Změnit svět

Jan Májíček

Problém sociální demokracie nespočívá v tom, že byl zatčen jeden jejích z představitelů. Je to systémová záležitost. O důvod víc přemýšlet nad vznikem nového politického subjektu.

Sociální demokracie má problém. Jednoho z jejích nejvýřečnějších poslanců zatkla policie s podezřením na korupci. Rathovi se musí přičíst k dobru, že rezignoval na své funkce. Na druhou stranu vyjádření ve stanovisku hejtmana, že se domníval, že jde jen o krabici s vínem, lze věřit jen stěží.

Otázkou je, jak je možné, že se vrcholný představitel sociální demokracie dostane do situace, kdy je u něj osobně nalezeno sedm milionů korun a podle informací z médií dalších třicet milionů doma. Není to samo o sobě důvod pro diskvalifikaci levicového politika? Je a pádný.

Sociální demokracie není jediná, která by v systému dnešní politiky měla ve svých řadách lidi, kteří se obohacují na státních zakázkách nebo evropských fondech. ODS v tom nebyla na krajské úrovni jiná a na několika místech spolu s ČSSD vládne. Je to dobré partnerství: jednou vy, podruhé my.

Problém sociální demokracie je právě v přílišném zapuštěním do systému. Přijmout politickou realitu takovou, jaká je a podle toho se řídit, je krédem mnoha sociálně demokratických politiků.

Jenže na důvěryhodné politice jsou nejdůležitější vize, které ukazují, v jaké společnosti chceme žít. Nejde o to či ono opatření, ale o představu světa. Sociální imaginace se ale u našich současných politiků levice pohybuje často na bodu nula - tedy alespoň v jejich praxi. Co je nám platné, že na mítincích a osobních setkáních souhlasí s tím, co lidé říkají; tedy změnu systému od moci bank a korporací k posílení moci občanů. V praxi je to stále politika „realismu“.

Pravice vyhrála volby s heslem změny a radikální proměny současného stavu. Změna je možná „víc než si myslíte“, mělo by být heslem skutečné levice. Jenže to je problém, protože dosud není subjekt, který by tyto požadavky splňoval.

A do toho je platforma STOP VLÁDĚ, která vrhla do ulic na protivládní demonstraci více jak 120 000 lidí, nejvíce od rok 1989. Zde i v jiných prostorech politické, ale nestranické opozice to začíná být zajímavé. Už dlouho nejde jen o tu či onu vládu, ale o celý systém. ProAlt to definoval jasně jako odpor proti logice neoliberálních reforem. Stejně tak se vymezují další iniciativy i odbory. Pokud nebude sociální demokracie schopna politicky i personálně naplnit program proti neoliberálním reformám současné vlády, dopadne jako její řečtí soudruzi. Ti se za protilidová opatření v zájmu bank a korporací propadli o třicet procent ve volbách. Mimo jiné to byl důsledek dlouhých stávek a demonstrací, které se v Řecku konaly. Pokud sociální demokracie selže, bude nejlepší, aby ji na levici vystřídal někdo jiny. Nebudou to konzervativní komunisté. Ti jsou rádi za své a nemají ani ambici, ani kapacity oslovit někoho mimo své ghetto.

Nový subjekt na levic je realistická alternativa, jejíž program ale musí být součástí širší diskuse a hlavně široké aktivistické a občanské základny.

Nenechme se ošálit případem Davida Ratha. Je to jen jeden z mnoha případů. Stejně tak bychom se neměli nechat odradit od aktivity a vytrvalého přesvědčení, že jiný svět je možný! Nejsme tu kvůli sociální demokracii, nejsme tu kvůli komunistům, ani kvůli zeleným či jiným. Jsme tu kvůli sobě. Když padala berlínská zeď, tak lidé volali „my jsme lid, zeď musí padnout“. To se také stalo a to co bylo po celá desetiletí nemyslitelné, se zrealizovalo. V podobné situaci jsme i my, jen se nenechat uvěznit v „realitě“ dnešní situace. Svět se totiž dá změnit víc, než si myslíte.

    Diskuse
    MN
    May 17, 2012 v 14.45
    Problém je v tom,
    že se dělá účet bez hostinského. Takže podle posledních informací z našich médií těch 30 milionů bylo nalezeno v domě ředitelky kladenské nemocnice, z těch 7 milionů v krabici byla polovina pro někoho jiného, atd.
    Samozřejmě nový subjekt na levé straně politického spektra je legitimní představa, čím dál vtíravější, vždyť na pravé straně vznikají jak na běžicím pásu, a slaví (občas) i úspěchy ve sněmovně.
    PL
    May 17, 2012 v 22.38
    Bojkotujme potrubníky
    Otázka také zní, jak je možné, aby se ty zaručené zprávy a jistojisté pravdy dak rychle měnily takzvaně k pravdě NYNÍ ještě pravdivější! Já se osobně dlouho divil, jak můžou existovat noviny bez sportovní rubriky a naopak noviny čistě fanouškovské...
    ..nyní je to jasné: není mezi nimi pražádného rozdílu.
    EU by měla velmi rychle uvolnit mimořádné prostředky na dobudování velmi potřebné infrastruktury světlosti DN 800 a více, zvláště kdyby náhodou někdy došlo na jediné slovo z těchto: http://zpravy.idnes.cz/dokument-vyjadreni-davida-ratha-dac-/domaci.aspx?c=A120517_204152_domaci_hv
    (jenže to by byla idealistická představa o chůzi spravedlivých pejsků)
    ON
    May 17, 2012 v 23.10
    Poznámka sociálně demokratického oportunisty k:
    "Nejde o to či ono opatření, ale o představu světa." Ok. Bohužel zatím radikální levice žádné uvěřitelnné alternativní představy světa nenabízí. A někdy z nich jde tak trochu strach. Ale musím přiznat, že radikální levice má někdy dobré nápady na ta opatření, aby se sociální demokracie posunula o trochu dál, tedy aby se prakticky naplnila ona skromná, ale reálná vize relativně spravedlivého světa. Radikální levice chce příliš moc, ale to je koneckonců dobře, pokud jde o demokratickou levici, protože je to podmínka, aby byl realizován byť malý krok dopředu. Nevím, zda česká socdem zklame, doufám že ne, ale jistotu nemám. Naději čerpám ze zkušeností mnoha zemí, které díky socdem projektu fungují, a že se naše socdem dokáže učit. Jinak ten článek je bezva, není tak děsivý jak předznamenává jeh název.
    MT
    May 18, 2012 v 7.46

