Krádeže politiků na pokračování

Tomáš Tožička

Česká politická elita pokračuje v rozkrádání a zadlužování českého státu i komunálu. Příkladem je další prodej českých zbraní zadluženému Iráku i návrat moci ODS pod oranžovou zástavou v předluženém Liberci.

Ministr obrany, který se dosud nevzpamatovat z aféry tunelování evropského předsednictví, přišel s novým nápadem, jak ze státní kasy vyvést další miliardy. Je to prosté, letadla L-159, které nikdo nechce, prodáme zemi, která dluží, kam se podívá, a jejíž obyvatelé mají všechny možné starosti a ani zbla se nezajímají o podzvukové bitevníky.

Vondrovo kšeftování připomíná starý vtip o státním obchodování. „Podívejte se, jak úspěšně obchodujeme,“ vykládá český ministr novinářům. „Z hlíny vyrobíme vázičky, které prodáme v Maďarsku, a získáme za ně ovce.“ „Výborně,“ křičí novináři. Hlínu za ovce, to je něco.“ „Ale ovce prodáme v Polsku a získáme za ně krávy!“ Pokračuje ministr a novináři si pochvalují: „Hmm, hlínu za krávy.“ „A krávy vyvezeme do Itálie a získáme za ně traktory — tak jsme dobří.“ „No, to je tedy něco,“ upadají do mdlob novináři. „Hlínu za traktory!“ Až po recepci se někdo zeptá, co se děje s těmi traktory. „No, ty vyvezeme do Německa a dostaneme za ně hlínu,“ zabručí ministr.

Velkoobchodník Vondra to dělá podobně. Letouny, na které se práší v armádních skladech, zatímco my si výhodně pronajímáme letadla ze Švédska, poskytneme na státní úvěr Iráku. Ty peníze nejspíš už nikdy neuvidíme. Irák v roce 2010 dlužil na 52 miliard USD a je velmi nepravděpodobné, že to kdy splatí.

Robert Stojanov ve své studii z roku 2006 uvádí, že České republice dluží Irák 4—4,5 miliardy korun. Jedná se ovšem o dluh podléhající utajení. Jde totiž o peníze za dodávky zbraní, kterými jsme v rámci bratrské pomoci — rukou nerozdělnou Východ se Západem — poskytovali pomoc Saddámovi na jeho boj s vnitřním i vnějším nepřítelem. Premiér Špidla mluvil v roce 2004 o částce 4 mld. korun, přičemž civilních dodávek se týká 100 milionů... Tehdy zazněly i úvahy o odpuštění alespoň třetiny dluhu.

Dluh za vojenský materiál by se měl samozřejmě odpustit celý, protože jde evidentně o nelegitimní úvěry, které sloužily na potlačování práv lidu Iráku. Neexistuje jediný důvod, který by ospravedlňoval požadavek, aby současná vláda hradila zbrojní úvěry předchozí diktatury.

Podle dostupných zdrojů Česká republika odpustila 80 % dluhu s tím, že zůstatek je 57, respektive 197 milionů. To by odpovídalo přibližně odpuštěné částce 300 milionů až jedna miliarda. Tedy méně než 25 % skutečných dluhů. Ukázka Kocourkova v praxi.

A nyní dodáváme této zemi další zbraňové systémy s tím, že tento báječný obchod půjde na vrub daňových poplatníků v Čechách, nebo zbídačených Iráčanů. Vondra by mohl rovnou říci, že je to dar-nedar čili pokračující gripenová rozkrádačka, a nehrát si na velkého obchodníka, kterým rozhodně není.

Ale podvody, oblbování občanů a podvody se nedějí jen na státní úrovni. V Liberci se občanům vrací do funkcí ve volbách odstavená ODS. Za asistence ČSSD a Věcí veřejných přebírají funkce v podnicích s majetkovou spoluúčastí města. Exprimátor Kittner, bývalý zaměstnanec firmy Syner, která od Liberce za jeho panování dostávala olbřímí zakázky, se vrací do čela představenstva Dopravního podniku měst Liberce a Jablonce. Jeho sbírka postů v různých dozorčích a správních radách se tak úspěšně blíží desítce. Inu, z něčeho si musí na hypotéky na své byty za desítky milionů vydělat. I když mu byty prodala firma napojená na firmu Syner, jak uvádí deník Liberecka, zadarmo to jistě nebylo.

V Teplárnách Liberec zase člena vítězné Změny pro Liberec nahradí Tomáš Hampl z ODS, který byl členem představenstva Investorsko-inženýrské společnosti, jež byla dceřinou firmou Syneru. A tak bychom mohli pokračovat.

Je jasné, že ODS je kompletně ztracena v síti korupce a rozkrádání, jaká nemá obdoby zřejmě od třicetileté války. Bohužel především v bývalých severních Čechách můžeme naprosto stejné a mnohdy i horší tendence sledovat i u ČSSD — o ostatních stranách nemluvě. Pokud chce být sociální demokracie volitelná Severočechy, musí se nezbytně odříznout od tamních kmotrů. K tomu nevede jiná cesta než zrušení místních organizací. Ale to je představa, jejíž realitu si snad není možno připustit ani pod vysokým vlivem halucinogenů.

To už je reálnější, že Korytář s Ilonou Švihlíkovou z Alternativy zdola, s Terezou Stöckelovou z ProAltu a s Táňou Fischerovou z Klíčového hnutí vytvoří uskupení, které obě partaje porazí v krajských volbách na hlavu.

