Zákon o protikomunistickém odboji prošel Senátem ve sněmovní verzi

Vratislav Dostál

Senátoři ve středu schválili zákon o protikomunistickém odboji. O změnách, které navrhoval Jiří Dienstbier z ČSSD se nehlasovalo. Sněmovní verzi podpořilo 44 z 71 přítomných senátorů. Pro hlasovalo i patnáct sociálních demokratů.

Senátem ve středu prošel zákon o protikomunistickém odboji. Podle návrhu, který už v červnu schválila Poslanecká sněmovna dostanou účastníci odboje peněžité ocenění 100 000 korun, pozůstalí manželé po nich pak poloviční částku. V případě, že by měli odbojáři podprůměrný důchod, bude jim dorovnán na průměrný. Návrh zákona míří k podpisu prezidentu Václavu Klausovi. Začne platit symbolicky 17. listopadu.

Sněmovní verzi návrhu podpořilo 44 ze 71 přítomných senátorů. Pro zvedli ruku senátoři ODS, KDU-ČSL, TOP 09 a Starostů kromě Jany Juřenčákové a patnáct sociálních demokratů včetně předsedy horní komory Milana Štěcha. O změnách, které navrhoval senátní ústavně-právní výbor a jejichž autorem byl Jiří Dienstbier z ČSSD, se už nehlasovalo.

Dienstbier doporučoval, aby o osvědčení pro odbojáře nerozhodovalo ministerstvo obrany, nýbrž nezávislá komise při ministerstvu, což původně ČSSD navrhovala už při jednání Poslanecké sněmovny, avšak ta rozhodla o tom, že komise by řešila jen odvolání.

Ústavně-právní výbor navrhoval udělat v předloze i další změny. Například v preambuli se nemělo psát v souvislosti s komunistickým režimem o teroru. Taktéž politolog Lukáš Jelínek očekával, že Senát vezme rozhodovací pravomoci ministerstvu obrany a svěří je nezávislé komisi.

Podle Jelínka má sice zákon oceňující odpor proti komunistickému režimu smysl, ovšem ne zcela v podobě, kterou prosadila vládní koalice a ve středu schválili senátoři. „Ostatně soudím, že cílem zákona bylo ideologicky stmelit jinak rozhádanou koalici, uvedl politolog pro Deník Referendum.

Za pozornost podle něho stál například námět Konfederace politických vězňů, aby součástí zákona nebylo finanční narovnání.

„Šance změnit nedokonalý zákon byla díky většině ČSSD v Senátu velká. Škoda, že nebyla naplněna. Na druhou stranu připouštím, že hlasování o podobné normě je především věcí individuálního svědomí, a tak došlo k tomu, že ani postoj poslaneckého či senátního klubu ČSSD nebyl jednotný, uzavřel Jelínek pro Deník Referendum.

Předlohu obhajoval jeden z autorů, poslanec Petr Tluchoř z ODS. Jde podle něho o možnost splatit dluh statečným ženám a mužům, kteří bojovali ve válce s komunismem. „Toto není ideologický, ale široce občanský zákon. Naopak odpor vůči němu je veden z ostře ideologických, extrémně levicových pozic," cituje Tluchoře ČTK.

Jiří Dienstbier naopak označil některá ustanovení zákona za snahu o výklad dějin, která má podle něj ale patřit historikům. Některé jeho návrhy by prý k deideologizaci předlohy vedly a zlepšily by ji. Senátor podle ČTK zdůraznil, že vrácení zákona Sněmovně by vzhledem k navrhované účinnosti neznamenalo žádné zdržení.

Předloha popisuje formy odboje a odporu. Z odboje a odporu vyjímá lidi, kteří například byli zaměstnáni u bezpečnostních složek, byli členy komunistické strany, Lidových milicí, akčního výboru Národní fronty a za normalizace také Svazu československo-sovětského přátelství.

Někteří účastníci třetího odboje by osvědčením mohli také získat postavení válečných veteránů stejně jako ti, kteří bojovali proti nacismu za druhé světové války a nebyli vojáci. Osvědčení bude vydávat ministerstvo obrany na základě odborného stanoviska Archivu bezpečnostních složek, případně Ústavu pro studium totalitních režimů. Na návrh ČSSD bude o odvolání proti verdiktům ministerstva rozhodovat zvláštní komise.

Předloha se nelíbila řadě politiků, expertů ale i například mnoha bývalým chartistům. S uznáním protikomunistického odboje nesouhlasí například novinář Petr Uhl, který byl sám za nenásilný protikomunistický odpor devět let vězněn.

„Protikomunistický odboj neexistoval. Oficiální nebo jednotné uznání odporu či odboje, zejména pak zákonem, je právní nesmysl. A je to cesta k nějakému novému totalitarismu,“ uvedl Petr Uhl před časem pro Deník Referendum.

