Slovenští neofašisté chtějí v sobotu projít Bratislavou, primátor vyzval k blokádě

Petr Jedlička

Stoupenci fašizující pravice si chtějí připomenout vznik Slovenského štátu a „jeho odkaz pre súčasnosť“. Chystanou blokádu pochodu veřejně podpořila řada osobností, mimojiné i bratislavský primátor Milan Ftáčník.

Slovenští neofašisté, luďáci a krajní národovci se chystají v sobotu projít Bratislavou. Chtějí tak zavzpomínat na vznik Slovenského štátu (14. března 1939) a „jeho odkaz pre súčasnosť“. Odpůrci krajní pravice vyjádřili odhodlání pochod narušit, resp. zablokovat. Myšlenku občanské blokády přitom podpořila řada slovenských osobností, mimojiné i primátor Milan Ftáčnik.

„Neofašizmus nemá ďaleko od fašizmu a ľudia, ktorí chcú nejakým spôsobom ospravedlniť túto ideológiu, podľa mňa nemôžu mať miesto v našej spoločnosti. Preto by mal každý z nás prísť a ukázať svoj občiansky postoj, že toto je pre nás normálnych ľudí neprijateľné,“ říká primátor Bratislavy ve zvláštní upoutávce.

Akce neofašistů má začít v 11.00 na Hodžově náměstí, kde vystoupí jejich řečníci. V časných odpoledních hodinách pak chtějí účastníci vyrazit přes Trnavské mýto a ulici Rožňavskou k Martinskému hřbitovu. Srocení má být rozpuštěno kolem třetí hodiny odpolední po pietním aktu u hrobu Jozefa Tisa, v letech 1938-1945 prezidenta, resp. „vůdce a prezidenta“ Slovenského štátu.

Podle mluvčí bratislavské městské části Ružinov se očekává, že se pochodu zúčastní přibližně 300 lidí.

Odpůrci blokády se chtějí setkat ve 14.00 na Náměstí SNP. Blokáda bude dle webových stránek iniciativy nenásilná.

Podle informací agentury SITA jsou proti pochodu neofašitů odhodlány zasáhnout i orgány města a státu. Mohou tak ale prý učinit pouze v případě, že dojde k porušení zákona, nebo pokud se účastníci odchýlí od nahlášené trasy.

Další informace:

SME.sk Ftáčnik podporil blokádu pochodu neonacistov

SITA Bratislava bez náckov: Zastavíme sobotňajší pochod k Tisovmu hrobu

Webové stránky odpůrců pochodu

    Diskuse
    March 17, 2013 v 0.33
    A jak to dopadlo ...
    Podobně jako před dvěma lety v Brně byl i v Bratislavě pochod neofašistů nakonec odkloněn z plánované trasy, a tak ke střetu pochodujících a blokujících na náměstí SNP nedošlo. Část antifašistů se nicméně stihla přesunout před Martinský hřbitov, kde přivítali průvod neofašistů skandováním „Hanba“, „Tiso bol vrah“ či „Preč s fašizmom!“. Policie nakonec s poukazem na fakt, že byl pochod k hrobu Jozefa Tisa řádně nahlášen, neofašisty na hřbitov provedla.

    Podle reportérů deníku SME se jak pochodu, tak blokády zúčastnilo asi sto lidí.
    MT
    March 17, 2013 v 13.18

    Současným vládám a tomuto režimu obecně vytýkám dost věcí.

    To, že ten slovenský nechá neofašisty oslavit vznik jejich první slovenské republiky mně ale skutečně nevadí - pokud to proběhne poklidně a v souladu s dodržováním veřejného pořádku ...
    March 18, 2013 v 14.17
    Ano, pokud to probíhá takto, jistě to není nejplačivější problém současné Evropy. Podobné vzpomínkové akce se konají v mnoha zemích už leta; probíhají a probíhat budou. Vždy je však dobré, když je doprovází podobné proti-akce. Přinejmenším se tak oživuje debata, problematizují mýty a potenciál růstu podobných hnutí v důsledku umenšuje.

    Jinou otázkou pak ovšem je, nakolik se slovenské neoluďácké hnutí - či jak to nazvat - prolíná s neonacistickým.