Věci veřejné vládu prozatím nepotopily

Vratislav Dostál

Nejmenší koaliční strana prozatím zůstává součástí Nečasova kabinetu. Pokud ale ODS a TOP 09 nesplní jejich podmínky, Věci veřejné k 30. červnu vypoví koaliční smlouvu.

Poslanci Věcí veřejných vypovědí koaliční smlouvu ke konci června, pokud koaliční partneři nesplní jejich podmínky. Věci veřejné tak pouze prodloužily ultimátum, které původně platilo do úterní 14. hodiny. 

Nejmenší vládní strana požaduje písemný dodatek ke koaliční smlouvě, jehož součástí by mělo být i to, že budou mít ve vládě důstojné zastoupení. „Závazky z koaliční smlouvy jsou v tuto chvíli porušeny, a proto Věci veřejné vypovídají koaliční smlouvu k 30. červnu roku 2011, pokud nebude do té doby uzavřen písemný dodatek koaliční smlouvy," ohlásil předseda strany Radek John

Při uzavření tohoto dodatku navíc vláda musí požádat o důvěru, aby ji Věci veřejné neopustily. Současně trvají na zrušení akcií na majitele a požadují také rovnoměrné zastoupení na postech náměstků na jednotlivých ministerstvech.

Věci veřejné žádají už od dubnového odchodu svého předsedy Radka Johna z postu ministra vnitra důstojné zastoupení v kabinetu. Taktéž tvrdí, že místo čtyř křesel, jich mají polovinu. Žádaly také odchod ministrů Alexandra Vondry a Ivana Fuksy (oba ODS). ODS ale své členy kabinetu měnit nehodlá.

Občanští demokraté přitom i po úterním jednání svého poslaneckého klubu trvají na tom, aby všichni jejich ministři zůstali ve vládě. Novinářům to při odchodu ze zasedání klubu řekla místopředsedkyně ODS a předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová.

Podle první místopředsedkyně strany Karolíny Peake se nicméně Věci veřejné budou chovat konstruktivně a na nadcházející schůzi Poslanecké sněmovny budou hlasovat pro klíčové reformní zákony.

„Jsme si vědomi, že jsme udělali začátečnické chyby. Obtěžovali jsme veřejnost našimi vnitřními spory. Ukázali jsme ale sebereflexi," uvedl pak na tiskové konferenci předseda Věcí veřejných Radek John.

„Taková politika lidi znechucuje. Nás nezajímají další a další ultimáta Věcí veřejných, ale to, jak budou hlasovat o vládních reformách," reagoval na úterní výstup z jednání Věcí veřejných předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka.

Podle politologa Lukáše Jelínka je úterní prodloužení ultimáta Věcí veřejných jejich koaličním partnerům očekávatelné a typické. „Zajímaly by mne ale ty jejich podmínky, to bude klíčové,“ uvedl politolog pro Deník Referendum.

„Dnes opět strana Věci veřejné prodloužila ultimátum, my už jsme se jako sociální demokraté těšili, že ve 14.00 hodin vládní koalice skončí a budeme moci začít jednat o nových volbách, ale ukázalo, že to byl ze strany VV opět, možná už padesátý šestý nebo devadesátý devátý mediální trik… Prostě VV odložily vyústění vládní krize na konec června, pak se nepochybně dočkáme prodloužení na konec srpna…, pak nepochybně poslanci VV položí ultimatum, které bude končit 31. prosincem, a tak to bude neustále pokračovat," uvedl pak předseda ČSSD pro ČT24.

Rozhodnutí poslanců Věcí veřejných se podle serveru iDnes.cz vysmál i předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik. Další hrozby Věcí veřejných už podle něj nikdo nebude brát vážně

Podle Jelínka se pak zdá, že Věci veřejné nechápou, o co jde nyní především. „ODS a TOP 09 prosazují narychlo ušité reformy, a je zajímají křesla. Zatímco se tu co chvíli hroutí vláda, zejména kvůli jejich podivnému ekonomickému zázemí a sektářské struktuře, je zajímají ministerské posty,“ podivuje se politolog.

Podle Jelínka Věcem veřejným chybí nejen zkušenost, nýbrž i elementární pokora a schopnost vyjednávat. „Místo, aby se Věci veřejné kály, chtějí urvat z vládního koláče stále víc,“ uzavřel Jelínek rozhovor pro Deník Referendum.

O osudu vlády jednali v úterý lídři koalice ve formátu K6 necelou hodinu před plánovaným začátkem schůze Poslanecké sněmovny. Každou koaliční stranu zastupoval její předseda a předseda sněmovní frakce. Poslanci Věcí veřejných pak jednali už od devíti hodin ráno.

Před zasedáním sněmovní frakce se ještě sešlo i užší vedení nejmenší vládní strany.

