Potvrzeno: Muammar Kaddáfí je mrtvý

Petr Jedlička

Po snímku zveřejněném AFP přinesla Al Džazíra záběry z pouličního hanobení těla, jež zjevně patří svrženému libyjskému vůdci. Povstalecká Přechodná národní rada vyhlásila Libyi za osvobozenou.

Svržený libyjský vůdce Muammar Kaddáfí je mrtev. Definitivně to potvrdil videozáznam, zveřejněný v průběhu čtvrtečního odpoledne katarskou televizní stanicí Al Džazíra. Na materiálu je zachycena skupina lidí manipulujících s tělem, jež zcela nepopiratelně patří Kaddáfímu.

Není doposud jasné, za jakých okolností byl bývalý libyjský vůdce zabit. Masmédia a agenturní servery zaplavilo na toto téma ohromné množství dohadů. Dle jedné části útržkovitých zpráv byl zajat povstaleckými bojovníky krátce po dobytí města a převezen do nemocnice. Teprve tam prý pak zemřel. Dle části druhé byl raněn při útoku letounů NATO na kolonu aut. Jeho zranění pak měla být natolik vážná, že v průběhu poměrně krátké doby po nalezení zahynul.

Uvidíme, jak se věci nakonec vyjasní. Spolehlivě je nyní potvrzena nejen Kaddáfího smrt, ale i dobytí Syrty — posledního významného místa odporu prokaddáfiovských sil v Libyi. Dneškem počínaje kontrolují povstalci všechna důležitá sídla v zemi. Poslední fáze bojů, započatá po pádu Tripolisu v půli srpna, tak skončila. Otázkou zůstává, zda byla poslední i v celé válce.

Další informace:

BBC News Col Gaddafi 'captured' - Live

The Guardian Gaddafi dead or captured, reports claim - live updates

Al Džazíra Muammar Gaddafi killed in gun battle

    Diskuse
    MN
    October 20, 2011 v 16.05
    Česká televize ČT24
    se samozřejmě ihned chytla této pro nás zásadní a překvapivé události a zahájila nepřetržité vysílání na toto téma. Při poslechu vyjádření našeho vyslance při NATO o cílech libyjské operace, nevím proč, se mi začala honit hlavou myšlenka, zda by mě Ústavní soud nemohl zprostit povinnosti platit za takové a další podobné pořady v ČTv...
    October 20, 2011 v 16.45
    Aktualizace
    Podle odpolední tiskovky povstaleckého prozatimního premiéra Džibríla uprchl ze Syrty zřejmě Kaddáfího nejznámější syn Safj Islám. Povstalci prý nemají zprávy, že by byl zabit či zajat. Jejich obklíčením města prý projelo několik konvojů .
    October 20, 2011 v 19.45
    Poslední verze smrti
    Poslední verze Kaddáfího smrti (dle rekonstrukce AP) zní následovně: bývalý libyjský vůdce byl zabarikádován v domě v jedné z posledních částí Syrty, kterou povstalečtí bojovníci v minulých dnech nedobyli. V průběhu čtvrtečního odpoledne se pokusil odjet z města v konvoji, stroje NATO však na něj provedly nálet a konvoj znehybnily. Kddáfí nebyl při náletu zabit, ale zraněn do nohou, a odplazil se do blízkého potrubí (http://is.gd/Zlklnz). Zde jej nalezla jednotka povstalců, která jej vytáhla ven a převezla na pick-upu k ambulanci. Na tomto videu (http://is.gd/FxqP70) je Kaddáfí údajně převáděn-přenášen z korby do sanitky, přičemž mu okolo stojící bojovníci trhají vlasy.

    K vlastnímu úmrtí došlo nejspíše právě během jízdy sanitkou. Podle doktora, který tělo ohledával, byl Kaddáfí zabit dvěma kulkami: jednou do hrudi, druhou do hlavy. To by ukazovalo na popravu. Video odvysílané Al Džazírou ukazuje už pouze manipulaci s mrtvým tělem.

    Na pozdějším snímku EPA je pak údajně zachycen mrtvý Kaddáfí s vytrhanými vlasy. (http://is.gd/wlHP62)