Karolína Peake bude nejspíš jmenována ministryní obrany

Vratislav Dostál

Po středečním jednání vlády premiér Petr Nečas připustil, že se Karolína Peake stane ministryní obrany. Podle něj by to byl logický krok. Podmínkou je dle jeho slov sloučení ministerstev průmyslu a dopravy v resort hospodářství.

Vicepremiérka a předsedkyně LiDem Karolína Peake bude pravděpodobně jmenována novou ministryní obrany. Ve středu to po jednání vlády připustil premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas.

„Kdo bude ministr, to je věc dalších jednání. Pokud se ale dohodneme na jednom ministerstvu hospodářství, což vyžaduje mnoho legislativních aktů a zákonů, tak to, že LiDem převezmou odpovědnost za ministerstvo obrany, bude logický krok. Včetně nominace své předsedkyně," uvedl premiér ve středu na tiskové konferenci.

„Pokud bychom místo ministerstva dopravy dostali obranu, byla bych kandidátem na tento post za LiDem já. Konečné slovo má premiér,“ uvedla pak pro deník Právo Karolína Peake s tím, že premiérovi řekla, že její strana chce jednat o alternativě výměny ministerstev v případě, že bude shoda na postupném sloučení resortů dopravy a průmyslu.

O plánovaném slučování ministerstev otevřeně před časem hovořil první místopředseda ODS a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Podle jeho plánu by mělo dojít k tomu, že si ODS a LiDem prohodí ministerstva dopravy a obrany. LiDem by převzalo ministerstvo obrany a ministerstvo dopravy by postupně splynulo s ministerstvem průmyslu a obchodu v jedno velké superministerstvo hospodářství, které by vedl právě Martin Kuba.

Koaliční plán se ale nelíbí opozici. Podle stínového ministra obrany Jana Hamáčka z ČSSD by se jmenováním Peake ministryní obrany naplnily ty nejčernější obavy sociálních demokratů, že nový ministr bude vybrán na základě naprosto cynického politického handlu bez sebemenšího ohledu na jeho odborné předpoklady a zkušenosti.

„Problematika obrany je nesmírně složitá a komplexní. Armáda se dnes nachází v komplikované situaci, ať už se to týká pokračující transformace ozbrojených sil či kolísajících výdajů na obranu,“ uvedl Hamáček s tím, že vedení ministerstva čeká do budoucna nelehký úkol stabilizovat situaci v ozbrojených složkách a dát armádě alespoň základní jistotu realistického střednědobého a dlouhodobého plánování.

„Vzhledem k našemu členství v Severoatlantické alianci musí být šéf resortu navíc také velmi dobře zběhlý v oblasti zahraniční politiky,“ doplnil Hamáček, podle kterého Peake nesplňuje ani jeden z těchto předpokladů. Taktéž podle komunistů je kupčení s resorty mezi stranami současné vládní koalice projevem naprosté nezodpovědnosti.

„Bude-li Karolina Peake novou ministryní obrany, zařadí se do linie politiků, jako byli Barták, Parkanová a Vondra, zosobňující korupci či neschopnost na nejvyšší státní úrovni. Znovu se potvrzuje, že vláda Petra Nečase je největším nebezpečím pro vlastní zemi,“ uvedl stínový ministr KSČM pro resort obrany Alexander Černý. „Čím kratší bude její trapné působení, tím lépe pro nás všechny,“ dodal.

Hamáček pak připomněl, že se Karolína Peake za celou svoji politickou kariéru — počínaje komunální politikou až do svého aktuálního angažmá ve funkci vicepremiérky pro koordinaci boje s korupcí — tématům, která souvisejí s resortem obrany, ani vzdáleně nevěnovala.

„Nakolik pak může paní Peake působit věrohodně jako nová ministryně obrany, když ještě donedávna prohlašovala, že je pro ni klíčové dokončit svou práci v oblasti boje proti korupci, aby svá slova rázem popřela usednutím do křesla ministryně obrany?,“ táže se Hamáček.

Taktéž předseda národních socialistů Jiří Paroubek tvrdí, že Peake není odbornicí na problematiku národní bezpečnosti či manažerkou v dané oblasti.

„Vláda by se podle našeho názoru také měla více nežli na rozdělování ministerských pašalíků soustředit na takovou legislativní činnost, která do našeho právního systému konečně vnesou pořádek a úspory. Mám zejména na mysli přípravu zákona o státní službě, neboli zákona o úřednících,“ uvedl Paroubek již v úterý.

