Kandidáty na prezidenta jsou i Okamura a Fischerová

Vratislav Dostál

Úterý byl poslední den, kdy se mohli kandidáti na prezidenta registrovat. Nejdříve tak učinil senátor Tomio Okamura, chvíli po něm Táňa Fischerová. Historicky první přímé volby prezidenta se tak na začátku příštího roku zúčastní jedenáct kandidátů.

Počet politiků, kteří se na začátku příštího roku zúčastní přímé volby prezidenta, je po úterku kompletní. O hlasy voličů se bude ucházet celkem jedenáct kandidátů. V úterý — tedy v poslední možný den — potřebný počet podpisů oznámili senátor a nezávislý kandidát Tomio Okamura a bývalá poslankyně Táňa Fischerová, která kandiduje s podporou Strany zelených.

Fischerová nasbírala přes 72 tisíc podpisů. Její tým je v úterý dopoledne odevzdal na ministerstvu vnitra. Kandidaturu podnikatele a senátora Tomio Okamury podpořilo přibližně 61 500 lidí. 11. a 12. ledna 2013, kdy se první kolo volby odehraje, budou voliči vybírat z těchto kandidátů: Jana Bobošíková, Jiří Dienstbier, Vladimír Dlouhý, Jan Fischer, Táňa Fischerová, Vladimír Franz, Tomio Okamura, Zuzana Roithová, Karel Schwarzenberg, Přemysl Sobotka a Miloš Zeman.

„Táňa Fischerová za svého působení ve Sněmovně ukázala, že umí prosazovat svoji politiku způsobem, který je vytrvalý, ale prostý agresivity. Podobně probíhal i sběr podpisů na podporu její kandidatury. Tato umělkyně a politička je po celý život oddaná myšlence humanismu, tvořivosti a občanské společnosti,“ uvedl ke kandidatuře Táni Fischerové předseda zelených Ondřej Liška.

Počet lidí, kteří její kandidaturu podpořili svým podpisem, podle něj potvrzuje, že Fischerová nabízí občanům věrohodnost, širší pohled na svět a pokračování toho, co do prezidentství vtisknul Václav Havel.

„Je to velká změna v mém životě a naprosto nová situace. Nesmírně si vážím nečekané a spontánní reakce veřejnosti, která potvrdila, že je u nás spousta aktivních lidí, kteří nechtějí čekat, co jim bude ze strany současné politické reprezentace nabídnuto, ale sami hledají způsoby jak ovlivnit výběr příští hlavy státu. Tato akce ukázala, že pokud se opravdu rozhodneme něco udělat, nepotřebujeme žádné finanční prostředky k tomu, abychom mohli něco měnit," uvedla Fischerová.

Na tiskové konferenci v Divadle Kampa v úterý Fischerová také představila členy svého nově ustaveného volebního výboru, kterými jsou Barbora Seifertová, Monika Šatavová a Tomáš Tožička. „Aktuální informace z oficiální prezidentské kampaně Táni Fischerové budeme publikovat na www.prezidentka.cz," uvedla Šatavová.

„Do hlavní kanceláře Strany zelených proudily do posledního dne desítky lidí, kteří přinášeli vyplněné petiční archy. Sám zcela decentralizovaný způsob sběru podpisů je vlastně už i programem: programem obnovy občanské společnosti, kterou nelze organizovat ani zaplatit shora, protože musí sama chtít,“ dodal Matěj Stropnický, člen předsednictva Strany zelených.

Fischerová se ke kandidatuře odhodlala na základě výzev svých přátel a své vlastní nespokojenosti se současnými „děsivými a destrukčními“ vládními reformami. Ve volbě hodlá reprezentovat občanskou společnost.

„Když jsem viděla, že kandidát občanské společnosti se zatím, alespoň podle mě, neobjevil, tak jsem si uvědomila, že je to asi úkol, nějaká hozená rukavice, kterou by měl člověk zvednout. Nakonec jsem se přes pochybnosti a docela velké trápení dostala k tomu, že ji zvednu,“ uvedla Fischerová v červenci pro server iDnes.cz.

