ProAlt zahájil Měsíc neústupnosti vůči reformám Nečasovy vlády

Vratislav Dostál

Iniciativa ProAlt v pondělí ráno zahájila akci nazvanou Měsíc neústupnosti, která vyvrcholí 22. října demonstrací na pražském Náměstí republiky. Aktivisté budou denně předkládat kritické materiály k vládním reformám a pořádat diskuse i kulturní akce.

Občanská iniciativa ProAlt zahájila v pondělí ráno několikatýdenní akci nazvanou Měsíc neústupnosti vůči reformám v oblasti důchodového systému, zdravotnictví, školství, pracovního práva a daní tak, jak je připravuje současná vláda.

Na Náměstí republiky v Praze vyroste podle organizátorů permanentní petiční stan, kde budou aktivisté veřejnosti 24 hodin denně překládat materiály, pořádat diskuze a kulturní akce a nabízet k podpisu petici za uspořádání referenda o vládních reformách a za přijetí zákona o obecném referendu. Měsíc neústupnosti pak vyvrcholí demonstrací 22. října na Náměstí republiky.

„Nečasova vláda prosazuje reformy bez vážnější diskuze s politickou opozicí a odbornou veřejností a proti vůli většiny občanů země. Tyto reformy jednotlivě i ve vzájemném spolupůsobení prohloubí sociálně-ekonomické nerovnosti ve společnosti, rozloží dnes fungující veřejné statky a služby a zhorší životní podmínky pro většinu obyvatel země,“ napsali organizátoři Měsíce neústupnosti v tiskovém prohlášení.

Podle jejich názoru se tu totiž údajné zvýšení efektivity a šetření státu stává záminkou pro masivní přerozdělení bohatství ve společnosti v neprospěch většiny. Podle aktivistů pak budou změny, které reformní zákony přinášejí, natolik hluboké a zásadní, že musejí být podrobeny široké odborné i veřejné debatě a všeobecnému hlasování všech občanů — referendu.

„Dlouhodobě je navíc zanedbávána Ústavou ČR předpokládaná možnost vyhlásit celostátní referendum k závažným otázkám. Proto požadujeme také přijetí zákona o obecném referendu,“ doplnili organizátoři akce.

Program u permanentního petičního stanu bude zahrnovat debaty s opozičními politiky, odboráři, aktivisty a témata od reforem v České republice a Evropě po španělské hnutí Rozhněvaných až k situaci vyloučených ve Šluknovském výběžku.

Na programu měsíce neústupnosti se podle organizátorů podílí řada dalších občanských iniciativ, jako je Alternativa Zdola či Ekumenická Akademie. Společně s iniciativou ProAlt a odbory připravují tyto iniciativy v rámci Měsíce neústupnosti i další akce.

ProAlt — iniciativa pro kritiku reforem a na podporu alternativ — vznikla v létě 2010 jako reakce na program Nečasovy vlády. Uspořádala řadu protestních akcí, včetně dvou demonstrací.

    Diskuse
    RP
    September 19, 2011 v 19.30
    Kdo, když ne my?
    Je dobré, že se ProAlt ve spolupráci se širší veřejností snaží propagovat alternativní politický program a současně ho tímto způsobem propracovávat. Jeho úsilí má ale podle mého názoru závažnou slabinu: je jí neochota položit si důsledně otázku politické moci. Pokud tomu správně rozumím, ProAlt se se svými návrhy obrací na stávající politické instituce - státní orgány, politické strany apod. Měl by ale vědět, že tyto instituce jeho návrhy nikdy nepřijmou, maximálně snad nějaký ždibec, který pak po svém zdeformují. Před iniciativami typu ProAlt vždy vyvstanou dvě prastaré otázky rabiho Hilela: Kdo, když ne my? Kdy, když ne teď? Druhou otázku lze ještě možná odsouvat do budoucnosti: úsilí o politickou moc by se zatím nesetkalo s dostatečným ohlasem (i když se mi tento argument nezdá přesvědčivý). Odpověď na první otázku však už nesnese odklad: kdo se má na takovou roli připravovat? Jedině ti, kdo sami přicházejí s alternativami, pokud to s nimi myslí vážně. Když se této role neujmou, vyklidí politický prostor krajní reakci a jejím iniciativám. Alternativcům nezbývá, než aby se sami umazali politikou - svou vlastní, nikoli politikou stávajících institucí.
    September 19, 2011 v 23.03
    Další akce
    Jen si dovolím upozornit, že 21.9. se koná v Praze na Klárově Festival za demisi vlády

    Viz:
    http://festdemvlady.webnode.cz/
    MN
    September 20, 2011 v 21.28
    "Měsíc neústupnosti vůči reformám v oblasti důchodového systému, zdravotnictví, školství, pracovního práva a daní tak, jak je připravuje současná vláda. "
    Všechny tyto reformy pražákům vyhovují, takže mám pochybnost o úspěšnosti petiční akce. (Kromě toho nevím, k čemu je taková nebo jiná petice dobrá, když strany Národní fronty mají v parlamentu velkou většinu.)