Benda byl odvolán z rady kraje a zvažuje odchod z ČSSD

Vratislav Dostál

Zastupitelé Ústeckého kraje ve středu na návrh náměstka hejtmanky Pavla Koudy (ČSSD) odvolali bývalého předsedu ústecké krajské ČSSD Petra Bendu z rady kraje a výboru ROP Severozápad. Benda v reakci na svá odvolání připouští odchod ze strany.

Expředseda ústecké ČSSD byl ve středu odvolán z Rady Ústeckého kraje a Výboru regionální rady Severozápad. V radě jej nahradil litvínovský zastupitel Martin Klika (ČSSD) a ve výboru Regionální rady ROP Severozápad Olga Hrebíčková (ČSSD).

V tiskovém prohlášení pak Benda ve čtvrtek ke svému odvolání uvedl, že již dlouhou dobu zvažoval odchod z funkce radního Ústeckého kraje a člena Výboru regionální rady Severozápad.

„A to pro narůstající nesouhlas s politikou krajského vedení, s rozmáhajícím se klientelismem a podivnými praktikami při nakládání s veřejnými finančními prostředky,“ dodal Benda.

Středeční rozhodnutí mu tak podle jeho slov pouze usnadnilo rozhodování. Způsob, jakým bylo provedeno, jej prý dokonce velmi osvobozuje.

„Oficiální důvody mého odvolání - pokud vůbec nějaké existují - jsou asi tak důvěryhodné, jako ty v případě mého odvolání z čela Krajské zdravotní, a.s., kdy bylo argumentováno špatným hospodařením, ačkoliv společnost pod mým vedením měla a má kladné hospodářské výsledky, a to v situaci klesajících plateb VZP,“ napsal Benda.

„Fakt, že jsem byl odvolán, aniž by mi to ,přátelé´ z ČSSD předem oznámili, je tak jen dalším ze signálů o snižující se morálce uvnitř ústecké ČSSD. Svědčí to o strachu a obavách současného vedení ústeckých sociálních demokratů z bývalého předsedy ČSSD Jiřího Paroubka, který poměry uvnitř tamních organizací oprávněně kritizuje,“ dodal expředseda ústecké ČSSD, který stejně jako Paroubek uvažuje o odchodu ze strany.

S lidmi z ústecké ČSSD už údajně nechce mít nic společného. „Pokud s někým spolupracujete osm deset let a nejsou schopni si vysvětlit problém z očí do očí a takto srabsky se chovat, pak je na nich něco vadného," řekl pro ČTK. „V tuto chvíli jsem skoro rozhodnutý odejít, pokud bude alternativa," prohlásil.

Ostatně média už dříve spekulovala o tom, že by Benda mohl odejít z ČSSD právě s Jiřím Paroubkem, který doposud nevyloučil přestup k mimoparlamentní ČSNS 2005.

    Diskuse
    September 9, 2011 v 18.23
    Ústecká ČSSD se bojí Paroubka
    a Benda je Paroubkův spojenec. Kouda kontroluje většinu v Radě i v Zastupitelstvu.
    September 9, 2011 v 19.57
    Pavel Kouda vystupuje jako kovboj
    a jistě není lepší než Benda a Paroubek, jen má momentálně větší moc. Má velké problémy s evropskými penězi, které bude pravděpodobně muset Ústecký kraj vracet. V Litoměřicích dosadil a držel především prostřednictvím radního pro školství Jakubce velmi autoritativní a nekompetentní ředitelku gymnázia. Také střední školství v Ústeckém kraji je v katastrofálním stavu, velmi k tomu přispělo slučování naprosto různorodých středních škol, gymnázií a učilišť do větších, často zcela nesourodých celků. Když na to řada rodičů a 2 čerstvě propuštění učitelé-odboráři z litoměřického gymnázia upozornili, stejně jako na řadu jiných podivností krajské školské politiky ing. Jakubce, tak ing. Kouda jen řekl: "Já za Jakubcem stojím" a tím diskuse skončila. V Ústeckém kraji totiž už asi 13 let vládne koalice ODS a ČSSD, která znemožňuje jakoukoli konstruktivní politickou kritiku. V případě litoměřického gymnázia jsme díky médiím a strachu z některých politiků včetně Paroubka uspěli, ale s krajskou koalicí to asi nijak podstatně nezatřáslo. Více viz "Litoměřická veřejnost demonstruje"