V minulosti přitom Fischerová podpořila prezidentskou kandidaturu současné europoslankyně Zuzany Roithové (KDU-ČSL). „Říkala jsem jí, že ji podporuju, protože si jí vážím, ale že zároveň, pokud se objeví kandidát z občanské společnosti, tak že budu podporovat jeho a že dokonce někteří navrhují mě,“ uvedla Fischerová.

Sociální demokraté podle ní představují sílu hájící sociální cítění, ale zároveň jsou příliš spojená se současným systémem. „Moje myšlení vždy bylo sociální, takže z tohoto pohledu sociální demokraté to mají alespoň v popisu práce a snaží se na svět hledět sociálním pohledem. Ale i sociální demokracie musí některé myšlenky změnit,“ uvedla Fischerová před časem rozhovoru pro server iHNed.cz s tím, že všechny strany jsou spojeny s mocnými podnikatelskými kruhy.

Ona sama přitom nehodlá na kampaň utrácet peníze svých příznivců: jednak jí jsou protivné bilboardy a jednak si myslí, že pokud média pracují, jak mají, bude ji vidět dost. Podle politologa Lukáše Jelínka Táňa Fischerová sesbíráním potřebného počtu podpisů překvapila. Podle něj totiž zatím ke kampani přistupovala dost laxně.

„Bude zajímavé na jejím příkladu dál sledovat, nakolik dokáže kandidát uspět bez balíku peněz a profesionálního zázemí,“ uvedl politolog pro Deník Referendum. Fischerová by podle něj byla nepochybně důstojnou prezidentkou, neboť jde o vlídnou a čestnou ženu. „Přesto ji v nadcházejícím klání, které bude drsné, vypjaté a nabité obtížnými tématy, řadím k uchazečům s nejmenšími šancemi,“ uvedl Lukáš Jelínek.

Hlavním efektem kandidatury Táni Fischerové tak podle něj bude oslabení těch kandidátů, kteří jí jsou názorově nejblíže a stojí si přitom lépe, zejména Jiřího Dienstbiera a Zuzany Roithové. „Překvapuje mě, že tohoto závěru se nejsou schopni dobrat ani zelení, kteří se ke kandidatuře Táni Fischerové hlásí,“ uzavřel Jelínek.

Fischerová je stále předsedkyní Klíčového hnutí, které v posledních volbách do Poslanecké sněmovny kandidovalo pouze v Praze a získalo 1 099 hlasů (0,02 % v celorepublikovém součtu). V letech 2002-2006 působila jako nezávislá poslankyně zvolená za Unii svobody, v roce 2006 postoupila do druhého kola v senátních voleb v barvách Hnutí Zelení. Senátorkou se tehdy nakonec stala Daniela Filipiová z ODS.   

