Utržené sluchátko

Patrik Eichler

Miroslav Kalousek zavolal policejnímu prezidentovi a řekl mu, že ho nechá trestně stíhat. Policejnímu vyšetřovateli telefonoval, že mu nevěří. Šéfredaktorům dvou českých deníků volal, aby jim řekl, že má video z jejich uzavřené schůzky s kolegy.

Psal jsem před pár lety o novele jednoho zákona. Pamatuji si telefonát s vysoko postaveným ministerským úředníkem. Křičel na mě, byl vulgární a zdůrazňoval, že on sám je jediný, kdo je kompetentní o dané novele psát.

Pokud padá otázka, zda ministr Kalousek vyhrožoval policejnímu prezidentu Lessymu a vyšetřovateli Mazánkovi, mohu jen říci, že to není nic nepředstavitelného. Telefonáty mezi politiky a lidmi z médií, policie ale třeba i kontrolních orgánů veřejnoprávních institucí jsou bohužel součástí praxe českého veřejného života.

Dokázat obsah telefonátu, pokud jste si ho nenahráli — ať už v předtuše nátlaku nebo proto, že si nahráváte všechny své telefonáty — nejde. Zda si policejní prezident nahrává své telefonáty, nevím. Předpokládám, že spíše ne. A představuji si, že nátlak v případě, že nejde o jeden článek, ale o stamiliony, miliardy a kariéry vlivných lidí, bude brutální.

Parafráze Kalouskových slov, kterou včera v České televize provedl Petr Lessy mohla zachycovat ještě tu milejší část jejich rozhovoru: „Na závěr tohoto hovoru padly výroky,“ řekl Lessy, „proti kterým jsem se ohradil. Byla tam na stranu policistů a mě možnost, že za naše věci bychom byli stíháni.“

Miroslav Kalousek prohlásil, že pokud Petr Lessy dokáže obsah jejich rozhovoru, pak odstoupí ze svých funkcí a odejde z veřejného života. V opačném případě má rezignovat Lessy. Při znalosti způsobu Kalouskovy politické práce bych úkol postavil opačně. Nejen kvůli politické presumpci viny. Ale i proto, že pokud jde o nezvládnutý nátlak na politické protivníky, je Miroslav Kalousek svého druhu recidivista.

Máme v paměti jeho provokace na loňských odborářských demonstracích. Kde třeba před ministerstvem financí vstoupil do průvodu obklopen ochrankou a demonstrujícím se vysmíval, že nevědí, proč protestují. Jen nedávno se — konečně! - objevila nahrávka, na které ministr vlády fackuje v podloubí jednoho z malostranských paláců člověka, který mu předtím nadával.

A kdybychom výše uvedené vzali jako klukovinu, tak víme i o Kalouskovu telefonátu  šéfredaktorům Mladé fronty DNES a Lidových novin Robertu Čásenskému a Daliboru Balšínkovi. Těm loni v březnu řekl, že má nahrávku z uzavřené schůzky, na které se s šéfredaktory dalších novin radili o reakci na vládní plán zvýšit DPH na tisk a knihy.

Víme tedy, že Miroslav Kalousek vyhledává konflikty a že rád telefonuje. Telefonáty pánům Mazánkovi a Lessymu pak nejsou jeho prvním a ojedinělým pochybením. Jsou dalšími kroky z řady, kterými ministr svižně kráčí jak mimo demokracii, tak mimo politiku.

Miroslav Kalousek sám hovoří o kriminalizaci politiky a policejní provokaci. Jistě, i to může být pravda. Nejpozději od telefonátu šéfredaktorům Mf DNES a Lidových novin to už ale panu ministrovi nemůže nikdo uvěřit.

Kriminalizace politiky byla velkým nebezpečím v mladých státech před první světovou válkou. Tam se občas stávalo, že nastupující vláda nechala uvěznit vládu předešlou. Tady je to ovšem vláda sama, která se utápí v problémech. A jejíž místopředseda na okraj Kalouskova telefonátu Lessymu říká: „Já už nikomu nevěřím.“

    Diskuse
    July 13, 2012 v 10.40
    Třeba takto.

    Skokan: Dobrý večer, pane ministře!
    Kalousek: Nazdar, ty debile!
    Skokan: Mluvím prosím s ministrem financí inženýrem Miroslavem Kalouskem?Kalousek: Jasně, s kým si myslíš, že mluvíš, ty čůráku.Skokan: Promiňte, ale asi to trochu přeháníte.Kalousek: Kolik ti za to dali, ty blbečku?
    Skokan: Nevím, o čem mluvíte.Kalousek: Víš moc dobře, o čem mluvím. Odmít jsem ti někdy nějakou dotaci? Potřebuješ prachy? Proč seš taková svině?