Další informace:

Aktuálně.cz Živě: VV z vlády zatím neodchází, prodloužily ultimátum

iDnes.cz Den D pro vládu. VV z ní zatím neodešly, mají ale další podmínky

    Diskuse
    AJ
    June 7, 2011 v 20.54
    VV
    uz jsou úplně směšnou karikaturou sebe sama. škoda, že jde o tak nebezpečnou hru, jinak bych se fakt bavila.
    June 7, 2011 v 21.48
    docela by mě zajímal názor ostatních na to, zda mohou Věci veřejné přinést do české politiky ještě něco dobrého.
    AJ
    June 7, 2011 v 21.50
    ne-e
    Ja jsem se jich bála už před volbama, nečekala jsem dobrého vůbec nic.
    PM
    June 8, 2011 v 12.57
    Fraška, kterou si nechceme připustit
    I soudný člověk, který chápe roli VV je bezmocným divákem. Strategie rozštěpení ODS na divadelní společnosti, které vytváří jednu scénu jedné komediální frašky umožnilo pravici dominovat a trvale manipulovat všemi občany. Nedsoudní i soudní tak přihlíží hektickému úsilí pravice o privatizaci, která odporuje jak současným ekonomický zkušenostem, tak snahám o sociální koherenci společnosti
    AJ
    June 8, 2011 v 13.12
    Jo,
    přesně, jak píše pan Milan.

    Top09 a VV byly celkem dlouho plánované projekty ODS, před pár lety do konce někde poloformálně ulítlo Topolánkovi.

    VV se před volbami záměrně vůbec nevyjadřovala k tématům ze sociální politiky, zdravotnictví atd., veškerou propagandu založila na "korupci" a občas mlhavě naznačila něco, z čeho hodně lidí usoudilo, že to je dobrá alternativa k ČSSD.

    Kdo sledoval trochu víc, bylo mu jasné, že to je komerční projekt financovaný z velké čáasti stejnými lidmi, kteří financují ODS a TOPku. Projekt určený k odlákání levicových voličů. Bylo jasné, že dostane-li se tahle strana do parlamentu, ve všech zásadních (a nakonec i méně zásadních) věcech pojede na stejně vlně jako ODS i TOP09.

    Věděla jsem o pár lidech před volbami, kteří se rozhodli VV volit. Byli to vesměs levicoví voliči. Snažila jsem se je varovat s tím, že VV žádná levice nejsou, že je to drsný podnikatelský záměr, poukazovala jsem i na firemně-totalitní vedení strany, ale vše marné.
    June 8, 2011 v 15.20
    VV
    Pane Jedličko, odpověď je jednoduchá: nemohou.

    Anko, ta tvoje charakteristika VV je přesná, i s tím, že tohle vše bylo před volbami poměrně známé. Proč tedy tolik voličů přesto skočilo VV na špek? Jak by se tohle dalo sociologicky vysvětlit? (Nebo snad psychologicky?:P) Proč se vždy část voličů utrhne a začne volit jakousi "alternativu", i kdyby to byli kačeři z Kačerova?
    AJ
    June 8, 2011 v 15.34
    Ahoj Romane :-)
    Nevím, mně se zdá, že pravicový tisk o tom nepsal. Nějak masověji se podstata VV začala odhalovat až po volbách.

    Akorát o si matně pamatuju, že na novinkcáh před volbama problesklo varování bývalého člena VV ze Severu Čech (jméni si nepamatuju), který byl vyloučen, že ve VV panujou totalitní poměry, mluvil i o té megapokutě, ke které s evšichni kandidáti za VV upsali, pokud by hlasovali jinak, než řekně vedení atd.

    Ale až po volbách se to začlo ventilovat víc. Až po volbách jsem slyšela na rádiu Česko robor právníká, který řikal, že právně by ta pokuta byla nevymahatelná, až po volbách se mluvilo o VV jako o firmě.

    Podlě mě na tom úspěchu mají (stejně jako na dalších průserech) velkej podíl právě mainstreamová média.

    A to sociologický vysvětlení: hlava mi to moc nebere :-)
    Mezi těmi lidmi, které jsem odrazovala, byli i VŚ, jedna vystudovaná historička. Prostě lidi, u nichž by se nějaká ta kritičnost očekávat dala.

