Takže vol v prvním kole Táňu, a je to!

Saša Uhlová

K demokratické volbě patří názorová různost — různí lidé v ní inklinují k různým kandidátům bez ohledu na to, co si o tom myslí jejich okolí.

Šílenství, které zaplavuje část společnosti, proniká i do mé domácnosti. Ležím na posteli a kojím, když tu můj manžel, člen volebního týmu Táni Fischerové, ťukající cosi vášnivě do počítače, najednou poznamená: „Nechápu, jak někdo může volit Jiřího Dienstbiera, když je tu taková perfektní kandidátka, jako je Táňa.“ Já, coby volička Jiřího Dienstbiera, nejprve zamumlám „ehm“ a pak se pochlapím a začnu blekotat cosi o politickém myšlení a většinovém systému při prezidentské volbě, o volebních průzkumech a šancích jednotlivých kandidátů.

Potom si to zas rozmyslím a řeknu mu, ať si přeci volí koho chce, že já si taky budu volit podle sebe. Vždyť je to princip voleb. Doma se tedy nakonec krásně dohodneme a nepotřebujeme mít pocit, že ostatní nutně musí volit tak, jak bychom si my přáli. A to se oba o politiku zajímáme, můj muž je v této volbě dokonce i aktivním aktérem.

Respekt k odlišné volbě a jinému názoru obecně však bohužel není před tuzemskými volbami pravidlem. Způsobů, jak ostatním vnucovat svůj názor, existuje celá řada. Od přímých až po ty manipulativní. Od jemných až po velice agresivní. Jsou chvíle, kdy se skoro obávám prezentovat svou volbu, abych nebyla utlučena argumenty, proč je moje volba nejen špatná, ale přímo zhoubná.

Nedokážu odhadnout, jak budou v druhém kole volit fanoušci jednotlivých kandidátů. Kombinací, jak to ještě může dopadnout, je celá řada, byť se dvojice Zeman — Fischer zdá jako nejpravděpodobnější výsledek prvního kola. Co se ale stane pak? A co když se do druhého kola dostane skutečně Jiří Dienstbier nebo Karel Schwarznberg? Z četných hovorů, které na toto téma vedu, jsem zatím nevystopovala žádné pravidlo, podle kterého by se voliči konkrétních kandidátů zachovali ve druhém kole. Proto mám tendenci se jasnozřivým předpovědím spíše vysmívat.

Za všechny nejrůznější výpočty a propočty, které s patřičnou razancí dokazují, která volba povede k obávanému vítězství Miloše Zemana, mi nejgeniálnější přišla poznámka diskutujícího Tomáše Pavlíčka na mém facebookovém profilu. Odpovídal ženě, jež se svěřila se svou preferenci pro Miloše Zemana. Psala, že je jejím favoritem, ale že ani Táňa Fischerová jí nepřipadá špatná. Nu a dostala opravdu dobrou radu:

„Mohu Ti tedy výborně poradit, pokud máš obavy, že by se Zeman nedostal do druhého kola. Podle toho, co mi říkal věhlasný politolog Ivan Gabal, tak ten, kdo nevolí v prvním kole Schwarzenberga, ale volí jako já Táňu Fischerovou, tak ten může za to, že se Zeman! určitě! dostane nejen do druhého kola, ale jistojistě i na Hrad. Takže vol v prvním kole Táňu a je to!"

    Diskuse
    January 9, 2013 v 16.37
    Taky nejsem apriori proti volební strategii, ale nemělo by se to s ní tak přehánět. Například můj manžel volby bojkotuje, ačkoliv jinak se občansky angažuje. Má proto své zdůvodnění, s nímž já nesouhlasím. A můžu říct, že se proto s ním nerozvedu, i kdyby se všichni zde diskutující (a celá levice k tomu) stavěli na hlavu. :-)
    PL
    January 9, 2013 v 22.24
    Like
    Poslední obchod Změna (%) Změna (USD) obchodů (ks)
    30,56 5,16 1,50 100 194 232
    A stále stoupá...
    Akcie FB - vážná konkurence pro investice do DR,
    ...asi tak pro 6 i 5 čtenářů?