Poslanci odmítli exekuci dávek v hmotné nouzi

Vratislav Dostál

Sněmovna nepřehlasovala veto Senátu. Předloha poslankyň ODS, podle níž měla kvůli splacení dluhů exekuci podléhat i dávka na živobytí tak platit nebude. Pro novelu nehlasovalo i pět poslanců TOP 09 včetně předsedy Karla Schwarzenberga.

Poslanecká sněmovna nepřehlasovala veto Senátu a odmítla novelu, dle níž měly dávky na živobytí podléhat exekuci. Podle pravice bylo jejím cílem zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků. Podle kritiků z řad opozice šla proti listině základních práv, podle níž mají lidé v hmotné nouzi právo na pomoc státu k zajištění základních životních podmínek.

Pro to, aby zákon Sněmovnou prošel, bylo nutné 101 poslaneckých hlasů. Pro se ale vyslovilo pouhých 90, proti jich bylo 57. Pro novelu nehlasovalo i pět poslanců TOP 09 a Starostů včetně předsedy a vicepremiéra Karla Schwarzenberga. Další se pak hlasování zdrželi.

Cílem předlohy bylo podle předkladatelek Ivany Řápkové a Lenky Kohotouvé (obě ODS) zvýšit vymahatelnost pokut a poplatků od lidí pobírajících dávky. Novela byla údajně reakcí na současnou praxi, kdy dlužníci s nárokem na dávku se z ní prý ani nesnaží hradit obci poplatky, případně uložené pokuty.

„Koaliční smlouva výslovně uvádí, že koalice navrhne takové změny, aby bylo možno strhávat notorickým neplatičům nájemného či pokut tyto dluhy ze sociálních dávek," vysvětlila už dříve Řápková.

Bývalá chomutovská primátorka Ivana Řápková také namítla, že listina definuje existenční minimum, nikoli životní minimum. Podle ní novela umožňuje zabrat částku jen do výše existenčního minima, které od roku 2009 představuje 2020 korun na měsíc pro jednotlivce, a v rozporu s listinou tak není.

Podle sociálních demokratů ale není možné dlužníkům zabavit vše; musí jim zůstat prostředky pro zachování základních životních potřeb. „Předkladatelky to návrhem prolamují," uvedl před časem pro ČTK poslanec ČSSD Roman Sklenák.

A tak zatímco pravicové strany dělají vše pro omezení údajného zneužívání sociálních dávek, opozice novelu považovala za cestu, jak uvrhnout desítky tisíc lidí do chudoby. V případě, že by předloha platila, by lidem totiž zůstalo po srážkách existenční minimum, které nyní činí pouhých 2 020 korun na měsíc.

Další informace:

Českénoviny.cz Dávky na živobytí exekuci podléhat nebudou

    Diskuse
    AJ
    December 7, 2011 v 22.23
    Slučování exekucí
    Prý se mělo jednat i slučování exekucí (viz: http://www.parlamentnilisty.cz/zpravy/216101.aspx) - nevíte, jak to dopadlo?
    Včera v noci jsme to hledala, ale nenašla.
    SH
    December 8, 2011 v 13.53
    První vlaštovka
    První z tak zvaných hyenistických zákonů neprošel. Že by koalice chřadla? Spíše je evidentní, že by nepřinesl prakticky žádný přínos pro rozpočet, takže o něj nemají sociální hrdlořezové eminentní zájem. A pak hraje roli také to, že navrhovatelka je prakticky široce známou rasistkou, nebo alespoň anticiaganistkou.
    AJ
    December 8, 2011 v 14.02
    Asi nějaká poozitivní deviace? :-)
    těžko říct.

    Mně by děsně zajímalo i to slučování exekucí a omezení bujení dlužných částek, jak to navrhoval Pospíšil. Ale nemůžu se dopátrat, takže asi nic...