Karolína Peake chce ale přesto, že není odbornicí na vojenské a bezpečnostní otázky, na ministerstvu údajně dokázat, že ho může vést i žena. Současně ve středu po jednání vlády uvedla, že slučování ministerstev dopravy a průmyslu a obchodu je řešitelné v řádu měsíců.

„Vzniklé ministerstvo by mělo spadat pod jednu stranu," dodala s tím, že nebude bránit obsazení místopředsedy ODS Martina Kuby do této pozice.

Další informace:

ČT24.cz Peake: Pokud bychom dostali obranu, byla bych kandidátem

Novinky.cz Ministryni obrany bych dělala já, potvrdila Peake

iDnes.cz Peake na obranu? Logický krok, řekl premiér Nečas

    Diskuse
    December 7, 2012 v 10.10
    naše Karolinka a její maminka
    Aspoň si holka užije ještě chvilku na tanečním parketu, než se vrátí ke své mlynářské profesi u Čertovky. Maminka Radka bude jistě ráda, že jí holka pomůže v domácnosti, a bude mít čas psát víc moudrých článků do novin. A o přespříštích (?) vánocích už zase budou vánoční cukroví péci spolu.
    JK
    December 7, 2012 v 19.21
    ???
    A chudákovi Peňásovi tady bude někdo vyčítat sexismus. Já si taky nemyslím, že paní Peake na ministerstvu obrany je dobrý nápad, ale posílat jí do kuchyně péct vánoční cukroví, to je teda velká síla i na mne.
    December 8, 2012 v 1.48
    ...i na Vás velká síla?
    A to je jako co? Snad ne pohoršení?

    Peňás není žádný chudák, ale samolibý chlápek
    Peake není žádná chudinka, ale protřelá kariéristka. (Píšu protřelá, ale míním něco jiného, co se o dámách neříká.)

    To potvrzuje také její věrný spolubojovník v první linii boje proti korupci - a tam se střílí jenom ostrými!! - Viktor Paggio: „Není to křehká dívenka, to potvrzuji i já,“ prohlásil v pořadu ČT 24.

    Váš boj proti sexismu Vás samozřejmě šlechtí, jak jinak. a v rubrice gentleman máte taky čárku k dobru.
    A jinak: snad ještě nějaké další obracení oči v sloup, pane docente?
    HP
    December 8, 2012 v 22.40
    Jakkoli mne svou drzostí Karolina Peake téměř fascinuje,
    tak si myslím, že je pan Kopecký ještě mírný, když ji posílá péct cukroví. I jinak slušní lidé se neudrží a posílají ji někam úplně jinam! Taková korupčnice na vrcholné úrovni je věc nevídaná - to je teprve ta pravá síla pro hodně lidí pane Konvalinko!
    Jestliže jí nějaká starší paní (Peake to v mediích řekla - prý se na tím zamyslí) na ulici do očí řekla, že je kráva, tak v soukromí dneska i ti, kteří se styděli ještě před časem pejorativně zkomolit nahlas jméno Julínkovi se dnes přestávají stydět a neberou si servítky! Paní Peake si svou přezdívku plně zaslouží! Hrubne nejen politika, ale díky P. i celý národ, když nejen chlapi u piva, ale i starší dámy začnou mluvit vulgárně na ulici. Je to projev zoufalství a bezmoci! Starší dámy už se asi na víc nezmůžou. Leda ještě tak na to poslat někam pana Konvalinku - do přírody nebo do laboratoře - tam nejlépe i s Kalouskem!
    December 9, 2012 v 6.56
    Rozhodla se plout do Indie a pokračovat v plavbě tak dlouho, až k ní s pomocí Boží dorazí…
    „Wobbled, not toppled. The Czech government survives amid mounting public disgust.“ (The Economist v dubnu 2012) (1)

    Paluba se kymácí, jak konstatoval Economist, ale Karolina Peake née Kvačková alias Forrest Gump (2) se umí rozkročit a žádné vlnobití ji z rovnováhy nevyvede. Je to zkrátka v oboru mořeplavby zázračný talent. Když se loď ocitá v bouři. a i zkušení námořníci zvracejí přes zábradlí, stojí ve svém stylovém, módním a nápaditém oblečku (3) na palubě, a je připravena tu přiskočit ke kormidlu, tu vyšplhat do strážního koše, protože ví, že starý kapitán se potřebuje chvíli vyspat a kormidelník si občas musí od kormidla odskočit, aby profackoval mládež. Na moři je kázeň mužstva otázkou přežití.

