O definitivním počtu prezidentských kandidátů rozhodne soud

Vratislav Dostál

Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura se podle ministerstva vnitra nemohou zúčastnit přímé volby prezidenta. Podle výpočtu ministerstva nesplnili podmínku padesáti tisíc platných podpisů pod peticí. Experti výpočty úředníků zpochybňují.

Jana Bobošíková, Vladimír Dlouhý a Tomio Okamura se podle ministerstva vnitra nemohou zúčastnit prezidentské volby. Údajně nenasbírali dostatečný počet podpisů pod své petice.

Ministerstvo vnitra se při kontrole náležitostí v podaných přihláškách zaměřilo mimo jiné na ověřování pravosti podpisů na petičních arších. Postupovali přitom tak, že vybrali namátkově 8,5 tisíce podpisů u každého kandidáta. V případech, kdy odhalili chyby u více než tří procent z nich, prověřovali dalších 8,5 tisíce podpisů. U třech kandidátů pak chyby snížily počet podpisů pod předepsanou hranici padesáti tisíc.

„Pod padesát tisíc podpisů klesli tři kandidáti na úřad prezidenta, pan Dlouhý, pan Okamura a paní Bobošíková," uvedl na tiskové konferenci Václav Henych z ministerstva vnitra. Vyřazení kandidáti se mohou ještě odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu.

Tomio Okamura nasbíral 63 530 podpisů, z toho se počítalo 61 966 podpisů. Podle ministerstva ale část lidí, kteří se podepsali, vůbec neexistuje. Okamurovi tak po odečtení zbylo celkem 35 751 podpisů. Jana Bobošíková nasbírala 56 725 záznamů, z toho bylo uznáno 56 191 podpisů. U mnohých z nich ale chyběla adresa či podpis. Bobošíkové zbylo po odečtení 45 429 podpisů. Vladimír Dlouhý nasbíral 60 035, uznali mu 59 165 podpisů, které se kontrolovaly. Nejčastějším důvodem vyřazení bylo, že podepsaná osoba neexistuje. Dlouhému zbylo 38 687 podpisů.

Vladimír Dlouhý již oznámil, že se odvolá k Nejvyššímu správnímu soudu. Výpočty ministerských úředníků podle něj nejsou správné. Okamura se prý rozhodne v pondělí. Taktéž Bobošíková nevylučuje, že se obrátí na soud. Dlouhý dle svých slov nalezl v rozhodnutí ministerstva vnitra numerickou chybu, kvůli níž mu bylo odečteno příliš mnoho podpisů.

„Nicméně, říkám to jako předběžný nález: zdá se, že v mém případě, a nejenom v mém případě, jsme nalezli numerickou chybu, dokonce i chybu ve vzorci, který je tam uveden," uvedl Dlouhý pro server Lidovky.cz s tím, že mu nemělo být odečteno přes dvacet tisíc, nýbrž asi deset tisíc podpisů. „Nedělám to rád, chtěl bych, aby volba proběhla, nechtěl bych se stavět na zadní,“ doplnil Dlouhý a ujistil veřejnost, že je připraven konečné rozhodnutí respektovat.

Okamura v rozhovoru pro ČT24 uvedl, že se o dalším postupu rozhodne do pondělí. „Odůvodnění jsem ještě jsem neviděl. Po jeho prostudování a debatě se svými právníky se rozhodnu. Pokud se bude jednat o marginální výhrady, odvolávat se nebudu," vysvětlil Okamura s tím, že nechce zbytečně posouvat přímou volbu. „Ve svém rozhodnutí nebudu preferovat svoje ego a ambice. Důležitější jsou pro mě zájmy občanů České republiky," dodal Okamura.

Ústavní právník Jan Kudrna na svém blogu v pátek připomněl, že poslední věta § 25 odst. 6 zákona o volbě prezidenta republiky a o změně některých zákonů zní: „Zjistí-li Ministerstvo vnitra, že druhý kontrolní vzorek vykazuje chybovost u tří procent nebo více než tří procent občanů podepsaných na petici, odečte od celkového počtu občanů podepsaných na petici počet občanů, který procentuálně odpovídá chybovosti v obou kontrolních vzorcích.“

Podle něj je věta na svém konci extrémně nejasná. „Vše ukazuje na to, že se má zjistit průměrná chybovost na základě dvou vzorků. Každopádně nikdy by mě nenapadlo vykládat jí tak, že se procenta chybovosti sečtou a tohle celkové procento hlasů se odečte od předložených podpisů,“ napsal Kudrna.