    Nevím, vysvětlení asi vyzní elitářsky. Ale myslím, že úspěch je jednak dílem skvěle promyšlený marketingový kampaně:
    - vymyslelo se zdánlivě "apolitický" téma, díky němuž mohly VV zůstat před volbami amorfní vzhledem k sociální politice atd. - téma "korupce"
    - je to krásně znějíci téma, hodně lidí na to slyšelo
    - do čela postavili zdánlivě bezúhonného novináře, hodně lidí ho má spojenýho s bojem proti nepravostem. přitom john není v politikccýh kruzích žádnej nováček
    - a potom, v té své politické amorfnosti a rozplizlosti, občas VV před volbama utrousily nějaký (úplně falešný) náznak toho, že jsou doleva - podlě mě se to dělo řízeně a naplánovaně - s cílem odtáhnout voliče z ČSSD

    Takže když to shrnu, tak jejich úspěch byl založený na:
    - nekritičnosti voličů
    - zdánlivě nezávislé osobnosti v čele
    - mediálně silném neutrálním tématu - "korupce"
    - mlhlavě falešně nezávazně budovaný dojem, že se jedná o sociálně citlivou stranu




    JG
    June 8, 2011 v 15.59
    odvolávám, co jsem odvolal...
    Věci veřejné udělali myslím dost dobrou věc, že svojí neomaleností a diletantstvím přivedli i jednodušší povahy k pochopení toho, jak zdejší politika funguje.
    Mohou udělat výbornou věc, pokud tuto vládu konečně potopí.
    Jsou zde ovšem dvě otázky:
    1. Co bude dál - předčasné volby, velká koalice, úřednická vláda?
    2. Pro koho budou voliči VV hlasovat příště?
    June 8, 2011 v 16.07
    VV a akce Čisté ruce
    Mainstreamová média mají v ČR celkově žalostnou úroveň, to by bylo na tlustospis. Ale ještě k tomu tématu korupce, to bylo vymyšleno šikovně. Ovšem v rámci "vyváženosti" je třeba říct, že na podobné strategii byla založena i předvolební kampaň ČSSD v r. 1998 - a všichni víme, jak to s akcí Čisté ruce dopadlo. Samozřejmě, ČSSD je narozdíl od VV poměrně standardní politickou strukturou, která má své dějiny, především pak svůj program atd., ale za Zemanova vedení se k takové kampani uchýlila. A podle mého názoru měla úspěch také proto, že se jí podařilo vysát i hlasy vyloženě nelevicové, protestní (zmizeli sládkovci) apod., že důrazem na typické programové priority by se jí to nepovedlo. Ale také tehdy, po podpisu opoziční smlouvy, došlo přece ke zklamání, které možná řadu potenciálních voličů odrazuje od ČSSD dodnes.

    Obecně bych řekl (a taky to asi bude znít elitářsky), že volby 2010 jasně ukázaly, že se podcenil fakt občanské nevyzrálosti české společnosti. Snad až neuvěřitelně velké množství voličů volilo "fotbalově": bez znalosti programů, bez paměti (vzpomeňme poměrně vysokou předvolební popularitu M. Kalouska), a pak se divilo, že volba má také nějaké konkrétní důsledky, že to není fandění fotbalovým klubům.
    AJ
    June 8, 2011 v 16.23
    pane Grombíři,
    podle mě je hodně pravděpodobný, že se voliči nepouči. Úplně si umím představit, že se před volbami vynoří nějaký podobný uskupení, který bude hlásat, jak se všemi "dinosaury" zamete a lidi mu zase "dají šanci".

    Jinak otázka, co bude, když VV vládu potopí, je podle mě hodně hypotetocká. Vsadím boty, že v horizontu roku nepotopí.
    Ale kdyby:

    - kdyby se teď konaly předčasný volby, teď v tento okamžik, myslím, že voliči VV by volili z větší části ČSSD

    - a: jinak já bych byla vděčná za jakýkoli stav, který by zmrazil "reformy". Děsí mě to zdravotnictví. Posledni dobou jsem přečetla a zkoukla pár článků a dokumentů o zdravotnictví v USA (a k tomu modelu "heger" směřuje) a hodně mě to vyděsilo. Obama měl postavenou kampaň mimo jiné na zavedení všeobecného pojištění atd., protože v USA je to fakt hrůza a lidé tam umírají na léčitelné choroby, protože pojištění na určité úrovni je tam pro velkou část lidí nedostupné, a přes jeho sliby se neděje nic. Je to moloch, systém, který je prorostlý do různých ekonomických sfér a změnit se to už v podstatě nedá.