    http://zpravy.idnes.cz/poslanec-skokan-zverejnil-vulgarni-telefonat-ministra-kalouska-pxv-/domaci.aspx?c=A120713_100313_domaci_kop
    July 13, 2012 v 11.46
    Hovořil jsem s člověkem, který ze svého působiště přišel s Kalouskem do styku. Potvrdil mi, že Kalouskovo jednání s lidmi-podřízenými, kteří mu nejdou na ruku, je neskutečně arogantní a vulgárně útočné. Výhružky typu "tady jste skončil, pro mě už jste nula" a podobně, vše interpretováno arogantně zvýšeným hlasem, jako když urozený pán hovoří se svým nejnižším podaným. To je Kalousek, jaký ve skutečnosti je, tak by ho občané měli vidět, ne jeho mediálně vytvořený obraz.
    MH
    July 13, 2012 v 14.45
    Dostává se kocovina po "party" kterou novináři pořádali společně s TOP09. Teď občané ČR (nikoli však samotná media) sklízí plody mediálních předvolebních kampaní, operetních "Knížat", neprofesionality veřejných ČT a ČRo a ideologických (nebo zištně) hysterických výlevů a strašení v téměř všech ostatních.
    PL
    July 14, 2012 v 0.43
    všichni víme, proč čeříte?
    Marek Benda (ODS) považuje vystoupení Skokana za neuvěřitelné: „Mám velký problém, pokud nás nahrávají tajné služby, ale abychom se nahrávali sami, a ještě to četli ve Sněmovně na mikrofon, to je za hranicí všeho normálního v tomto státě. To ať si pánové vyříkají mezi sebou. Nekomentuji obsah hovoru, známe ministra Kalouska, ale toto je nenormální,“ řekl Právu Benda.

    Ještě jednou: " Nekomentuji obsah hovoru, známe ministra Kalouska.."
    http://www.novinky.cz/domaci/273122-skokan-kalousek-me-do-telefonu-vulgarne-urazel-ministr-je-to-blabol.html
    July 14, 2012 v 1.07
    Když Marek Benda s jeho diplomovou prací ...
    ... může být předsedou Ústavněprávního výboru PS PČR, tak se v tomto státě, jehož současná vládní garnitura morálně a mravně klesla na samé dno politické žumpy, nemůžeme již divit ničemu.
    July 14, 2012 v 14.47
    Umírající kobyla nejvíc kope
    Na Kalouskovi stojí jak TOP 09, tak vláda. Míra Kalouskových veřejných vášní je ohromná. Může to ještě dále stupňovat? Takže klíčová otázka je nyní, co dál, jak se už ptal Jakub Patočka v sousedním článku. Má sociální demokracie plán?
    July 14, 2012 v 22.59
    Kalousek-Lessy
    Kdo si není jistý, zda věřit Kalouskovi nebo Lessymu, ať si udělá čas a shlédne záznam pokračování 9. schůze přípravného výboru parlamentního výboru pro bezpečnost (na ČT24 v pátek 13.7.2012 ve 12 hod.)
    http://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/10101491767-jednani-snemovniho-vyboru-pro-bezpecnost-k-telefonatum-miroslava-kalouska-13-7-2012/212411034000225/
    Jednak uslyší nejprve Kalouskovu a pak Lessyho verzi telefonátů Kalouska Lessymu ze dne 4.7.2012. Ty verze si odporují, takže jeden z nich lže a Lessy to zjevně není (taky jaký by měl důvod? zatímco Kalouskova motivace je nabíledni),
    a jednak je zřejmé, že poslanci ze sněmovního výboru už mají dost Kalouskových opakovaných demagogických lží a chtějí mu to spočítat a myslí si, že konečně mohou, vždyť Kalousek zastrašoval policii a to nejen telefonáty na policii, které jsou naprosto nepřípustné, ale i v projevech na veřejnosti
    - v závěru jednání pak doporučují premiéru Petru Nečasovi, aby Kalouska odvolal.


    July 15, 2012 v 0.19
    Kalousek-Lessy-Nečas
    Nečas ví, že odvolání Kalouska znamená konec jeho vlády i jeho politické kariéry, a proto Kalouska neodvolá. ODS a TOP09 považují tzv. církevní restituce za prioritu a do doby, než se jim hanebným zákonem podaří zrealizovat tuto loupež století, nebude žádná ostuda dost velkou na to, aby tento obskurní spolek zmizel z politické scény.
    July 15, 2012 v 10.07
    Nepodceňujte "tento obskurní spolek", pane Šebku. Za nimi stojí opravdu velký kapitál. S ním musíme svádět boje, ne s tím spolkem nastrčených figurek. V případě vítězství ČSSD ve volbách bude tento kapitál první, s kým nová vláda povede jednání a vsadím se, že dostane od něj noty, podle kterých bude tancovat. Jako vítězi voleb jí bude umožněno udělat pár estetických změn /možná zrušení nějakých poplatků za recepty, či snížení daňových paušálů/ ale jinak se vcelku nic nezmění. Co může vláda v takové malé zemičce udělat proti globálním hráčům? Pokud nebude evropská levice mít společnou politiku a to skutečně levicovou,a společně ji prosazovat, tak budou volby u nás jen o výměně kmotrů. "Levicoví demokraté všech zemí EU, spojte se" - to je imperativ dnešní doby.