Paroubek: Vidím výzvu dostat do Sněmovny stranu spjatou s Benešem

Vratislav Dostál

Expředseda ČSSD Jiří Paroubek uvažuje o vstupu do České strany národně socialistické. Někdejší kritik politického přeběhlictví by se tak vrátil do strany, ve které již působil. Jeho odchod prý závisí na tom, zda bude sociální demokracie stát o jeho služby.

Expremiér a bývalý předseda sociálních demokratů Jiří Paroubek v rozhovoru pro páteční vydání Lidových novin uvedl, že uvažuje o vstupu do České strany národně socialistické (ČSNS 2005).

„Vidím výzvu, která se rýsuje, tedy dostat do Sněmovny historickou stranu spjatou s Edvardem Benešem," řekl Paroubek. V mimoparlamentní České straně národně socialistické přitom již kdysi působil.

Paroubek nicméně v rozhovoru dodal, že jeho případný odchod z ČSSD závisí na tom, zda bude sociální demokracie stát o jeho služby. Pro expředsedu sociálních demokratů prý ještě existuje prostor pro vyjednávání. V rozhovoru uvedl, že by v ČSSD zůstal, pokud by v ní našel nové uplatnění.

Vyjednávání Jiřího Paroubka s národními socialisty pro Lidové noviny potvrdil i předseda strany Karel Janko. „Jiří Paroubek by byl pro naši stranu přínosem. Stále jednáme. Existují určité podmínky z obou stran, které ještě nejsou vyjasněné," uvedl Janko pro Lidové noviny.

V médiích se o přestupu Jiřího Paroubka k ČSNS 2005 spekuluje již delší dobu. Internetový deník Aktuálně.cz tuto informaci publikoval již v březnu. Úvahy o spojení ČSNS 2005 s Paroubkem tehdy popsal Paroubkův někdejší poradce Jiří Vyvadil.

„Jako předseda vlády a předseda nejsilnější politické strany si osvojil moderní metody politické práce zaměřené na získání podpory veřejnosti, a proto je jednoznačně zaměřen na politický úspěch. A přirozeně by si i přál, aby ČSNS 2005 předstihla ČSSD, či byla důstojným soupeřem," uvedl Vyvadil v e-mailu z 21. března, jehož pravost Aktuálně.cz údajně ověřilo.

Podle Karla Janka budou národní socialisté s Paroubkem vyjednávat přes celé léto s tím, že jasno by mělo být na podzim. Bez zajímavosti pak není, že současný předseda ČSSD Bohuslav Sobotka údajně uvažoval o jmenování Jiřího Paroubka na post stínového ministra financí.

Avšak první místopředseda ČSSD Michal Hašek právě v reakci na páteční rozhovor Jiřího Paroubka pro Lidové noviny na svém facebookovém profilu razantně Paroubkovo jmenování do stínové vlády ČSSD odmítl.

„Pokud to měl být vzkaz Bohuslavu Sobotkovi při sestavování stínové vlády ČSSD, utvrzuje doufám celé vedení ČSSD v tom, že Jiří Paroubek v nové stínové vládě nezasedne. Pokud s touto myšlenkou někteří představitelé ČSSD v uplynulých dnech veřejně koketovali, doufám, že dnes konečně pochopili, oč běží,“ napsal Michal Hašek.

Ostatní sociální demokraté upozorňují na fakt, že Jiří Paroubek byl vždy razantním kritikem politického přeběhlictví. „Doufám, že si Jiří Paroubek uvědomuje, že byl zvolen za ČSSD, má mandát za ČSSD a sám byl v minulosti velkým kritikem přeběhlíků," uvedl pro Lidové noviny místopředseda ČSSD Lubomír Zaorálek.

„Jiří Paroubek vždy důrazně vystupoval ve Sněmovně proti politickému přeběhlictví. Pokud si vzpomínám, hovořil po odchodu poslanců Pohanky a Melčáka o možné změně ústavy, která by znamenala ztrátu mandátu poslance v případě odchodu z politické strany, za kterou kandidoval,“ uvedl pak Michal Hašek.

Pokud podle prvního místopředsedy ČSSD a jihomoravského hejtmana Michala Haška nyní Jiří Paroubek skutečně uvažuje o odchodu z ČSSD, jistě by podle něho v takovém případě nepopřel sám sebe a rezignoval by na poslanecký mandát, který získal jako lídr ČSSD v Ústeckém kraji.

Zdeněk Škromach pak jen těžko věří, že by Paroubek ČSSD skutečně opustil. „Já tomu nemohu uvěřit, že by Jiří Paroubek opustil sociální demokracii, za kterou dlouhá léta na různých úrovních bojoval. Neumím si představit, že by zarputilý bojovník proti přeběhlictví udělal takový krok,“ řekl Škromach pro Deník Referendum.

A Zaorálek připustil, že by Paroubkův odchod byl pro ČSSD ztrátou. „Ve Sněmovně určitě, dost se podílí na postojích ČSSD," uvedl Zaorálek pro Lidové noviny.

