Vznikla iniciativa na podporu Karla Schwarzenberga

Vratislav Dostál

Centrum současnéhu umění DOX iniciovalo vznik výzvy na podporu prezidentské kandidatury předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga. Podle autorů dokumentu je k tomu vedl rostoucí vliv komunistické strany v České republice.

Centrum současného umění DOX iniciovalo vznik petice na podporu prezidentské kandidatury Karla Schwarzenberga. Podle autorů dokumentu byla jejich kulturní instituce sice doposud přiměřeně nepolitická, avšak závažnost stávajících poměrů je prý přinutila ke kroku, který v současné chvíli vnímámají jako nevyhnutelný. „Nemůžeme jen pasivně přihlížet,“ píše se v úvodu vývy nazvané Než bude pozdě.

„K této výzvě nás nutí rostoucí vliv komunistické strany v této zemi, kde jakoby většina z nás ztratila paměť. Jinak si totiž nelze vysvětlit, že více než polovinu obyvatel vůbec neznepokojuje drtivý úspěch komunistů v nedávných volbách a fakt, že strana hlásící se k totalitní ideologii, jež téměř půlstoletí duchovně i materiálně devastovala zdejší společnost, má opět možnost ovlivňovat zásadní oblasti, mimo jiné i vzdělání a výchovu nejmladší generace,“ uvedli autoři dokumentu.

Ještě více alarmující pak podle nich je, že se o post prezidenta ucházejí kandidáti s komunistickou minulostí a že právě dva z těchto kandidátů, Jan Fischer a Miloš Zeman, mají podle aktuálních průzkumů nejvyšší volební preference. „Je pravda, že slušných ,nekomunistických' kandidátů na post prezidenta je několik. V tuto chvíli je ale potřeba nedrobit hlasy, postavit se společně za jediného kandidáta a tím zajistit reálnou alternativu,“ zdůraznili autoři výzvy.

Proto se dle svých slov rozhodli otevřeně podpořit kandidaturu předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga, který podle nich svou celoživotní službou České republice, slušností, morální integritou a hodnotovou orientací navazující na odkaz skutečného prezidenta Václava Havla, představuje volbu nejdůstojnější.

„Pokud k těmto lidským kvalitám přidáme dlouholeté zkušenosti z mezinárodní politiky a úctu a respekt, které si díky své práci získal na domácí i zahraniční politické scéně, není pochyb, že mezi současnými adepty na prezidentský úřad nenajdeme kandidáta, který by představoval srovnatelnou volbu,“ nepochybují signatáři petice.

Vyzývají proto kulturní instituce, organizace, iniciativy a jednotlivce, aby se k výzvě připojili a  podpořili tak společně kandidáta TOP 09, který bude podle jejich názoru důstojným symbolem České republiky.

K výzvě se již připojil například básník Jaroslav Erik Frič, ředitel Domu umění města Brna Rostislav Koryčánek, předsedkyně správní rady Nadace Jana a Medy Mládkových Meda Mládková či Divadlo Archa a nakladatelství Torst.

    Diskuse
    December 14, 2012 v 9.07
    -
    Uvidíme, jak se ke Karlovi ti umělci postaví, až je v rámci své neoliberální ideologie škrtne.
    PM
    December 14, 2012 v 20.25
    Taktak, jak umělcí tak Karel
    si toho moc nepostaví.
    Pro skutečné umělce ale začíná plodná doba.
    FO
    December 14, 2012 v 21.05
    Musím říct, že mi vadí, když se do kategorie "kandidátů s komunistickou minulostí" řadí bez rozdílu člen KSČ z let 1968-70 (Zeman) a 1980-89 (Fischer). To, že tato "kulturní fronta" v tom nerozlišuje, svědčí o to, že není příliš kulturní.
    PL
    December 15, 2012 v 11.32
    Vyjde-li každý z nás z kamene, pak bude celý národ s Karlem. Každý pak musí uznat, že přínos Centra je neskutečně velmi pozitivní, viz třeba:
    http://www.dox.cz/cs/doprovodne-akce/prosinec-2012

    (Ale to Přátelství za 12set, to je trošku Dox.. to by Karel mohl snížit, což? Možná by stačilo by Karel svůj příspěvek naopak zvýšil.)
    December 15, 2012 v 14.09
    Kdyby
    nebyl členem současné vlády, nekryl politiku Miroslava Kalouska, nedělal tak poplatnou politiku vůči USA a Izraeli, dělal skutečně evropskou politiku, jak deklaruje, neuznával tak rychle a oportunně Kosovo, nesehrál komedii ohledně Čunka a svého místa v Topolánkově vládě, ... tak bych o něm možná uvažoval. Mezi pravicovými kandidáty je jako jednooký mezi slepými králem.

    Dienstbier je však nesporně lepší, hlavně perspektivnější a nadějnější.
    JJ
    December 15, 2012 v 14.23
    "Závažnost situace nás však nutí ke kroku, který je možná neobvyklý, ale který v současné chvíli vnímáme jako nevyhnutelný. Nemůžeme jen pasivně přihlížet."
    "...jakoby většina z nás ztratila paměť."
    "...který především svou celoživotní službou této zemi, slušností, morální integritou a hodnotovou orientací navazující na odkaz skutečného prezidenta..."
    Na mne některé části textu působí, jakoby byly vykradeny z nějakého Štolla nebo někoho podobného (škoda jen, že autoři neobohatili slovník mladé generace o pěkné slovo "koryfej", při troše dobré vůle by se to tam vešlo...). Ale to je asi obecná vlastnost podobných prohlášení...
    December 15, 2012 v 15.43
    Kdyby
    ... nebyly by třeba rybníky.
    December 15, 2012 v 15.45
    Filipovi Outratovi
    Každému něco vadí, každému něco jiného.
    December 15, 2012 v 16.38
    Hloupost lidská je nekonečná a paměť mnohých velmi krátká. Tenhle rádoby gentleman sedící ale v nejvíce asociální vládě od roku 89 a nutno říci plně schvalující její kroky? Člověk známý asi nejvíce svým nesrozumitelným mumláním, používáním vulgarizmů a spaním v parlamentu i na zahraničních jednáních a konferencích dělající tím republice nemalou ostudu? Ministr zahraničí s nekonzistentními a kontroverzními názory (americký radar, Kosovo)? Člověk s podivně nabytými miliardovými restitucemi? Spojený s církevními "restitucemi", obhajující kroky ministra financí, který by v normálním státě musel být dávno souzen a odsouzen? Člověk, který zastává monarchistické tradice založené na nerovnosti a poddanosti? Dalo by se ještě dlouho pokračovat, ale nic, čím by mohl tento člověk náš stát, tím méně jako prezident, pozvednout, nevidím.