    Diskuse
    ??
    November 7, 2012 v 9.17
    Moje pořadí.
    T. Fischerová

    J.Dienstbier

    Z. Roithová
    PH
    November 7, 2012 v 10.15
    A co na to Patrik Eichler ?
    Viz článek "Širší a rozšiřující se", DR 1.10.2012, http://www.denikreferendum.cz/clanek/14044-sirsi-a-rozsirujici-se
    JJ
    November 7, 2012 v 18.27
    Pár dní poté co Fischer někdy v říjnu prohlásil, že by vládu s komunisty by nejmenoval, vystoupil kníže Karel a prohlásil, že on by jako prezedent dbal na dodržování ústavy. Tak mne tehdy napadlo (jsem trochu paranoidní, mám bohatou představivost a občas piju), jestli si pravice Fischera nevymyslela (spolu s Dlouhým), aby kníže Karel vypadal jako nejmoudřejší a nejuvážlivější... Ve vhodné chvíli před prvním kolem by se pak z nejakého důvodu vzdal (vidí někdo vhodnějšího kandidáta na předsedu NKÚ?) a vyzval své fandy k podpoře toho nejmoudřejšího a nejuvážlivějšího a jediného možného.
    Možná by nebylo špatné, kdyby pokrokové síly reakci předběhly a udělali to samy a dříve. Čímž teda nechci říct, aby se Táňa Fischerová vzdala kandidatury ve prospěch Dienstbiera... Ale naopak by to stálo za úvahu.
    November 12, 2012 v 17.43
    Lidovky zkusmo troubí na polnici
    MP
    November 12, 2012 v 21.02
    Je to tragické
    Dienstbier nemá šanci (budu ho samozřejmě přesto volit)..
    To nedokázal nikdo pí Fischerové, p. Franzovi a spol. vysvětlit, co svou kandidaturou způsobí? Že na Hradě bude buď přímý exponent velkokapitálu a antikomunista Fischer, nebo pomstychtivý populista Zeman...
    Ach Čechy krásné, Čechy mé...
    November 12, 2012 v 21.23
    Aby se náhodou někdo nedivil. Táňa Fischerová má víc příznivců, než si kdo myslí. Plno lidí pro ni sbíralo podpisy úplně zdarma, na rozdíl od sběratelů pro jiné kandidáty, pracujících za peníze. Nesouhlasím ani s formulací pana Plevy, že T.F. svou kandidaturou pravděpodobně zaviní zvolení nevhodného prezidenta. Takhle přece nelze nikoho obviňovat.
    Táňu Fischerovou by mohli konec konců daleko spíš než J. Dienstbiera volit i ti, kteří se nepovažují za levici.
    ON
    November 13, 2012 v 15.51
    Kandidát občanské společnosti se neobjevil?
    Je něco zásadně vadného na představě, že někdo je kandidátem občanské společnosti (Fischerová) a někdo „obyčejným“ stranickým kandidátem (Dienstbier). Strany jsou také součástí občanské společnosti. Ten, kdo se pasuje na jediného autentického představitele jakési občanské společnosti, tak balamutí druhé a sám sebe. Stavět občanskou společnost proti stranám, jakkoli nelze prostor občanské společnosti vykolíkovat působením stran, je výrazem elitářského privilegovaného postoje. Kandidát občanské společnosti, to zní hrdě. Ale v kontextu současné přímé prezidentské volby je to způsob, jakým se občanská společnost reprezentovaná levicí odsuzuje k porážce. Ještě že máme tu demokracii a svobodné volby, že nikdo nemá nadiktovanou povinnost racionálně přemýšlet. Není divu, že u této strategie si nejvíce natřásají peříčka ti Zelení, kteří jako jediní dokážou oslovit to ohromnou tříprocentní masu autentických občanů.
    November 13, 2012 v 16.33
    to, co tu napsal Oto Novotný
    je PŘESNÉ - a SMUTNÉ.

    Myšlení a konání všech těchhle evangelistů občanské společnosti s jejich zářícím zrakem a krásnou duší není samozřejmě českou zvláštností. (Zelení ve Vídni bývají výstižně označováni termínem BoBo (=bourgeois bohemien). Bohužel oslovují větší masu než 3%...)

    "Ještě že máme tu demokracii a svobodné volby, že nikdo nemá nadiktovanou povinnost racionálně přemýšlet." - -
    Dost podobné pocity mnou cloumaly dnes ráno, když se mě zdejší známý začal ptát, když teda třeba ten Bůh není, zda existuje-li svobodná vůle, ...