    sémantická hříčka o východních Němcích z podzimka 1989 spočívá v tom, jak dlouho nápisy na plakátech nesly v reálu sémantický obsah

    "My jsme lid"
    a jestli se z nich postupně nestalo

    "My jsme jeden národ (s těma ze západoněmecké "bonnské" Spolkové republiky)".


    Ono to s těmi významy slov "ein" "das"a "Volk" bývá nejrůznější ...


    May 18, 2012 v 14.05
    tempora mutantur
    ad Miroslav Tejkl: jedna z variant zní:
    "Wir sind ein Volk" (východní Němec).
    "Wir auch" (odpovídá západní).

    Mimochodem, tehdy tak často znějící slova "Deutschland, einig Vaterland" pocházejí z textu hymny od Johannese Bechera, kterou zhudebnil Vídeňák Hanns Eisler.

    Pro příště: Vedle slovesa změnit zná čeština i měnit.
    SH
    May 20, 2012 v 13.05
    Utopismu zdar.
    Že pravice zakládá strany jak na běžícím pásu, není argument proto, aby je zakládala také levice. Pro vytvoření výkonné politické strany je v současném světě v prvé řadě zapotřebí velké částky peněz. Ty mají samozřejmě jen a jenom skuteční vládci, tedy bohatci všeho druhu. A ti nikdy nebudou financovat levici.
    Že pan Novotný nevidí žádnou „uvěřitelnou alternativu“ světa dokazuje s vysokou pravděpodobností spíše fakt, že při konstruování své představy mu nezbývá čas na hlubší studium představ radikálnějších, čti jdoucích blíže ke kořenům problémů. Jenže ony představy existují a díky za ně. Bez nich by už skutečně pravice mohla spoléhat na konec dějin.
    May 21, 2012 v 22.00
    NEPLACENÁ REKLAMA
    Dovoluji si sem propašovati upozornění na akci nazvanou "Dny antikapitalismu", která proběhne v Galerii Lapidarium (Rámová 6, Praha 1 - Staré Město):

    Program

    Sobota 2. 6. 2012
    10.00–11.15 Charakter minulého režimu: Státní kapitalismus ve Východním bloku – Vítězslav Lamač (SocSol)
    11.45–13.00 Marxistické vysvětlení krize – Mark Thomas (SWP – Británie)
    14.00–15.45 Škrty, neoliberalismus a odpor napříč Evropou (panel) – Tereza Stöckelová (ProAlt), Jan Májíček (SocSol/ProAlt), Mark Thomas (SWP – Británie), Andy Zebrowski (Pracownicza Demokracja – Polsko)
    16.00–17.15 Palestina – Jana Ridvanová (SocSol)
    17.45–19.00 Filosofie Slavoje Žižka – Michael Hauser (SOK)
    19.15–21.00 Závod ke dnu (film, vstup volný) – v diskusi vystoupí Ilona Švihlíková (SocSol/Alternativa zdola), Vít Janeček
    Neděle 3. 6. 2012
    10.00–11.15 Za čím stojí marxist levý? – politické aspekty díla Egona Bondyho – Martin Šaffek (SocSol)
    11.45–13.00 Dělníci proti „dělnickému státu“ – hnutí Solidarność – Andy Zebrowski (Pracownicza Demokracja – Polsko)
    14.00–15.15 Univerzita a neoliberalismus (panel) – Stanislav Štech, Lukáš Matoška (Iniciativa za svobodné vysoké školy/SocSol)
    15.45–17.00 Co je socialismus zdola? – Jan Májíček (SocSol/ProAlt)
    17.45–19.00 In memoriam Vladislav Vančura – Jiří Brabec
    TT
    May 22, 2012 v 13.42
    Nezbytnost
    Nová levicová strana je nezbytnost. Nevím, proč jí říkat radikální - (tedy jdoucí ke kořenům), ale proč ne. Hlavní je, že ČSSD s mafiánskými strukturami v krajích nemůže být nositelkou nové politiky.

    Nejlepší by bylo, aby nová strana vyrostla na levicových platformách neoliberálních a zkorumpovaných "komunistů" a "socialistů", kteří by opustily své zasmrádlé partaje.