„Věřím, že se s jeho případným odchodem ČSSD vyrovná. Naším hlavním úkolem je být důraznou opozicí vůči Nečasově koalici a jejím pseudoreformním asociálním návrhům v oblasti důchodové či zdravotní reformy, nesmyslnému zvyšování DPH a podobně,“ uzavřel pak svou úvahu nad případným odchodem Paroubka z ČSSD Michal Hašek.

    Diskuse
    May 20, 2011 v 12.26
    stanovisko ČSNS
    ... žádná jednání s panem Paroubkem ČSNS nevede a vést nebude.
    Vstup pana Paroubka do ČSNS je vyloučen z důvodu, že byl předsedou ČSSD, tedy strany, která je členem Socialistické internacionály. Protože předpokládáme, že u téměř šedesátiletého člověka se názory nemění, je nemyslitelné, aby v ČSNS tyto své názory prosazoval...
    Ing. Michal Klusáček, 1. místopředseda ČSNS
    (http://www.csns.cz/novinka.php?cln=117)
    May 20, 2011 v 16.28
    JP k reakci spolustraníků
    Právě mi přišla tisková zpráva od Jiřího Paroubka, ve které se vyjadřuje k reakcím některých politiků z ČSSD k jeho rozhovoru pro páteční Lidovky.

    ---

    Poněkud mě zaskočila (ale ne příliš) razance a míra osobních výroků vedení ČSSD v reakci na můj rozhovor pro Lidové noviny. Kéž by byla ČSSD tak hlasitá i v kritice Nečasovy vlády a přestala s dosavadním kuňkáním a nevýrazností! Je smutné, že se o ČSSD mluví většinou ve vztahu k mojí osobě a stanoviska si oba tábory sjednotí jedině tehdy, jedná-li se o moji kritiku.

    ČSSD jsem pomáhal obnovovat a byl jsem v ní bez nároku na funkce i tehdy, když jsem byl v časech Miloše Zemana v mimořádné nepřízni vedení. Místo urážek by se vedení ČSSD mělo zamyslet, proč se nedokáže důstojně chovat ke svým bývalým předsedům, počínaje mým osobním přítelem Jiřím Horákem. Nejen, že jsem stranu v roce 1989 obnovoval, ale když jí teklo do bot a nikdo z lídrů ČSSD, včetně Slávka Sobotky, ji nebyl ochoten vést, šel jsem do beznadějného boje, který skončil v roce 2006 málem volebním vítězstvím.

    Úvahy o mém přeběhlictví jsou ubohé a kdo je rozvíjí, měl by se stydět, zejména kvůli tomu, co jsem pro ČSSD v minulosti udělal. Přeběhlíkem je ten, kdo uvažuje o přeběhnutí na stranu vládní koalice. Za přeběhlictví proto považuji naopak Haškovy úvahy o opuštění koncepce sociálního státu, Palasovy snahy o privatizaci zdravotnictví či opuštění proplácení zdravotnických poplatků!

    Co se týče míry osobních útoků, jsem jí překvapen i proto, že se v rozhovoru jednalo pouze o úvahy. Jsem připraven na spolupráci jak v ČSSD, tak případně i mimo ni. Tato reakce špiček ČSSD bohužel potvrzuje mé obavy, že o mou spolupráci není zájem.

    A jsme-li u osobních útoků - ohrazuji se proti tomu, aby mě takto kritizovali lidé, jako Michal Hašek. Ten moc dobře ví, že mi vděčí za svou politickou kariéru, kdy jsem jej prosadil v roce 2006 proti vůli mnohých na šéfa poslaneckého klubu. Vážil jsem si jeho loajality a odrážel jsem útoky některých, kteří o něm tvrdili, že často připomíná figurku kývajícího jezevčíka na zadním okénku mého auta. Možná i proto je dnes tak nesmírně osobní. Směji se jeho výtkám, že usiluji o funkce, protože vím, jak složité mu bylo vymluvit například to, že ve 32 letech a bez solidní znalosti cizího jazyka nemůže být eurokomisařem.

    Pánové z vedení ČSSD by si měli zapamatovat jednou provždy: Nic, než dospělé a slušné chování po vás nechci.

    Jiří Paroubek
    May 20, 2011 v 18.48
    Pokud by se měl Jiří Paroubek, jeden z hrstky socialistů v ČSSD, nechat vyštvat a přenechal tak stranu Škromachům, Palasům, Hulínským a Haškům, bude to velice špatný signál.
    VF
    May 20, 2011 v 23.03
    Pane Kopecký, naprosté ano.
    Ale pravda je, že p. Paroubek je možná názorově spíš národní socialista, než sociální demokrat. A říkám to v dobrém, protože si p. Paroubka vážím. Na druhou stranu, pokud by přece jen zůstal v soc. dem., a dál se choval spíš po Špidlovsku než po Zemanovsku, byl by nadále pro tuto stranu svým způsobem nenahraditelný.
    A ještě z jiné strany: kdo ví jaká čeká národní socialisty v této zvichřené době budoucnost?