    Mám mu raději doporučit
    a) aby si to přečetl v Kantovi nebo kde chce?
    anebo mu říci
    b) že snad přece dostatečně pádným dokladem existence svobodné vůle jsou všechny ty zhovadilosti, které lidé dělají (děláme)?
    Nejlepší bude tvářit se, že jsem otázku přeslechl....
    MP
    November 13, 2012 v 17.10
    P. Hájková,
    má pí Fischerová šanci zvítězit?
    Pokud ne, pak je její kandidatura nesmyslná, resp. poslouží k tomu, že hlasy levicových, levě liberálních a progresivních voličů se roztříští - mezi ni, Franze, Dienstbiera, možná dokonce i Roithovou a další - a žádný "občanský kandidát" zvolen nebude, nýbrž skórovat budou naopak šíbři Zeman s Fischerem. V čem konkrétně s touto analýzou nesouhlasíte?
    MP
    November 13, 2012 v 17.20
    Přicházím s křížkem po funuse, jsem si toho vědom, protože
    jsem tento návrh měl prosazovat někdy dávno na jaře.
    Ale - už tehdy jsem si myslel a myslím si i nyní, že jedinou šancí, jak na Hrad dostat slušného a levostředově orientovaného člověka bylo, aby se celé levicové a snad i středové politické spektrum a občanská společnost shodly na jednom silném, pochopitelně nestranickém kandidátovi - a toho pak podporovaly. Za nejvhodnější osobnost bych považoval prof. Dvořákovou. Teď je ale všechno zbabrané, špatně rozehrané - a Zeman nebo Fischer jsou nemilou jistotou příštího roku.

    Nejvíc se bojím toho, že zvolení Zemana (ale do jisté míry i antikomunisty Fischera) může být počátkem konce B. Sobotky v čele ČSSD. Kdo pak bude hájit levicově reformistický program u nás?
    November 13, 2012 v 19.47
    Pane Plevo,
    já netvrdím, že T. F. zvítězí, ani nepléduji pro nepolitickou politiku, ačkoli právě prezident by podle mého názoru měl vyhovovat širšímu spektru občanů. Proč si ale myslíte, že Jiří Dienstbier má větší šance než Táňa Fischerová a tedy je její kandidatura nesmyslná? Proč ne obráceně? Myslím, že mezi obyčejnými lidmi J.D. o tolik známější než T.F. není, a předpokládám, že lidé volí spíš toho, koho znají. Říkám jen to, že přece někomu nelze dávat vinu (což jste v podstatě učinil) za to, že se rozhodl kandidovat, a to ještě na žádost svých příznivců.
    Abych pravdu řekla, tak já si myslím, že vůbec celá ta přímá volba je dost nešťastná. A ještě to na první pohled vypadá jako prvek přímé demokracie.
    JJ
    November 13, 2012 v 19.53
    P. Pleva:
    Má Jiří Diensbier šanci být zvolen? (Má šanci být lépe než třetí?) Pokud ne, je jeho kandidatura zbytečná...

    November 13, 2012 v 21.06
    Jiřímu Janečkovi
    Odhaduji sice shodně s Vámi, že Jiří Dienstbier skončí na třetím (nebo čtvrtém) místě, ale nesouhlasím s tím, že by proto jeho kandidatura byla zbytečná. Kdyby nic jiného, ukáže se zase o něco zřetelněji než doposud, má-li opravdu velkou politickou budoucnost.

    Politika není jen kalkulace, ani se "nehraje" pouze o medaile či stupně vítězů. Osobně se domnívám, že Táňa Fischerová dostane méně hlasů než Dienstbier, ale ani jí to neuškodí; naopak to může vést k tomu, že si jí začne více lidí všímat. Skoro určitě ubere z protikandidátů nejvíce hlasů právě Dienstbierovi, ale jen proto jí ještě nikdo z nás nemá právo kandidaturu vyčítat, ať se to komu líbí nebo ne. (Mně se to například nelíbí.)

    A kromě toho: může to dopadnout i jinak, než v tuto chvíli odhadujeme.

    Co bude opravdu dost zlé (ale ne zas tragické!) bude příchod jednoho z dvojice Fischer/Zeman na Hrad. Koneckonců bude úlohou aktivních politiků v nejvyšších patrech, aby se s tím vyrovnali a dokázali zvoleného presidenta co nejvíce neutralizovat resp. odkázat do patřičných mezí. Nástrojů k tomu mají dost.
    MP
    November 14, 2012 v 0.27
    Milí diskutující,
    Dienstbier by šanci dostat ze z druhé pozice do druhého kola měl, kdyby lidé jako Fischerová nebo Franz nekandidovali. To je přece jasná logika, v čem se mýlím?

