Brněnský ProAlt se vysmíval vládním reformám a občanské pasivitě

Jakub Patočka

Brněnská pobočka ProAlt uspořádala dnes v Brně happening na oslavu vládních reforem, které vítal průvod občanů převlečených za ovce. Akce byla pěkná, málokdo ji viděl, a kdo už ji viděl, jen zřídka ji rozuměl. Ale účast médií byla slušná.

Dnes ve tři hodiny vyrazili brněnští aktivisté na průvod centrem města. Za maskami Klause, Kalouska a Nečase kráčel průvod ovcí se slogany Jsme šťastné lidské zdroje, Zdravotnictví není pro socky, Kasina do všech základních škol, VŠ pro bohaté, ne pro parazity, Požadujeme 100% DPH nebo Zodpovědní nestárnou: Do důchodu ve 120.

Z megafonu, u nějž se střídali různí členové brněnského ProAltu, se linula podobná hesla: Chceme vyšší daně! Zdaňme porody! Školné i na základní školy! Zpoplatněme porody! Třikrát sláva bankám, Třikrát sláva vládě apod. Provolávání hesel občas prokládalo bečení.

Průvod prošel centrem a skončil na náměstí Svobody u nové věhlasné městské dominanty, satelitem řízeného hodinového stroje, z nějž nelze bez důkladného studia návodu zjistit čas. Zde průvod zakončila stylizovaná bohoslužba oslavující volný trh a jeho neviditelnou ruku, dokonce došlo i na parafrázi Otčenáše.

Nevýhodou akce byla okolnost, že střed města Brna je v sobotu odpoledne takřka liduprázdný. Okolostojící lidé, přestože někteří dostávali letáčky, na akci hleděli se zvídavým zaujetím, jaké budí například průvody přívrženců Haré Kršna. O tom, že pochopení uštěpačného podtextu akce nebylo samozřejmé, svědčí výrok bezdomovce, který si na České ulici ulevil slovy: „Tak Kalousek je tady největší kriminálník a oni ho oslavujou...“

Jednalo se ovšem o první výraznější veřejné vystoupení brněnského ProAltu a snad i proto budilo relativně značný zájem médií. Co se v nich však nakonec objeví, Bůh a Trh suď.

    Diskuse
    January 9, 2012 v 2.14
    Tím bezdomovcem v České ulici jsem byl já a fakt mi to nejdříve nedošlo

    Až pak jsem pochopil, že ti krásní mladí lidé, kteří mají zjevně co jíst, co si čistého obléknout a kde se vyspat, si vlastně jen tak hrají na intošský protest

    Jenže já opravdu práci neseženu a nemám tudíž kde spát a co jíst. Kdyby mně a mým kolegům raději nabídli práci, uvařili teplou polévku

    Jenže to by jim asi nezbylo na tisk plakátů a i v hospodě by při přípravě či vyhodnocení akce nebylo tolik legrace

    Já je chápu, kéž by tak i oni mne …
    January 9, 2012 v 13.58
    Něco na tom, co píšete pane Molnáre, je. Na jednu stranu buďme rádi za každou veřejnou akci proti vládě. Na druhé straně by mohly všechny ty velmi slušně honorované think - thanky levicových stran vymyslet i praktickou pomoc pro občany. Mě by přišlo smysluplnější, místo rozdávání balónků a všelijakých fangliček, nebo průpisek, otevřít třeba prostory, ve kterých by se lidem dostalo bezplatné právní rady, když je někdo bezostyšně okrádá a další různé pomoci. Tohle by lidi přesvědčilo daleko víc, že jim chce levice pomoci, než 1000 koncertů se všemi popovými hvězdami. Ale zase by si na své nepřišli výrobci všech těch cetek a i ty honorované hvězdy, a možná s nimi i ti, kteří jim tu práci zadávají a další a další......
    January 10, 2012 v 5.10
    Milý pane Ševčíku
    Ono to zase tak beznadějné není

    Na praktickou pomoc pro občany se zaměřuje například občanská iniciativa Alternativa zdola – viz nejen sekce Projekty na www.alternativazdola.cz

    Jako jeden ze svých projektů začíná provozovat i web Občanská právní sebeobrana – www.pravnisebeobrana.cz

    A takových nepodporovaných, vskutku občanských, aktivit je daleko více

    To je, myslím, fajn …

    JK
    January 11, 2012 v 15.25
    Tlachy?
    Co je to za hloupé tlachání, proboha? Čistě oblečený člověk nemá právo na protest proti zrůdnému systému? Protest proti planetu destrujícímu systému je jakási "intošská slabůstka"? Občanští aktivisté jsou znudění puboši? Když mám co žrát, nemám právo protestovat? ProAlt je "slušně honorovaný think-thank levicových politických stran"?! To se někdo dočista zbláznil?? O čem to mluvíte proboha? :)

    Jediná funkční forma odporu je řešení dílčích problémů? Cože? To je něco, co Žižek nazývá fetiš, pánové. Budu krmit bezdomovce a budu mít hřejivý pocit, že dělám dobro. A co na tom, že se počet bezdomovců bude zvětšovat maximální rychlostí. To už se mě netýká, to já obyčejnej človíček nezměním.

    A mimochodem, např. ostravský ProAlt chystá ve spolupráci s iniciativou Food not Bombs rozdávání jídla sociálně slabým. Distribuce potravin nebo právní pomoc je jistě fantastická a záslužná činnost, ale jaksi nic zásadnějšího nevyřeší.

    Prosil bych o trošku soudnosti. Děkuji.