Přitom přesně takto ministerstvo vnitra postupovalo. Úředníci totiž procento chybných podpisů ve dvou kontrolních vzorcích sečetli místo toho, aby je zprůměrovali. ČT24 v této souvislosti upozornila, že pokud by chybovost v obou vzorcích byla více než poloviční, kandidáti by se mohli dostat až do záporného počtu podpisů. Podstatné je to, že pokud by úřednící ministerstva použili správně průměr, prošla by Jana Bobošíková. Dlouhý s Okamurou by nejspíš i tak těsně na hranici padesáti tisíc podpisů nedosáhli.

Ministerstvo svůj postoj hájí odkazem na důvodovou zprávu k zákonu. Informuje o tom server Aktuálně.cz. Mluvčí ministerstva Pavel Novák pro internetový deník uvedl, že výpočet byl učiněn správně v souladu s tím, jak byl zákon sepsán a jaká byla politická shoda. Podle něj o tom byli informováni volební zmocněnci a upozorňovalo se na to i v důvodové zprávě k zákonu.

Ústavní právník Vladimír Balaš pak pro Aktuálně.cz řekl, že výklad v důvodové zprávě není závazný, přestože funguje jako interpretační pomůcka. „Pro soud je relevantní to, jak je zákon napsán,“ vysvětlil. Podle ministerstva vnitra bude mít konečné slovo v interpretaci zákona Nejvyšší správní soud. „Je na Nejvyšším správním soudu, ke které interpretaci se přikloní," uvedl mluvčí ministerstva Pavel Novák.

Další informace:

Novinky.cz Potvrzeno. Bobošíková, Dlouhý a Okamura jsou ze hry

Českénoviny.cz V boji o Hrad je osm lidí, vypadli Dlouhý, Okamura a Bobošíková

iDnes.cz Okamurovi škrtli 26 tisíc podpisů, dál nejde ani Bobošíková a Dlouhý

Lidovky.cz Dlouhý se proti vyřazení z volby odvolá, Okamura váhá

iHned.cz Vyloučený kandidát Dlouhý zpochybnil výsledek sčítání podpisů. Měli mi odečíst méně podpisů

Deník.cz Okamura zváží další postup, Dlouhý už se odvolal

ČT24.cz Bobošíková: Prezidentskou kandidátkou se cítím být i nadále

Aktuálně.cz Volba prezidenta se zvrhla v boj o matematický vzorec

Lidovky.cz Vyřazená Bobošíková: Cítím se dále být prezidentskou kandidátkou

    Diskuse
    November 24, 2012 v 17.13
    Ne, že bych byl nadšen kandidaturou Okamury, Dlouhého a Bobošíkové, ale stát, ve kterém o výsledku matematického úkolu pro šestou třídu základní školy musí rozhodovat vysoké soudní instance, je fraškou. Instituci působící na našem území, která si říká "Česká republika", nemohu pokládat za svůj stát. Na něčem takovém se nemohu podílet jako volič. Kdybych byl mladší, tak bych emigroval. Je řešením zavřít se v poustevně a hledat Osvícení? Nebo se vykašlat na politiku a žít podle starého římského principu carpe diem?

    Zjišťovat procentuální zastoupení chyb tím, že se zjištěná procenta chyb ve dvou vzorcích sečtou, to přece není otázka právního názoru! To je čiročirá IDIOCIE. Národ, ve kterém se něco takového řeší s vážnými obličeji v talárech, a ne okamžitou výpovědí pro úředníky, kteří to provedli a demisí ministra, který svou neschopností nebo zlým úmyslem sabotoval (už po několikáté) demokratický volební proces, je neschopen mít svůj vlastní stát a vládnout si. Nenašel by se nějaký sousední stát, který by si nás laskavě vzal jako kolonii a který by české profesory práva naučil dělit a násobit, a pak po tréninku z látky základní školy jim povolil nosit na soud a ze soudu spisy svých civilizovaných kolegů?
    November 24, 2012 v 17.39
    Cui bono?
    Pane Štampachu, máte pravdu. Je to kolosální opičárna. K vedlejším účinkům (collateral damage) tohoto vpravdě kocourkovského postupu ovšem patří - podobně jako v takových případech skoro vždycky - že je zase na nějaký čas odpoutána pozornost od probíhajícího loupežného tažení. A tento účinek zcela jistě NENÍ nezamýšlený.