    Že sama kandidatura J. Dienstbiera je chybou, o tom jsem psal už dávno. Ale je ze všech kandidátů nejpřijatelnější, ostatně zatím (pokud vím) jediný, komu nevadí spolupráce ČSSD a KSČM, což p. Hájkovou jistě zajímá...
    JM
    November 14, 2012 v 14.14
    Fischerová, ne Fischer
    Pane Kopecký, proč myslíte, že kandidatura Táni Fischerové je chyba? Nikdy se nezpronevěřila svým zásadám, ani v životě, ani v Parlamentu. Což se u J.D. říct nedá, soudě alespoň podle jeho mnohého hlasování v Senátu, např. ohledně daní z dividend.Navíc mám problém s jeho zapřením přítele Ratha a celkově s tím, jak se soc. dem. chovají v současné době, kdy zjevně chtějí dopřát vládě !klid na práci" - viz článek Jana Májíčka.
    ON
    November 14, 2012 v 15.02
    Lidičky klid
    Jiří Dienstbier má stále šanci, nepropadejte pesimismu a šiřte to ve veřejném prostoru. A hlavně jeho hodnoty a programové body, kterými svou kandidaturu důvěryhodně zdůvodňuje: a) maximální dodržování ústavnosti výkonu funkce prezidenta,b) rovnost občanů pře zákonem; c) rovný přístup k veřejným službám; d) účinný boj s korupcí. Ad a) Jiří je výborný znalec ústavního práva; ad b) Jiří je přesvědčený obhájce sociálního státu; ad 3) Jiří má vytříbený smysl pro spravedlnost. ad4) Jiří se prakticky jako legislativec, ale také jako politik svým osobním příkladem zasazuje o účinný boj s korupcí. A ještě jedna věc je důležitá. Jiří je sociální demokrat, člen České strany sociálně demokratické, ale nebude na Hradě její marionetou.
    MP
    November 14, 2012 v 18.55
    P. Maříková,
    jaké zapření přítele Ratha? Rath byl skvělý řečník a dobrý politik, ale zároveň také korupčník. Jak a proč by ho měl Dienstbier hájit? To D. Rath zradil a podtrhl své "přátele" ve vedení socdem.

    A v čem konkrétně bylo hlasování J. D. v Senátu ohledně dividend špatné? (Já o tom nic nevím, tak mě to i zajímá...)
    JM
    November 14, 2012 v 19.47
    Bohužel pane Plevo
    S tou korupcí Davida Ratha je to trochu složitější, sociální demokraté jen strčili hlavy do písku a hrají si na svatoušky, přitom minimálně vědí, kam se podělo 10 miliónů, které policii chybí .Byly to peníze pro stranu. A to hlasování - téměř všichni soc. dem hlasovali PRO zrušení daně z dividend - byl to Kalouskův balíček č.1 a nebylo to poprvé ani naposled. Snažila jsem se, ale věřit jim nemůžu. A odvrátit se od přítele v nouzi JE nelidské.
    TT
    November 15, 2012 v 9.56
    ČCSD volí Táňu!
    Hlasování sociálních demokratů i jejich prezidentského kandidáta bohužel ukazuje, že se zatím levicové politice vzdalují. Proto je také důležitá volba Táni Fischerové, protože u ní je záruka, že by podobná hlasování vetovala, což se u Jiřího Dienstbiera zatím bohužel neprokázalo.

    Navíc je jednoznačné, že Táňa Fischerová je známější a má za sebou více práce jak na politické, tak i na občanské úrovni. Proto by bylo skutečně nejvhodnější, aby ČSSD a volební štáb přestali plýtvat penězi na nesmyslnou kampaň JD a podpořili Táňu. Vzhledem k tomu, že Tánin štáb nevede centralizovanou kampaň, mohou si oba štáby JD něco kreativního vymyslet - jen prosím žádné bilboardy. S žádostí o materiály - fotky, prohlášení, program atd. se vedení ČSSD a obou volebních týmů může obrátit na mě...
    MP
    November 15, 2012 v 18.30
    P. Tožičko,
    socdem si nemůže dovolit svého oficiálního kandidáta stáhnout, to by byla strašná ostuda, kterou by proti Sobotkovi okamžitě využila vnitrostranická opozice.