    Diskuse
    May 27, 2011 v 12.58
    Beru ten poslední odstavec jako ironii, protože si myslím, že občanská společnost by měla sílit - a ne se oslabovat přímým vstupem do politiky.

    Navrhuji přejmenovat Liberec na Synerov a Vondru na sedláčka-sivouška.
    TT
    May 27, 2011 v 17.06
    Já nevím...
    J.Korytář a T.Fischerová jsou spíše na straně "politiky. Jak to mají I.Švihlíková a T.Stöckelová si nejsem jist. Nicméně někdo tu systémovou změnu provézt musí (říkám se zoufalstvím).

    Zvláště když nám ČSSD představuje na post potencionálního ministra pro místní rozvoj Hulínského!

    Koneckonců i němečtí Zelení ve svých počátcích a Die Linke při svém come backu stáli na silné angažovanosti lidí z občanského sektoru. Bohužel stejná tendence ve Straně zelených v ČR skončila bratříčkování s mafiánskou pravicí...
    May 27, 2011 v 18.02
    Jakmile si nějaká politická strana dá boj s korupcí jako vývěsní štít, máme zaděláno na problém. Korupci nevyřeší jedna strana během jednoho volebního cyklu. Protesty, manifesty, demonstrace, zkrátka mobilizace občanské společnosti, to je to, co posiluje a zachraňuje demokracii. A tato dynamika by si měla udržet svou "nad-političnost", tj. nepokoušet se vtělit do konkrétního politického subjektu, protože tím se tato dynamika přeleje do politiky a oslabí se občanská společnost, z níž impuls původně vzešel.
    May 27, 2011 v 20.23
    Dobrý páteční večer, přeji hezký víkend všem.
    JR: Ale zrovna ti výše jmenovaní nevypadají na to, že by svůj program postavili na boji s korupcí, to jsou nositelé daleko obsažnějších změn, které obsahují i vizi k postupné realizaci, to už je skutečně spíš na politickou stranu než na občanskou aktivitu. A v naší situaci musí nastat i ten proces, že někdo z těch kritiků vystoupí nahoru - a po pravdě řečeno, jestli to půjde dál stejným tempem, tak může nastat velmi náhle
    May 27, 2011 v 20.30
    Omlouvám se,
    na začátku jsem tam omylem vložila kousek textu odjinud.
    May 27, 2011 v 21.07
    Ilustrace - Jak ústecká sociální demokracie obsadila a drží litoměřické gymnázium
    Ilustrace krajské politiky sociální demokracie na litoměřickém gymnáziu: Před dvěma roky se konalo výběrové řízení na ředitele litoměřického gymnázia. Místo nejúspěšnějšího kandidáta byla vybrána paní Eva Bulasová, protože byla členkou sociální demokracie a protože sociální demokracie má většinu v Radě ústeckého kraje. Předtím neúspěšně působila na městském úřadě v Roudnici nad Labem a podobně neúspěšně tam vedla kulturní dům. Měla řadu nápadů, ale rozhodovala vše sama, zvláště co se týkalo peněz, s učiteli nekomunikovala a tak učitelé po roce založili odborovou organizaci. Začala je propouštět, nejprve začala s těmi, kteří kandidovali proti ní. Středoškolští učitelé se nevzdali a napsali na stížnost. Přijeli ústečtí radní a učitelům vysvětlili, že její chyby jsou neprokazatelné, i když zakázky přihrává firmě svého manžela a kouří v kotelně a že chyba je v tom, že si stěžují a problémy medializují. Pokračovalo propouštění nepohodlných učitelů či rozdávání vytýkacích dopisů učitelům - odborářům. Po propuštění mladého učitele Haka uspořádalo 150-200 studentů demonstraci v budově gymnázia a křičelo před ředitelnou "Neberte nám školu!", "Vraťte nám Haka!", "Bulasová ven!". Následně vyzvali zastupitelé města Litoměřice Radu ústeckého kraje, aby ředitelku odvolalo pro řadu pochybení. K odstoupení vyzval ředitelku i J.Paroubek a ing.Benda, který ovšem také nemá dobrou pověst. Kdyby to udělal někdo věrohodný z vedení, mělo by to mnohem větší váhu a ohlas. Nicméně to, že radní ústeckého kraje, zejména panové Kouda a Jakubec ředitelku drží na svém místě je nejen likvidační politiku vůči litoměřickému gymnáziu, ale také výsměch všem lidem v Litoměřicích, ale především sebevražedná politika sociální demokracie v tomto kraji.
    May 28, 2011 v 9.37
    pro: MŠ
    To, co říkáte, pane Šimso, je velmi smutné. Ale demokracie zná odpověď - zástupce ČSSD prostě příště nevolit. Je to jen další doklad toho, že levicová alternativa se nemůže zúženě ztotožňovat s levicovými partajemi.
    May 28, 2011 v 20.33
    odpověď RK
    Jistě člověk tuto možnost má a asi ji hodně lidí v Litoměřicích a okolí využije. Na to se ústecká krajská reprezentace soc.dem. neohlíží. V tomto smyslu tu pořád vládne nízká politická kultura: Když se zmocním dobrého křesla, držím se ho zuby nehty bez ohledu na následky. Přesto je pořád sociální demokracie jediná rozumná politická alernativa vůči současné vládní koalici, i když to, co předvádí v severních Čechách je k pláči a za ODS a ostatními členy vládní koalice nezůstává v této funkcionářsko-stranické praxi nijak pozadu.