Další informace:

Českénoviny.cz Senát schválil zákon o protikomunistickém odboji

    Diskuse
    July 21, 2011 v 18.43
    Hra pravice, která je tvořena vymýšlením různých témat, pro ni naprosto nedůležitých, určených jen pro odvádění pozornosti od připravovaných a probíhajících zlodějin, je velmi úspěšná. Levice ji ať vědomě, nebo nevědomě hraje a to samo je velký úspěch pravice. Kdyby levice na tuto průhlednou fintu neskočila /v senátu měla možnost tyhle nesmysly prostě bez dlouhých canců bloknout/ a věnovala se boji proti skutečným problémům, bylo by jinak. Bohužel ale hlasováni také svědčí o tom, že levici, potažmo ČSSD nezastupují v senátu levičáci a pokud ano, tak určitě ne ti nejchytřejší. Dienstbier je taková výhra v loterii, ale s těma papalášema to asi lehký nemá.
    DS
    July 22, 2011 v 18.06
    To jest dobré, ža prošel, myslím.
    Trvalo to sice zbytečných 20 let a jistě jest zákonem nedokonalým,ale alespoň tak.
    Děkuji Parlamentu ( a to se mi málokdy stává )
    July 23, 2011 v 11.03
    Pane Sekanino, bohužel vás dostihlo kouzlo nechtěného, chvíli po vašem poděkování za schválení kontroverzního zákona došlo v Norsku také k odboji /pro někoho k terorismu, vítěz určí co to vlastně je, tak jako u nás/. Snad vás to donutí se zamyslet nad paskvilem, který ani náhodou nebyl vytvořen pro účel, za jakým je pravicí vydáván.
    MT
    July 23, 2011 v 11.12

    ... na celé věci je nejpikantnější, že v rámci normalizační etapy právě "revoluční marxista" Petr Uhl seděl nejdéle ...


    "to sou ty paradoxy" jak by řekl sládek z Audience ...

    DS
    July 23, 2011 v 13.04
    Vážený pane Ševčík
    Fakt nechápu, co má zmíněný zákon společného s neštěstím v Norsku. Snad nemyslíte, že kdokoli se střelnou zbraní , používajíc ji, je bez hledání kontextu srovnatelným špatným člověkem. Pokud ano, nemohu s tím souhlasit a to je jediné, co mohu dělat.Již jsem pár lidí v "akci" , tedy při zabíjení jiných lidí, viděl , v různých částech světa a kontexty jednání byly, dle mého soudu, vždy jiné a etická znamenka často velmi různá.
    July 23, 2011 v 14.05
    Já jsem proti neoliberalismu. Podle mého názoru přímo potlačuje demokracii. Mám tedy právo vzít do rukou zbraň a jít likvidovat jeho nositele? ČSSR byla členem OSN, mnoha evropských a světových organizací. Její společenský systém nebyl ve své době žádnou zemí prohlášen za nelegitimní. Pokud tedy dnes ZPĚTNĚ naše vláda odsouhlasí, že tehdejší ozbrojený boj proti systému byl legitimní a úctyhodný, svítí zelená všem, kteří se svých ideálů chtějí domoci násilím. I v Norsku. Vždyť režim se může změnit a z nich se mohou stát hrdinové, kterým stát bude vyplácet důchody. Tohle vy podporujete pane Sekanino? A proboha nepište mi tu, že lidé v boji s bývalým režimem museli vzít do rukou zbraně, že to jinak nešlo. Zazdil by jste tím pana Uhla a stovky dalších, kteří šli do konfrontace nenásilně a mnohem účinněji, než nějací nejasní "odbojáři". A navíc, jak jsem již prve psal, pravice má nějaké "odbojáře" na háku. O ty tu přece nejde. Voda se čeří proto, aby nebylo vidět na jiné věci. A vo tom to je.
    DS
    July 23, 2011 v 16.08
    Vážený pane Ševčík(u) ..nevím, co jest správným.
    Ptáte se na právo / vím, bylo to spíše řečnická otázka / vzíti do rukou zbraň a střílet na své politické oponenty.
    Myslím, že "ze zákona" na to právo nemáte a z pohledu křesťánsko-Hebrejské etiky také ne.
    Myslím, a mohu se samozřejmě mýlit, že v roce 1948 byl v nyší zemi nastolen diktát, či totalita a to, myslím , opravňuje jedince se bránit. A jakou formu zvolí.......
    O pravici či levici či zelené či Vašem neoliberalismu se nepokouším psát, myslím, že to k věci vůbec nepatří :Objektivní se přeci můžeme pokusiti být jen tehdy , když jsme ochotni konkrétní lidi /chcete-li občany/ vnímat v jedinečnosti a zároveň kontextu jeich jednání.
    A pana Uhla nemohu zazdít : neznám jej / i když jsem s ním již několikráte jel výtahem dolů i nahoru.
    July 23, 2011 v 18.26
    Nikdo si nemůže zvolit podle svého uvážení formu obrany, to je nesmysl. Forma obrany musí odpovídat závažnosti útoku. K věci určitě patří, zda se někomu nelíbí liberalismus a někomu se dříve nelíbil socialismus. Liberalismus také může být časem prohlášen totalitou, mohl bych být lépe honorovaným důchodcem. Nebudu.
    DS
    July 23, 2011 v 19.13
    Vážený pane Ševčík(u), stále žonglujete s "ismy",
    před chvíli neoliberalismus, teď liberalismus...., ale mluvili jsme /psali/ o použití zbraně, alespoň jsem si to myslel a ne o politice....o právu střílet....ptal jste se, jestli máte právo vzít do rukou zbraň a já Vám odpovídal, že nemáte....
    MN
    July 24, 2011 v 10.56
    Zákon o protikomunistickém odboji
    neříká nic jiného, než že teror proti komunismu je legální a navíc obdivuhodný (zatímco teror proti kapitalismu a imperialismu může být trestán bombardováním a vražděním). Uvidíme, jestli je to v Norsku také tak.