    Souhlasím s tím (jak píšu výše), že jedinou šancí bylo sjednotit se na společném levicovém kandidátovi - ale to už je bohužel pasé.
    November 15, 2012 v 18.58
    Povídání s Táňou Fischerovou
    http://vimeo.com/51683422#

    Docela dobré ... jako přesvědčivé herecké ztvárnění dobrého člověka ("Gutmensch"), ale je to vážně tohle, co potřebuje česká politika?
    November 15, 2012 v 20.03
    Herecké ztvárnění?
    Vy si myslíte, pane Kopecký, že ona to hraje? Pokud ano, tak kdo vlastně nehraje?
    Protože mám dnes feministickou náladu, tak řeknu rovnou, že mi mimo jiné vyhovuje zejména fakt, že Táňa Fischerová je žena. Kdo vlastně v takových případech dělá první dámu? Patrně nikdo, že?
    JJ
    November 15, 2012 v 20.10
    P.Plevo...
    Máte pravdu, že teď by to bylo opravdu divné... Ale v okamžiku, kdy odstoupil (nebo co to bylo) Švejnar, se měl kandidatury vzdát i Dienstbier...Nebo v okamžiku, kdy se ukázalo, že paní Fischerová sehnala dost podpisů, říci něco jako "já to bral jen jako takovou pojistku, poté co odstoupil pan Švejnar, ale teď vidím, že se kvalifikovala kvalitní kandidátka, která sdílí s ČSSD řadu společných hodnot a vyzívám své příznivce, aby ji podpořili." To mohl udělat i bez požehnání politbyra...
    November 15, 2012 v 20.26
    Evě Hájkové
    Nemyslím samozřejmě "hraje" v tom smyslu, že by předstírala něco, čím není. Věřím, že ztělesňuje sama sebe; nepodezřívám ji ze sebemenší neupřímnosti.
    Tím "hraje" mám spíše na mysli prostý fakt, že je herečka, a její presentace je v tomto punktu daleko profesionálnější než u těch, kdo jsou sice profesionální politici, ale právě v té "komunikaci", jak se tomu dnes škrobeným slovem říká, je Táňa Fischerová hravě předčí. Já prostě jenom nemám tahle dobrotiska moc v lásce.

    Vypadala by pěkně i na poštovních známkách a nad stupínkem ve školních třídách. Kněžna Libuše to ale zrovna nebude.
    Ale takový Tomáš Tožička jako šéf presidentské kanceláře, to by se mi zamlouvalo.
    November 16, 2012 v 7.52
    Oto Novotný má naprostou pravdu - jenže to by ČSSD nejdřív musela svého kandidáta nahlas podporovat...
    Český občan dostává skutečně šanci vyzkoušet si, zda peníze a zákulisní praktiky mají vždycky navrch čili nic...

    O těch praktikách se lze poučit v knize Němeček/Rychetský, Diskrétní zóna - 10. kapitola má "fieldingovsky" dlouhý název
    "O Vladimíru Špidlovi, odporu k alkoholu, zákulisí prezidentské volby a cestě na Ústavní soud" (str.185-201)

    -- Připomenu, že pakliže byl Schwarzenberg v boji o senátorské křeslo poražen Rychetským, mohou právě tak Schwarzenberg, Zeman i Fischer být nakonec smeteni Dienstbierem. - Je to ZCELA v rukou voličů. --

    Volit Táňu není určitě ta jediná ani ta nejlepší cesta.

