Sdružení Lékaři pro reformu je proti poplatku pacientů 200 korun

ČTK

Plán ministra Hegera, podle něhož si pacienti bez doporučení praktického lékaře mají u specialisty platit dvě stě korun, považují Lékaři pro reformu za nicneřešící.

Občanské sdružení Lékaři pro reformu kritizuje plán ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09), aby pacienti bez doporučení praktika platili u specialisty 200 korun místo nynějších 30. Podle sdružení budou mít pacienti pocit, že za vyšší částku mají být ošetřeni přednostně, a budou přetěžovat systém na úkor objednaných pacientů. Pokud se ale ke specialistovi objednají, budou mít vzhledem k dlouhým objednacím lhůtám čas dojít si k praktikovi a systém nic neušetří.

„Mnohem jednodušší by bylo zavést absolutní gate-keeping, kdy strážcem vstupu do systému zdravotní péče je praktický lékař, který posílá pacienta ke specialistům. V budoucnosti to podporujeme, ale teď na to není síť praktických lékařů připravena," uvádějí lékaři v prohlášení pro ČTK.

Podle nich by mnohem efektivnější byla varianta spoluúčasti, která se osvědčila v Nizozemsku. Tamní zdravotní systém byl vyhlášen třetí rok po sobě za nejlepší na světě. Spoluúčast by ani po této změně nemusela podle sdružení překročit ročně 2500 u dětí a seniorů a 5000 korun u ostatních.

„Princip je v tom, že pacient by v každém roce zaplatil z ceny péče prvních 2500 nebo 5000 korun a zbytek by hradila zdravotní pojišťovna," upřesnili představu lékaři. Nyní se do limitu počítá 30 korun u lékaře v lékárně a doplatky na některé léky. Pohotovost za 90 korun a den v nemocnici za 60 korun se do limitu nepočítají. Za prevenci se neplatí.

Podle sdružení by se preventivní prohlídky neměly počítat do limitu ani po změně, kterou navrhuje. Výběr poplatků v ambulancích by se mohl podle sdružení zrušit a pojišťovny by si spoluúčast vyřešily se svými klienty po skončení roku, případně po čtvrtletí.

„Systému by to velmi pomohlo. Celková suma spoluúčasti by se zvýšila, aniž by pro kohokoli byla finančně nedostupná. Pacienty by konečně začala zajímat cena péče," jsou přesvědčeni lékaři.

    Diskuse
    IS
    May 13, 2011 v 17.59
    Privatizační nákaza.
    Jsem letitým pacientem MUDr. R. Flašara, který je v čele sdružení. Trpím poněkud nevyzpytatelným onemocněním a MUDr. Flašar projevil začnou vstřícnost i zájem o mé potíže. Jenže jak plynula léta a jeho ambulance rostla, bylo znát i nárůst byrokratizace, až jednou jsem došel, spíše se dovlekl, na recepci s něčím jako houser a dalšími problémy. Praktická lékařka si nebyla diagnózou jista, a tak mě odeslala k odborníkovi. Bohužel jsem ošetřen nebyl, protože lékařka nepoznačila, že jde o akutní případ. Asi po hodině jsem byl schopen odejít domů a pak jsem se léčil sám. Nevím, co to bylo, houser asi ne. Nemíním si stěžovat, jen vyjádřit svoji zkušenost, že jsem se setkal s více sympatickými lékaři, z nichž se po zesoukromnění stali postupně chladní byrokraté. Sdružení Lékaři pro reformu svými kombinacemi různých plateb na mně působí stejným dojmem.