Zubová završila spolupráci s Bobošíkovou vstupem do její Suverenity

Vratislav Dostál

Ve čtvrtek byla na tiskové konferenci Suverenity Jany Bobošíkové představena nově zvolená předsedkyně středočeské krajské organizace strany Olga Zubová, bývalá poslankyně Strany zelených a předsedkyně Demokratické strany zelených.

Exposlankyně zelených Olga Zubová vstoupila do Suverenity — Blok Jany Bobošíkové. Zubová se v tiskovém prohlášení přiznala, že již delší dobu sleduje program a činnost Suverenity.

„V posledních měsících jsme se já i moji kolegové účastnili celé řady akcí, konferencí a odborných seminářů, včetně ustavujícího sjezdu. Nejvíce mne zaujalo, že Suverenita nehledá mediálně líbivá volební hesla, ale důsledně diskutuje o odborném politickém programu, kterým by například oživila českou ekonomiku,“ uvedla ve čtvrtek Olga Zubová.

Toho času členka Strany zelených tak završila dlouhodobější spolupráci se stranou, jež je většinou politologů charakterizována jako populistická. Například podle politologa Lukáše Jelínka Bobošíková mluví srozumitelně, vystupuje činorodě a umí svádět různé okrajové politické potůčky do jedné stoky.

„Dává půvabnou tvář českému populismu, říznutému xenofobií i sociálním cítěním (s „přizpůsobivými“), a je dáno pouze obezřetností zdejších lidí, že dosud hraje jen třetí housle,“ napsal Jelínek před několika týdny v komentáři pro deník Právo.

Podle předsedkyně strany Jany Bobošíkové Suverenita přijetím Zubové do svých řad dokazuje, že dlouhodobě a trpělivě naplňuje svoji vizi vybudování silné otevřené politické strany, která zastává národní zájmy a na tomto základě integruje osobnosti z řady politických stran a hnutí, které program Suverenity sdílejí.

Zubová pak na svém webu uvedla, že si váží otevřenosti, s jakou s ní členové Suverenity jednají. „Dovedu ocenit profesionální připravenost schůzí, věcnost i organizační zajištění, kultivované diskusní příspěvky a ochotu pracovat pro dobrou věc. Ale hlavně už chápu rostoucí podporu Jany Bobošíkové a sílící sympatie veřejnosti k ní,“ dodala exposlankyně zelených.

Podle ní disponuje Bobošíková čitelnými, srozumitelnými a jasnými postoji. „Charisma a upřímnost dovedou vzbudit naději, že se konečně našel někdo, kdo do současného politického marasmu zasáhne,“ doplnila na adresu Bobošíkové Zubová.

V červnu se nicméně volební preference Suverenity podle agentury STEM pohybovaly těsně nad jedním procentem. Což ale nemusí nic znamenat, do voleb — ať už předčasných či řádných — je relativně daleko.

Podle politologa Lukáše Jelínka sice pohled do průzkumů stranických preferencí zatím nenapovídá, že by se Suverenita měla přehoupnout přes pětiprocentní práh a usednout ve Sněmovně, podle jeho názoru však česká politika prožívá takové turbulence, že rozložení sil po příštích — pravděpodobně předčasných — volbách zůstává nyní hádankou.

„Voliči mohou poskytnout příležitost levicové opozici, může se jim zastesknout po lidovcích či zelených, mohou zahořet pro politické nováčky (jako posledně pro Věci veřejné), ovšem mohou též hlasovat nohama, tedy k volbám nepřijít,“ napsal politolog.

Suverenita vznikla spojením Strany zdravého rozumu, které šéfoval Petr Hannig, a Politiky 21, kterou vedla Bobošíková. Vznik strany zdůvodnila již dříve Bobošíková mimo jiné ekonomickou situací České republiky, vývojem v Evropské unii či údajně nevybíravým tlakem na Českou republiku zejména v otázce přijetí eura.

Podporu straně na jejím nedávném ustavujícím sjezdu vyjádřili například prezident Václav Klaus či bývalý ministr financí za ODS Vlastimil Tlustý. Ten podle Bobošíkové pomáhá Suverenitě jako ekonomický poradce

Další informace:

olgazubová.cz Tisková zpráva Suverenity (SBB)

    Diskuse
    TT
    July 1, 2011 v 18.28
    Ach Bože!
    A tohle bylo v parlamentu za Zelené...
    July 2, 2011 v 14.12
    Olga Zubová pro DR
    Když jsem v pátek psal tento článek, kontaktoval jsem samozřejmě i samotnou Olgu Zubovou. Leč odpovědla až poté, kdy byl text již publikován. Abych čtenáře neochudil, dám naši korespondenci sem do komentářů.

    --

    Vážená paní Zubová,
    zdravím Vás z redakce Deníku Referendum. Píšu právě článek o Vašem vstupu do Suverenity. Rád bych Vás ocitoval v článku. Co Vás k tomuto kroku přimělo? A kde spatřujete styčné body v programu Suverenity a Zelených, ve kterých jste dříve působila? Postačí mi dvě tři věty.
    Děkuju, v úctě Vratislav Dostál

    --

    Dobrý večer, pane redaktore!
    Děkuji za Váš dotaz.
    S myšlenkou integrovat malé politické strany v jednu velkou přišla Jana Bobošíková a já ji považuji za jediný možný způsob, jak v soupeření s velkými stranami uspět. Nejen já ale i ostatní členové DSZ se několik měsíců seznamovali s programem a činností Suverenity – SBB a musím říci, že máme společného víc, než by se na první pohled zdálo. Chceme změnit zoufalou situaci v ČR, kdy se strany předhánějí v malování růžové budoucnosti v předvolebních slibech, ale jakmile uspějí, neděje se nic. Za základ považujeme stabilní školský systém, kvalitní vzdělání a konkurenceschopný průmysl, který zajistí lidem práci a republice prosperitu.

    Olga Zubová

    P.S. Mohla bych odpovědět obsáhleji, ale žádal jste stručnost, tak jsem se snažila Vám vyhovět
    AC
    July 2, 2011 v 15.58
    Proklausovský kruh se uzavřel
    Věřím, že nyní už je každému jasné, o co tehdy šlo při volbě
    prezidenta, když se Olga Zubová nezúčastnila. Jana Bobošíková
    později přiznala, že ona kandidovala (a kandidaturu později stáhla)
    proto, že chtěla pomoci Václavu Klausovi. Totéž Zubová, ta to ale
    nepřiznala. Ale v projevu, když pokládala Topolánkovu vládu,
    nejvíce vyčítala Martinu Bursíkovi, že "napadá hlavu státu" a pak
    mu ještě vyčetla, že se zajímá o globální změny klimatu (tedy
    jeden ze základů zeleného hnutí). Vstup Olgy Zubové do Suverenity
    je završením toho, jak se jí bohužel podařilo paralyzovat zelené
    hnutí a dostat je pryč z vysoké politiky (doufejme, že dočasně).
    Vyplouvá na povrch, jaké s ní měli zelení potíže, jak rozeštvala
    jednotlivé skupiny proti sobě. A tak dále. Jejím vstupem do
    proklausovské Suverenity se kruh uzavřel.
    AC
    July 2, 2011 v 16.21
    P. S.: ...teď ještě jen vyčkejme, zda se po prezidentských volbách v Suverenitě objeví i samotný Klaus...