    Pane Novotný - proč vlastně ČSSD Jiřího Dienstbiera nepodporuje? Máme už polovinu listopadu.....
    November 16, 2012 v 13.15
    aspoň něco...
    ... zveme na debatu "Budoucnost sociálního státu", která se uskuteční v pondělí 19. 11. 2012 od 17 hod. v Klubu Atlantik (Československých legií 3058/7, Ostrava). Cílem debaty je představit kořeny evropského sociálního státu a jeho poválečný vývoj. Panelisté budou hovořit i o minulosti a budoucnosti sociálního státu v České republice a dalších aktuálních tématech. Vystupují Jiří Dienstbier, kandidát na prezidenta a senátor a sociolog Jan Keller. Moderuje předseda MDA Lubomír Zaorálek.
    http://www.masarykovaakademie.cz/index.php/poradane-akce/784-ostrava-budoucnost-socialniho-statu-jan-keller-a-jiri-dienstbier-v-klubu-atlantik-pondeli-19-11-17-hod
    JM
    November 16, 2012 v 14.11
    Pane Kopecký,
    paní Fischerová opravdu nic nehraje. Je to autenticky dobrý člověk, i když byla v parlamentu,byla čitelná a konsistentní. Myslím si, že není zdaleka tak bezbranná, jak působí, to by ty léta v nemilosti tak dobře nepřestála. Není ani politicky naivní a hlavně - není součástí establishmentu a nestojí za ní nečitelné struktury, jak se jim u nás říká. Ani podpisy se nesbíraly za peníze nebo na stranických akcích, ale opravdu dobrovolnicky. Myslmí, že někoho takového dost potřebujeme.

    November 16, 2012 v 14.22
    Ano, paní Maříková
    vždyť to také říkám. Pakliže Táňu Fischerovou potřebujeme, určitě ne jako presidenta.

    Poslechněte si, prosím, co Táňa Fischerová říká.
    - Její představy o vztahu politiky, ekonomie etc. jsou - mírně řečeno - vzdušné zámky.

    Václav Havel přemýšlel dost podobným způsobem, a vedlo to k hořkým koncům. Nebylo to patrně ani jeho úmyslem, ani jeho vinou, ale všechno se to odehrávalo s jeho bezprostřední asistencí. Že z toho neměl radost, je asi každému jasné.

    Jenom se musím dodnes ptát: Proč se proboha československý president, tedy člověk, kterému se stát rozpadl takříkajíc "pod rukama", musel stát "prvním presidentem České republiky"? Šlo snad o to, aby se to mohlo psát v učebnicích?
    November 16, 2012 v 17.26
    Panu Kopeckému
    Napsal jste, že Táňa Fišerová jistě nebude kněžna Libuše. A i kdyby byla, tak by stejně mnozí měli námitky. Tenkrát přece Čechové chtěli někoho, kdo jim bude vládnout "železnou metlou". Že by to chtěli i dnes? Vůči mafiánům by to možná nebylo naškodu. Ale opravdu zatočí Jiří Dienstbier s mafiány a korupčníky? Nejsem si jistá.
    November 16, 2012 v 18.07
    ad EH
    President s nikým nezatočí, ať už jím bude kdokoli.
    Většina práce zbyde na občany - a bude toho mnohem víc a bude to těžší než jen nějaké velké zatočení.

    Zatím budem sledovat "béčkové seriály", třeba jak česká demokratická justice bude točit s Dr. Davidem Rathem a dalšími. A lotři jako Macek, Kočárník, Dyba, a všichni ti, jejichž jména už vítr kamsi odvál, se zatím budou někde sklenice dobrého moku uculovat pod vousy....

    Doufám, že někdo píše "Dějiny české privatizace" a dějiny "českých pucfleků" (jak jim říká Lenka Procházková). Protože příběhy o Babinském a zvířátkách a Petrovských už děti nebudou bavit po tom všem, co od útlého věku vidí v televizi.

    Dokud ty dějiny nebudou napsány, a pokud možno zfilmovány a převedeny do atraktivní computerové hry, budou si děti, tak jako v Třeboni muset vyprávět příběhy o těch strašlivých komunistech. (Až pak přijde třeba i na ně do Třeboně "Opus Dei"....)
    + Další komentáře