    * * *

    „Bezvětří, jež zpomalovalo plavbu, a stále chladnější počasí však stupňovaly napětí, které přerůstalo ve rvačky. Morálku posádky pozdvihlo až 7. října velké hejno ptáků mířící k jihozápadu. Kolumbus v duchu tehdejší námořnické doktríny, spoléhající z velké míry na zkušenost a přírodní jevy, nechal okamžitě pozměnit směr a sledovat hejno. Když ani další tři dny nebyla pevnina v dohledu, začalo si mužstvo opět stěžovat. Kolumbus je povzbudil, slíbil jim odměnu a dodal, že nářky jsou zbytečné, poněvadž se rozhodl plout do Indie a pokračovat v plavbě tak dlouho, až k ní s pomocí Boží dorazí. …“ (4)

    (1) The Economist ⟹ http://www.economist.com/node/21553483
    (2) „Forrest Gump“, zázračný talent ⟹ (http://zpravy.idnes.cz/politicka-kariera-karoliny-peake-komentar-fjc-/domaci.aspx?c=A121207_1863844_domaci_skr)
    (3) námořnický obleček ⟹ tamtéž (fotogalerie)
    (4) Kolumbus http://www.lode.cz/re.php?rub=5&ID=1019

    Děti, které ve škole dávaly pozor vědí, že Kolumbus do Indie nikdy nedorazil
    December 9, 2012 v 7.22
    H. Puchýřové
    Jakožto starší (nebo už nemladá) paní se také občas divím, k čemu mě dohání zoufalství a bezmoc, kterou v nás vyvolávají. Zatím sice nemluvím vulgárně na ulici, ale i tak dělám to, co by mě dřív vůbec nenapadlo.
    Když byla řeč o cukroví, tak to bych za normálních okolností pekla docela ráda. Možná bych dokonce pletla i svetry. Ale copak člověk může to, co se děje, nechat plavat a starat se jen o své záležitosti? Může být člověk normální v takhle výstřední době?
    December 9, 2012 v 7.34
    na dobu se nevymlouvejme...
    Že je místo Boženy Němcové všude samá Miroslava Němcová, a místo Karla Havlíčka všude samý Emanuel Vajtauer?

    Co dál?

    "To mlha oku zahaluje
    a mnoho skrývá zkalenemu zraku,
    tajemství hrozná - prokletí!
    Však nechť se stane cokoli,
    to cítím v nejhlubší svých ňader hloubi:
    můj drahý národ český neskoná,
    on pekla hrůzy slavně překoná!"

    (Josef Wenzig. Do češtiny přeložil Ervín Špindler)

    "Polární noc má zvláštní moc
    každého přepadne smutek
    Němec i Brit křesťan i žid
    každý by nejradši utek
    Ba i ti šikovní Žaponci
    se silami jsou na konci
    Jen jeden z národů neskoná
    hrůzy severu slavně překoná
    Tam, kde hynou vlci tam,
    kde hynou sobi
    Čech se přizpůsobí
    Čech se přizpůsobí"

    (Zdeněk Svěrák, Ladislav Smoljak)

    December 9, 2012 v 8.12
    Taky pozoruji, jak se stále přizpůsobují. Jak dlouho to ještě mohou vydržet?
    HP
    December 9, 2012 v 12.37
    Ono je to ještě horší, než se na první pohled zdá
    Běžný, ale všímavý občan, který nemá napojení na informační zdroje z "centra", si musí dělat názor i z malých drobností. Např. jsem nedávno žasla nad fotkou v medích (bohužel jsem si ji nezkopírovala), kde se v parlamentu Kalousek sklání ke K.Peake a její pohled na něj má v sobě až vroucí oddanost. Zírala jsem na to. Možná je to jen souznění duší geniálních intrikánů, ale o to hůře pro nás!
    Mediální odborník Petr Žantovský upozorňuje na její propojení s koaliční TOP 09, a proto se ani nediví, kde najednou předsedkyně LIDEM objevila talent pro resort obrany. O něco více zde:
    http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/Odbornik-odkryva-kde-se-pry-bere-ministersky-talent-Karoliny-Peake-256374
    A proti korupci se nejlépe bojuje přímými kontakty s Omnipolem!