázal na vaše lpění na levici. Na každý pád jste se opět vyhnul reakci na tu podstatnou část sdělení.

    Pro ty ze strany "soutěživých občanů" jsme holt internacionální socialisti, pro levici jsme užiteční idioti oligarchie. Napravo i nalevo nás škatulkujete jako byste neměli dost nepořádku ve vlastních šuplíkách. Ne Piráti opravdu nevznikli, aby napravili levici (pane Kando), to by bylo nad jejich síly, pokud to nedokáže ani sama levice a pokud to předtím nedokázali jiní (asi ještě nenadešel čas?). Nepřihlásili jsme se však, (a pokud uspějeme, tak přinejmenším první čtyři roky) ani nepůjdeme, do koalice s pravicí. Ale ani s levicí. Nevidíme mezi těmi stranami, které je mají reprezentovat v Parlamentu, dostatečný rozdíl, ale zejména nemáme zkušenosti, abychom to dokázali, aniž by nás to zničilo.

    Pane Petrásku,
    zamyšlení je to hezké (nepoučen panem Ševčíkem, napsal bych, že máte kus pravdy), ale ne vše lze svést na neoliberalismus - pravice měla své podporovatele mezi těmi, jejichž zájmy nezastupovala,odjakživa. Ale máte pravdu, byly doby, kdy byla úspěšně infiltrována pravice levicovými myšlenkami, a jiné, jako současná, kdy tomu je právě naopak. Ztrátu svobod osobně přičítám nikoliv pouhé nerovnováze, ale tomu, že je ve prospěch pravice. Nezpochybňuji, že tu existuje přirozené politické dělení, byť je v některých dobách méně, v některých více defektní. Mám pochybnosti, jestli se dá zjednodušit na pouhé pravolevé (bez ohledu na to, že je snad jasné, ke kterému táboru mám osobně blíž), když na obou stranách jsou nesmiřitelné rozdíly a málokdo je nositelem nějaké čisté ideologie, i pokud se tato dá jednoznačně zařadit.
    May 19, 2013 v 10.29
    Ono to vůbec není tak, že někdo chce schválně zrušit pravolevé dělení, které tady vždycky bylo. Ta doba, kterou můžeme nazvat dejme tomu postmoderní, opravdu hranice mezi levicí a pravicí narušila (a nejen ty, ale i jiné hranice) - to je třeba si přiznat. Můžeme na ni klidně nadávat a zlobit se, můžeme ji chtít i překonat (což může být klidně našim cílem), ale nemůžeme se už vrátit zpátky před ni, aby bylo všechno zase jako dřív. Nikdy se zkrátka nemůžeme vrátit do minulosti, jako by se vůbec nic nestalo.
    May 19, 2013 v 11.44
    Paní Hájková,
    velmi dobře vám rozumím. Ale ono právě toto postmoderní relativizování může vést k tomu, že vyklidíme pole hegemonii neoliberalismu na jedné straně a populismu na straně druhé. Neoliberalismus je zásobárnou legitimizačních strategií (tváří se jako "objektivní realita"), populismus se bude zmocňovat různorodých, navzájem nesouvislých symbolů (revolučních) změn.

    O zvláštní mesalianci postmodernismu a neoliberalismu (v postkomunistickém kontextu) píše např. M. Hauser: "Postkomunistický postmodernimus" a "Epilog: Postmodrnismus, neoliberalismus", in: týž, Cesty z postmodernismu, Praha, Filosofia 2012, s. 23–26.

    Zrovna marxisté na tenhle problém ukazují dost zásadním způsobem.
    May 19, 2013 v 11.58
    To je sice pěkné, že neoliberalismus není realita, přesto nás ale drží ve svém zajetí. Pokud bychom dál chtěli používat dělení na levici a pravici, museli bychom čáru mezi nimi znovu definovat. Nejen spoléhat na to, co kdo o sobě prohlásí a kam se sám zařadí. Bez toho je obtížné se vůbec domluvit.
    May 19, 2013 v 12.26
    Myslím dokonce, že ani marxisté se dnes nedomluví, kdo všechno je vlastně marxista.
    PM
    May 19, 2013 v 15.46
    Děkuji za pochvalu pane Vlasatý, jeden píše jen to co umí
    A tak se upřesňuji opakováním:
    Propad společenské svobody v republikánské epoše západní civilizace je následek narušením mocenské rovnováhy mezi pravicí a levicí. Usurpace moci jedním ze soků ústívá do totalitní despocie. A to jak pravicové ideologicky pseudokonzervativně, tak levicové pseudopokrokově zaštítěné.
    Levice - většina nabízející se na prácovním trhu - je tak prvotním garantem liberality kapitalistického systému - její znepozornění okamžitě aktivuje kriminální potenciál pravicového soka.

