V Čechách se nakupuje podle souseda

Miroslav Hudec

Navzdory špatné sociální situaci se mnoho lidí pokouší udržovat určité statusové znaky, třeba proto, aby se jejich děti necítily mezi vrstevníky nepatřičně.

Biopotraviny se prý nekupují, protože jsou drahé. Cena jistě svou roli hraje, ale nemyslím si, že je to role zásadní. Proč by se jinak tolik lidí dostávalo do finančních problémů a leckdy končilo až v exekuci kvůli nákupu celkem zbytných a nikterak levných věcí, na které si navíc musí půjčit?

Pomáhal jsem řešit prospěchové problémy asi desetileté školačky, která trpěla dosti závažným stupněm učební poruchy a byla by potřebovala k úspěšné reedukaci některé počítačové programy a pravidelný přístup na internet. Matka samoživitelka mi vysvětlila, že je nyní bez práce a musela internet oželet.

Ale třeba auta se vzdát nechtěla, ač žijí v okresním městě, a co nezvládnou pěšky, zvládli by za pomoci veřejné dopravy. Jenomže, jak by se prý dívka cítila mezi spolužáky, které maminky denně vozí až před vchod do  školy autem?

A když jsme pak s holčičkou rozebírali, co bude dělat o prázdninách, pochlubila se, že pojedou na dovolenou do Řecka. Maminka si  na to půjčila peníze. Na zimní honění prkýnek ze svahu v některém horském středisku taky. Vždyť přece na hory jezdí každý. A že veškerá výbava a náklady na splácení půjčky pořádně zakrojí z rodinného rozpočtu? Že ty peníze budou citelně chybět jinde? Že kdyby šlo jen o to lyžování, dá se běžkařit a nakonec i sjezdařit v okolí bydliště, kde jsou i docela pěkné trasy? No jo, ale rodiny dobře situovaných spolužáků jezdí jinam.

Bohužel, uvedený příklad není ojedinělý. Trpíme pocitem méněcennosti, stydíme se, pokud nemáme, co má soused, a co si může každý zkontrolovat. Ať už to potřebujeme nebo ne. I kvůli tomu se mnozí stávají obětmi cynických dravců podnikavců. Ti své oběti znají daleko lépe než ony samy sebe!

A ty biopotraviny? Až se také stanou (falešným) statusovým symbolem, budou je lidi kupovat jako diví, i kdyby byly ještě násobně dražší než dnes. A bez ohledu na to, jaká bude doopravdy jejich kvalita.

    Diskuse
    March 29, 2013 v 20.21
    Jen v Čechách?
    Pěkná glosa, ale má jednu kosmetickou vadu. Titulek píše jen o Čechách, mám tomu rozumět tak, že na Moravě a ve Slezsku se autorem popsané jevy nevyskytují? A proč? Nebo se jedná o omyl? V tom případě by byla vhodná korekce, aby ty pocity méněcennosti neměly pro tu moravskou a slezskou část republiky ještě navíc reálný základ...
    si s užasem vybavuji jistý díl z cyklu Krotitelé Dluhů, kde poradce pomáhal páru s několikasettisícovým dluhem a rozebíralo se, jak by se dalo ušetřit. Přestat kouřit (nebo výrazně omezit) cigarety, na které padlo údajně tři tisíce (!) měsíčně, protagonisté vyloučili hned na začátku. Prý by pak ze života nic neměli.