Prasečí fraška pokračuje

Roman Sikora

Prasečí chřipkou nám onemocněl i hlavní hygienik. Překvapuje někoho, že se propagátor očkování a v posledních měsících jeden z hlavních šiřitelů poplašných zpráv očkovat nenechal?

Skoro by se nad tou komedií už mělo mávnout rukou a ignorovat ji. Jako kdeco v Česku i kauza prasečí chřipky nabývá obvyklý rozměr frašky. Posledně nám prasečí chřipkou onemocněl i hlavní hygienik Michael Vít. Nad touto skutečností se výjimečně podivuji spolu s Václavem Klausem. Stejně jako u jeho podivu, jde však i v mém případě o rétorickou figuru. Na tom, že se Michael Vít nenechal očkovat proti chřipce, kterou ještě před několika měsíci obsedantně označoval za pandemickou, mě totiž nepřekvapuje vůbec nic. Je to logické. Chřipka byla pro něj od začátku pandemická a nebezpečná. Že tomu tak nikde ve světě nebylo, mu nevadilo. Nejspíš mu žádný statistický úřad nedodal potřebné podklady. Pojímám to jeho onemocnění v rámci jeho obvyklé agilnosti ve prospěch zájmů farmaceutického průmyslu za vyloženě šťastnou událost. Měl pocit, že se na oblíbenou značku nemoci začíná mezi veřejností zapomínat, a tak se rozhodl ji znovu uvést do hry. Vlastním tělem. A kdo ví, jestli nemoc jen nepředstírá.

Marketingová chyba ovšem vznikla v souvislosti s jeho prosazováním očkování proti prasečí chřipce. Tím, že oficiálně onemocněl, na sebe trochu nešikovně prozradil, že on sám se očkovat nenechal. Rázem je efekt jeho osobní oběti zcela popřen. Nadarmo se snažil a chřipku chytil. Je všem pro smích. Že byl v době očkování v zahraničí? A copak, že se ihned po návratu o svou dávku vakcíny žíznivě nepřihlásil? Vakcíny proti nebezpečné pandemické chřipce, kterou od počátku tak svědomitě národu vnucuje. Asi se příliš soustředil na správnou volbu frekvence slova pandemický z vlastních úst. A na očkování dočista zapomněl. Jinak to být nemůže. Myslí totiž hlavně na dobro ostatních. Inu, altruista.

Už je to asi měsíc, co světová zdravotnická organizace WHO začala celý ten humbuk s chřipkou prošetřovat s podezřením na nejen svou vlastní zkorumpovanost. V Česku ovšem prasáctví pokračuje zvesela dál. Nejnověji se má začít s povinným očkováním dvou set tisíc lidí nezbytných pro chod státu. Naprosto souhlasím. Ať začne. Jen bych prosil, aby byli z této skupiny vyňati policisté, hasiči, zdravotníci a vojáci. To jsou lidé velmi potřební. Vláda ať se vakcínou vyšlechtěnou na rakovinných buňkách i s dvěma komorami parlamentu, Hradem, sekretariáty politických stran a s všemožnými dalšími funkcionáři, úředníky a tzv. špičkami české ekonomiky naočkuje klidně celá. Pořád je zde totiž milá možnost, že je vakcína všechny pobije. A pro hlavního hygienika Michaela Víta bych pro jistotu vyhradil dávky tři. Zaslouží si je.

    Diskuse
    ZB
    February 4, 2010 v 8.56
    A co když se očkovat nechal?
    Zdeněk Bárta
    RS
    February 4, 2010 v 15.17
    Pakliže se očkovat nechal, situace se ještě více komplikuje. Musel totiž zvážit, co je horší varianta. Jestli to, že se nenaočkoval, anebo to, že vakcína nefunguje, jak by měla. A vybral si první možnost. Pravda je, že pak to jeho onemocnění a přiznání se k němu nedává moc smysl. Leda, že by šlo o nešťastný informační únik. Ale kdo by v české politice ještě nějaký smysl a logiku hledal. Tedy kromě té krátkodobě zájmové a obálkově-kapsové, zcela přehledné, pochopitelné a smysluplné.