    May 19, 2013 v 17.31
    No, pokud jsou levicí jen ti, co nabízejí svou pracovní sílu na pracovním trhu, pak tam zajisté nepatří živnostníci. Co taky čekat od "parazitů", že? Možná tam nakonec nepatří ani levicoví poslanci a politici. Ti také nemají zapotřebí nabízet se na pracovním trhu. Na druhé straně musí k levici zákonitě patřit spousta zaměstnanců, kteří volí pravicové strany...
    May 20, 2013 v 7.31
    Marxisté a levičáci
    Hm... kdyby žil Marx, asi by bylo hodně jednoduché zjistit, kdo je nebo není marxista. Stačilo by se jej zeptat ... :-)
    IV
    May 20, 2013 v 12.54
    Možná jsme si, pane Petrásku,
    neporozuměli v tom, že rozlišuji nerovnováhu (jako tu neoliberální nebo naopak jako v době vzniku sociálního státu či zavedení všeobecného volebního práva) a "usurpaci" (pod kterou si představuji vládu jedné strany ve státech sovětského bloku, tak i slepou uličku, ve které se z mého zběžného pohledu octnuly současné Spojené Státy nebo Izrael), ke které to v Evropě zatím nezvratně nedospělo a snad už ani nedospěje. Dokáži si z toho zkrátka vybrat myšlenky, se kterými souhlasím, i takové, se kterými ne a nebo nevím, zda si rozumíme, nechce se mi v tom ale už nimrat.

    Zato filozofováním pana Kandy se už dostáváme do světa příliš ideálního, než aby měl v této diskusi (jinde, kde by snad byla vůle zabíhat do podrobností a patřičně sečtělí diskutéři, by mohla mít smysl) něco společného s tím skutečným. Jestli Piráti jsou populisty - protože se nehlásí k levici - kteří by tu levici snad vytlačovali... Který populismus tu máme na mysli (nevím, možná je to mou přílišnou znalostí Pirátů, ale zrovna ten "zmocňující se vzájemně nesouvislých revolučních symbolů" mi tu nějak nesedí) a která levicová strana se ho nedopouští? To je spíše řečnická otázka, nechce se mi do téhle diskuse už zabíhat. Nebo že bychom byli těmi neoliberály? Zdálky to tak může vypadat (pár jich ve straně určitě je), ale ani to se mi nezdá. Zas tu asi chybí nějaká škatule.
    PM
    May 21, 2013 v 9.46
    Poslední ponimrání pane Vlasatý
    Usurpce-uchopení moci (jak usurpátorem zleva či zprava) je následek zkolabovaného rovnováhy. Stupeň nerovnováhy má své specifické levopravé podoby a intensity násilí.
    JJ
    May 21, 2013 v 21.05
    Řekl bych, že v (z mého pohledu) zásadních otázkách pracovních vztahů (dělení úvazků, flexibilita etc.) budou piráti tak někde na úrovni bývalých ODA či UStašovců...
    Raději ani nechci vědět, jak by se stavěli např. k regulaci sázení přes internet, daňových rájů či mikrosekundové arbitráže...
    Jejich okázalé distancování se od pravo-leva opravdu nepřipomíná nic jiného více než bursíkovské Zelené...
    Bohužel strany, které jsou ochotny se na pravolevé ose jasně definovat doleva, za moc nestojí. A to ani marketingově, ani skutečně...
    IV
    May 22, 2013 v 1.03
    Nikoliv pane Petrásku!
    poslední ponimrání si nárokuji já. Rovnováha by znamenala, že se nepohneme ani o píď. I kdybychom pro každý problém našli jednoznačně levicové a jednoznačně pravicové řešení, v některých problematikách musí vítězit levice a v některých pravice, abychom dosáhli alespoň kvazineutrality.

    Pane Janečku, máte a nemáte pravdu. Neberte to nijak závazně, ale pokusím se napovědět, byť Vás tím beztak vůbec nepotěším. Jistě se od nás nedá čekat přísnější regulace pracovního trhu. V otázce sociálního zabezpečení budeme neutrální, to je něco, za co se bude muset zasadit ta "opravdová" levice, ale nemáme důvod jej blokovat.

    Alternativu si představujeme jinak: Jen pár měsíců nás dělí od začlenění všeobecného nepodmíněného příjmu do programu (pokud toto neprojde, můžete Piráty odepsat stejně, jako je v tom případě odepisuji já). A osobně se zasadím (alespoň to mohu udělat pro památku doktora Valacha), abychom se začali vážněji zabývat ve schváleném programu zatím jen letmo zmíněnou ekonomickou demokracií.

    Regulace sázení přes internet se bude muset odehrávat mimo prostředí internetu, v reálném světě u jejích provozovatelů, pokud pro nás má být přijatelná.

    Regulaci finančních trhů považujeme za nutnou, ale o její podobu a razanci se uvnitř strany teprv povede boj, takže nevím v jaké podobě a míře zůstane zachován tento návrh programového bodu:
    https://www.pirati.cz/rp/program/rozpocty

    Tím jsme možná měli začít, nikoliv končit, třeba by tu bylo více věcné (tvrdé a rozumím, že z vašeho pohledu velmi oprávněné) a méně zevšobecňující kritiky.
    PM
    May 22, 2013 v 22.25
    Jsem rád i nerad pane Vlasatý
    že jste zcela vyloučil ze svých úvah o rozložení společenské moci peroiody nefunkční demokracie, či kvazidemokracie.
    Jde ale pouze o pseudonedorozumnění vynucené postojem - to by tak bylo abych já neměl poslední slovo........jak tak na to koukám.
    + Další komentáře