    Proto se toho děsím u nás. Bojím se, že devastační "reformy" zdravotnicví jsou ireverzibilní. A uvítala bych stav, kdy by jejich aplikace byla zmrazená.
    AJ
    June 8, 2011 v 16.26
    Ad Zeman a ČSSD
    ani mi nemluv o Zemanovi. Ten vráží ČSSD nůž dozad i teď. Možná sem paranoidní, ale ti jeho Zemanovci podle mě jedou na stejné vlně jako VV - podle mě účelově vytvořená strana na odlifrování hlasů z ČSSD. Podle mě za to Zeman dostal zaplaceno.
    June 8, 2011 v 16.44
    ad Americké zdravotnictví
    Myslím, že veřejné přiznání Lindy Pin je něco úděsného: http://www.youtube.com/watch?v=qOBXqhnmVPU

    Vypovídá to o nelidskosti celého systému. Globální kapitalismus totiž neznamená jen ten aspekt planetárnosti, propojenosti, ale taky to, že "tržní diktatura" začínám dominovat i sférám, kde je podobný přístup doslova smrtící. Vedle zdravotnictví je tím ohroženo školství (viz např. masívní zvýšení školného na anglických univerzitách), kultura (u nás živoření řady kulturních periodik apod.). Samozřejmě do toho patří i ekologie atd. apod.

    PS. Spekulujeme oba, ale myslím, že u Zemana spíš než peníze hraje motivační roli osobní zášť. V podstatě je to asi člověk velmi malicherný.
    PM
    June 8, 2011 v 17.48
    Já se pokouší vsázet na pud sebezáchovy těch nahoře a
    na západ od nás. Zde panující juvenilní přístup k úskalím neoliberalismu nenabízí důvěru v brzké procitnutí občanstva z autistického přihlížení a podřimování. Demokratickými prostředky vedený odpor je zde oproti západu plenkách, kde dnes i mezi etablovanou kastou panují silné obavy z opětných následků, způsobených převzetím pevné exekutivní moci finančním kapitálem. Již jenom včerejší obrazy administrátorů moci zdeprinovaného Obamy a Merklové a jejich deprimující projevy znejištění jsou dokladem a výzvou. Jejich znalost stupně propadu demokracie a z toho vyplývajících nebezpečí se zdá být zřetelná.
    MS
    June 9, 2011 v 10.34
    Čisté ruce
    Padla tady připomínka Zemanovy akce Čisté ruce - "padni komu padni". Teď se dostávají ven informace o fungování státního zastupitelství (zametání kauz apod.). Často se říká, že nebyla chycena žádná "velká korupční ryba" - jak to, že se zapomnělo na ministra financí Zemanovy vlády Ivo Svobodu? Ten byl hned na začátku Zemanovy vlády obžalován a odsouzen za tunelování strategicky významného podniku, jakým výrobce jízdních kol a kočárků Liberta nepochybně byl. Akce čisté ruce pak skončila, Zeman si zřejmě uvědomil reálný stav a opoziční smlouva pokračovala už bez zádrhelů... Státní zastupitelství takhle "výběrově" funguje vlastně dodnes (např. kauza Drobil byla odložena) a nový nejvyšší státní zástupce těžce prosazuje změny na nižších stupních. A bohužel bez veřejné podpory - jak ukazují i příspěvky tady.
    JG
    June 9, 2011 v 14.05
    Také bych neviděl Miloše Zemana tak negativně. A jeho současnou taktiku "když nemůžu poroučet, budu aspoň škodit" přebírá Jiří Paroubek svým přestupek k nársoc velmi učenlivě.
    SH
    June 11, 2011 v 22.00
    Od VV až k Paroubkovi.
    Je už typické, že text byl o VV a nakonec se tady debatuje o ČSSD, Zemanovi či dokonce Paroubkovi. K těm dvěma posledním poznámka, Zeman nikdy nebyl sociálním demokratem a to ani tehdy, když „velel“ ČSSD. Paroubek byl naopak vždy socialistou, ba členem nár.soc ještě za nadvlády KSČ. Když ho nynější vedení ČSSD ve své straně nechce, (ptejme se proč asi?) tak nemá důvod tam být.
    VV nikdy vládu nepotopí, především proto, že každý politik se prvoplánově rozhoduje podle svých osobních zájmů a ne podle idejí a jiných, jen pro zlákání voliče prezentovaných vábniček. Ta strana nakonec před dalšími volbami dostane od médií, díky štědrým sponzorům takovou podporu, že opět bude hrát roli. Jde o dokonalý kruh. Pořád je totiž dost ambiciózních lidí, kteří chtějí „dělat politiku“ a dokud je i dost bohatých, kteří si je mohou vydržovat, vždycky se najde dostatek příslušníků služebných elit, kteří oběma zmíněným vrstvám vytvoří mediálně prospěšnou atmosféru. Jedinou cestou je zabránit vstupu velkých peněz do voleb. I když definitivním řešením je, eliminovat vrstvu skutečných suverénů moci, vrstvu superbohatých.
    JG
    June 13, 2011 v 23.17
    Ono to spolu docela souvisí: kdyby ČSSD neustále neválčila sama se sebou, nedostaly by se VV nejspíš vůbec do parlamentu. Tvrzení podobně rezolutní, jako že Zeman nebyl nikdy socialistou, by si možná zasloužilo podepřít nějakým argumentem...
    + Další komentáře