    Jinak:
    U nás na Balkáně takové věci prostě chodíme podepisovat na obecní úřad, kde se legitimujeme, např.: když jsme třeba proti tomu kupovat stihačky, uspořádat světovou výstavbu (EXPO) nebo zrušit vojenskou povinnost.

    Prorocká věta, kterou koncem roku 1989, tedy pár dní po převratu, při náhodném setkání pronesl "můj rakouský estébák", dostává v aktuální souvislosti další významovou facetu.

    Řekl mi tehdy: -- Teď bude nejvíce záležet na tom, zda se vytvoří vrstva DEMOKRATICKY SMÝŠLEJÍCÍCH ÚŘEDNÍKŮ ("demokratisch gesinnte Beamten"). --

    To, že v ČR neexistuje po 23 letech zákon o státní službě není nějaká prkotina. A ať už jeho přijetí bylo zabráněno plánovitě nebo "intuitivně", slouží to naprosto jasnému cíli: dehonestovat republikánské demokratické principy. Stát nestačí jen rozkrást a zprivatizovat, je nutno jej také vymiškovat. Demokracie se opravdu pozná také podle toho, že se vláda bojí občanů, a ne naopak. - Cui bono?

    Zákon (http://zakony.kurzy.cz/275-2012-zakon-o-volbe-prezidenta-republiky/) číst nebudu. Spoléhám na české zákonodárce v tom, že jako vždy odvedli znamenitou práci. Vždyť už se tolikrát postarali o to, aby se právo za zločinem belhalo v dostatečném odstupu.
    PL
    November 25, 2012 v 2.22
    Řešení tu je
    je sice trochu neprůchodné, ale jak říká J.Keller, nic není dokonalé.
    Navrhuji vnitřní emigraci kterou vyřešíme několik problému jedním vrzem, jak se říká mimo Prahu:
    Problémy - Příležitost:
    1. Prezident se poslední dobou nezvládá podepsat, navíc mu končí volební období a obsazení nového kandidáta se nám problematizuje - Příležitost: Free Prague Castle
    2. Přes všechny demokratické pojistky nám Parlament ČR generuje nepřehledné, nejasné jak je vidět dnes, upoceně splácané zákony a ani jeden muž Hradu nezvládá korektury. Na druhé straně trhu práce (to by se J.K. nelíbilo) rostou řady vzdělaných a bystrých mladých lidí, pro které ubývá příležitostí pro kvalitní praxu a kteří jsou ovšem znechucení politikou. Příležitost: Učebnicová revoluce.

    Řešení: Instutuci Prezidenta nedělit mezi přetěžované komory parlamentu, ale nahradit ji Dětským a mládežnickým "parlamentem" (dále Dětská komora), kde by nejnadanější studenti získávali praxi pro svůj další život. Reprezentativní prostory se přímo nabízejí a podpořil by se turistický a konferenční ruch hlavního města.
    Muchova Slovanská epopej by se mohla vrátit do Moravského Krumlova, to je moje:-) podmínka!!!

    Jediný problém je bohužel a říkám to nerad EU, která myslím zakazuje dětskou práci. Na to bych ale nedbal, protože jsem přesvědčen, že Dětská komora hravě dokáže projevit tolik invence, aby přesvědčila chřadnoucí orgány EU, že tato Inovace spěje k trvale udržitelné demokracii.

    Tak a rychle do toho!
    November 25, 2012 v 8.20
    Petru Litschmannovi
    Nápad to není špatný a neměl by zapadnout.

    Jen třeba taky dobře zvážit, kam to bude směřovat až si děcka předsedkyní komory zvolí Barboru Škrlovou. -
    Triumvirát Němcová, Štech, Škrlová by se pěkně vyjímal nejen na obrazovkách ČT.
    S Václavem Moravcem by vytvořili hvězdný tým, který by nám cizina záviděla.

    S tou Muchovou Epopejí je to podlé vydírání...
    November 25, 2012 v 11.41
    šaškárna
    Souhlasím s panem Štampachem a Kopeckým, že se jedná o nedůstojnou šaškárnu. Otázka je, zda to skutečně není záměr. Kdyby to byl záměr, tak by to byla lepší možnost v tom směru, že by na tom vnitru prokázali alespoń trochu inteligence, obávám se však že ne. Možná bychom za tím také mohli hledat Hegelovu lest rozumu, tedy dosáhnout toho, aby úřad prezidenta byl všem pro smích. Tuto cestu nastoupil Václav Klaus a jistě úspěšně by na ní kráčel Miloš Zeman, který by pěstoval smích v podhradí a chodil účinně rozvracet vládu, kterou by jmenoval, ale i Jan Fišer, který označuje stranu, v níž strávil devět let za extremistickou, důkaz vlastního poučení vidí v tom, že by protiústavně nejmenoval vládu, v níž by tato strana měla podíl.

