Miluju Nový Prostor

Saša Uhlová

Projekt časopisu Nový Prostor není jen způsobem, jak pomoci bezdomovcům — jeho výsledkem je vynikající časopis, jediný, který autorka čte celý od začátku až do konce.

Mělo to začínat barvitým popisem toho, jak se prodírám na Pavláku k metru a každých deset metrů mě zastaví brigádník, který žebrá peníze na zaručeně úctyhodný charitativní účel. A měla to být reklama na Nový Prostor, časopis, který naprosto upřímně miluju, a na jehož nové vydání vždycky netrpělivě čekám. Postavit jsem to chtěla právě na kontrastu s pochybnými projekty, na které z nás na ulici lákají peníze. Ale když jsem si NP včera koupila, zjistila jsem, že v něm o pouličních sbírkách vyšla glosa, a tak se mi začátek textu zhroutil, protože by to mohlo působit, jakože ze svého milovaného časopisu opisuju.

Začnu tedy jinak. Když jsem před časem bydlela v úplně jiné části Prahy, stával tam na stanici metra prodejce Nového Prostoru. Dost jsme se sblížili, pokaždé, když jsem šla kolem, jsme si chvíli povídali. Z jeho vyprávění a z vyprávění dalších prodejců jsem pochopila, jak důležitá pro ně je možnost vydělat si prodejem časopisu. V mnoha případech pomáhá od pádu na absolutní dno.

Těšila jsem se na každé setkání s ním, byl opravdu milý, pozvala jsem ho k nám domů na Štědrý večer, aby nebyl sám. Bohužel to tehdy nevyšlo, protože přes svátky ležel v nemocnici. Pak ho přeložili na jiné prodejní místo a my jsme se přestěhovali. Ztratila jsem ho z dohledu. Často jsem si na něj vzpomněla, zvlášť když uhodily tuhé mrazy a doufala jsem, že je někde v teple...

Na začátku letošního školního roku jsem vystoupila na stanici metra, kam jezdím s dětmi a uviděla ho tam. Vypadal mnohem lépe než dřív, usmíval se a radost ze setkání byla oboustranná. A tak na mě teď při úprcích do školy po výlezu z metra čeká každý den jeho úsměv, který spolehlivě rozsvítí i to nejšerednější ráno. Snad nám letos ty Vánoce vyjdou.

Ale to není všechno. Nekupuju si časopis pro dobrý pocit, nemám při tom dojem, že konám dobro a dávám peníze chudákovi. Kupovala bych si ho, i kdyby byl k dostání v trafice. A když si ho koupím, nedočkavě se pustím do četby. Začínám vždy fejetonem Jana Sterna, který mě rozesměje, a když se mu to nepodaří, tak mě aspoň řádně rozčílí, pak si přečtu glosy, se kterými většinou souzním a posléze už pomalu pročítám rozhovory, reportáže, analytické články. Vyhovuje mi volba témat, obdivuju upřímnost a nadhled autorů, vždy se dovím něco, co jsem nevěděla. A co teprve když něco napíše má oblíbená Andrea Novotná...

Je to jediný časopis, který čtu opravdu úplně celý. Čtu dokonce i kulturní rubriku, kterou obvykle v jiných tiskovinách vynechávám. A miluju Nový Prostor tak, že bych četla snad i rubriku sportovní, kdyby tam nějakou měli.

    Diskuse
    AJ
    September 19, 2012 v 10.20
    Musím se k té ódě přidat
    Ten časopis je výborný. A vždycky, když si ho kupuju a prodejci mají tendenci mi vděčně děkovat, tak jim často říkám, že děkuju já, že ten časopis je skvělý a pro mě jediný, který fakt čtu a kupuju.
    To fakt není charita, to je excelentní projekt s excelentním výstupem. Kvalitní články od odborníků (včetně té kulturní rubriky - třeba Karel Veselý a jeho hudební recenze jsou špička) + je to celé protkané vtipem.
    OH
    September 19, 2012 v 10.41
    :-))))))))
    Ano, ztaky se už dlouho a opakovaně se vyznávám z lásky k NP a byla jsem naštvaná, že omezili počet čísel.
    Prodejcům vždycky říkám, že je to nejlepší časopis na trhu.
    Škoda, že je jeho dostupnost v ČR tak omezená.
    Já miluju Nový Prostor, Deník Referendum, Andreu Novotnou a Sašu Uhlovou :-)
    September 28, 2012 v 8.54
    Pro mě je Nový prostor bohužel těžko dostupný, protože v Opavě se neprodává. Znám ho jen z internetu. Já zase miluju Deník Referendum a taky ProAlt, včetně mnoha lidí, které raději nebudu ani vyjmenovávat, abych třeba na někoho nezapomněla. Pomohli mi zbavit se jistého pocitu křivdy, přestat si brát některé věci osobně, poznat mnoho nového; zkrátka otevřít úplně nový prostor.