    Pozvednout úřad prezidenta z prachu by snad mohl Dienstbier, Fischerová či Roithová, pravděpodobnější je však první "bláznovská" varianta.

    Slovanskou epopej bych vrátil do Moravského Krumlova, vždyť v té Praze ani nevědí, že ji mají.
    MT
    November 25, 2012 v 13.09

    Jak víte, pane filozofe, že jeden - Vámi určený -by se v roli prezidenta historicky znemožnil kdežto jiní (o kterých toho víme ještě mnohem méně) by mohli pozvednout úřad "prezidenta z prachu" ...

    Jak víte, že by to nebylo opačně?

    Zatímco já rukojmím Zemana nejsem (v prvním kole volím Dienstbiera a o druhém kole zvažuji, jestli tam vůbec půjdu, budou-li tam ti dva asi nejpravděpodobnější postupující tedy Zeman a Fišer), Vy jste naopak úplným otrokem svých předurčených představ o tom, jakými prezidenty by byli kandidáti, které jste si spíš vysnil než poznal ...


    November 25, 2012 v 15.08
    panu Tejlklovi
    Proč máte potřebu mě urážet kvůli Miloši Zemanovi? Už je to po několikáté. Zamyslete se nad tím, co Vás tak silně váže k Miloši Zemanovi.

    Ano, Dienstbiera, Fischerovou či Roithovou bych považoval za lepší variantu než Zemana a Fischera, kteří by nás dle mého názoru dále vlekli směrem, který vytyčil Václav Klaus. Oba kandidáti budou pravděpodobně více proevropští než V.K. a u Miloše Zemana bychom se možná více zasmáli než nyní. Fischer by možná tvrději postupoval vůči pravicovým extremistům, ale pokud bude pokračovat ve své deklarované linii, tedy KSČM = extremistická strana, tak bude dále polarizovat naši společnost antikomunismem a deklarovanými protiústavními kroky bude blokovat možnou levicovou koalici. Zeman si naopak pravděpodobně bude vyřizovat účty se sociální demokracií, to už dělá nyní. Položte si otázku, proč pravicoví voliči chtěji volit Miloše Zemana.

    Protože je nechci, tak je buď kritizuji nebo se jim směji, viz výše.
    PL
    November 25, 2012 v 16.05
    tohle nění žádný hnusný přílepek
    Pane Kopecký,

    nejdřív k tomu Vašemu nařčení: Musíte uznat, že zištnost ani vydírání (když spravedlivou odměnu chcete nazývati Ruzyně takhle) není dětem nad 12-15 let a mládeži do asi tak 21 let vůbec vlastní. Mnohé by se za to styděly a rozhodně by se nevystavily riziku tak cynického znemožnění se, jak často vidíme u lidí s právem být volem, umm tedy volen (tedy starších třeba jako já), a povinností život potomlky.

    Čili ze slov Komora dětí (a mládeže) vyplývá limitní věková hranice za níž je možné osobnost považovati za potenciálně mravně životem nakaženou až zkaženou. O přesném číslu a jeho výpočtu bychom mohli dlouze asi diskutovat, ale to bychom nemuseli udělat radost panu Štampachovi.. proto pro všechny funkce věková hranice do 21let a fidli, je to s ohledem na Senát a Sněmovnu myslím spravedlivé.
    Když už jsme u národ.kultur.vzdělávacímu charakteru Dětské komory, je asi jasné, že z Pražského hradu by bylo třeba učinit akademickou půdu a tedy vyzbrojit všechny příslušníky a příslušnice sborů klarinety a jinými hudebními nástroji a to ovšem až po jejich omlazení. Funkce velitele by byl přejmenována tak, aby to bylo do více taktů a představitel by se přirozeně taktem vyznačoval.

    Nebudu s Vámi smlouvat, prostě ať ty plátna pošlou třeba přes Japonsko, je to v jejich zájmu, protože Praha po učebnicové revoluci takový nápor lidí z Evropy nemusí pojmout (ani na výstavišti) a jistě nechce prasknout ve švech nebo plátna poškodit.

    Děkuji i za nepozornost;-)