Výkonný výbor ČSSD potvrdil záměr vyvolat hlasování o nedůvěře vládě

ČTK

Výkonný výbor sociálních demokratů vedle potvrzení záměru vyvolat hlasování o nedůvěře vládě rozhodl, že ČSSD nebude v té době ve Sněmovně párovat vládní poslance. Výbor také zvolil část stranického předsednictva.

Výkonný výbor ČSSD v sobotu potvrdil záměr poslaneckého klubu vyvolat po Velikonocích hlasování o nedůvěře vládě. Strana se rovněž rozhodla, že nebude v té době ve Sněmovně párovat vládní poslance a její poslanci mají také omezit další absence, například nejezdit na zahraniční cesty. Po jednání výboru to uvedl předseda strany Bohuslav Sobotka.

Poslanecký klub sociálních demokratů už v pondělí podle Sobotky předloží ve Sněmovně žádost o svolání mimořádné schůze, na které by měli poslanci hlasovat o nedůvěře. K vyslovení nedůvěry je ve dvousetčlenné Sněmovně potřeba 101 hlasů poslanců.

Sociální demokraté disponují spolu s komunisty, s jejichž podporou mohou počítat, 82 hlasy. Aby se podařilo nedůvěru kabinetu vyslovit, museli by získat ještě 19 poslanců vládní koalice, což zatím není pravděpodobné.

Výbor také volil dalších deset členů stranického předsednictva, podařilo se mu ale zvolit jen jejich část. Uspěli předseda Senátu Milan Štěch, poslanci Jan Hamáček a Milan Urban a bývalý poslanec Karel Šplíchal.

Síly v předsednictvu mezi tábory příznivců Sobotky a prvního místopředsedy Michala Haška jsou tak zatím vyrovnané. Mezi zbývajícími šesti členy předsednictva musí sociální demokraté zvolit tři ženy, nařizují jim to vnitrostranické kvóty.

Na rozdíl od volby členů předsednictva se zvolit zbývající ženy a mladé sociální demokraty mezi členy ústředního výkonného výboru tak, aby byly dodrženy stanovené kvóty, podařilo.

ČSSD také uvedla, že chce zahájit s ostatními stranami jednání o omezení výdajů na volební kampaně. Navrhuje například stanovení limitu výdajů, zavedení otevřených účtů, aby veřejnost mohla výdaje průběžně kontrolovat, a číslovat předvolební billboardy. Usilovat chtějí také o debatu s koalicí o zlepšení politické kultury.

Záměr vyvolat hlasování o nedůvěře kabinetu kvůli koaliční krizi už v pátek poslaneckému klubu jednomyslně schválilo stranické předsednictvo.

Krizi vyvolal skandál kolem údajného uplácení poslanců Věcí veřejných neformálním lídrem strany Vítem Bártou, který vedl k jeho demisi na funkci ministra dopravy. Premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas navrhl prezidentovi Václavu Klausovi navíc odvolání ministrů vnitra Radka Johna a školství Josefa Dobeše (oba VV). Jako důvod uvedl jejich spojení s bezpečnostní firmou ABL, kterou vlastní rodina ministra Bárty.

Skandál gradoval dalšími prohlášeními některých poslanců Věcí veřejných a neochotou prezidenta přijmout Bártovu demisi a návrhy na odvolání ministrů. Vyvrcholil zveřejněním nahrávky poslankyně a bývalé předsedkyně poslaneckého klubu Věcí veřejných Kristýny Kočí, podle něhož se měla alespoň část ODS podílet na vyvolání vládní krize. Koaliční lídři se stále snaží rozkol urovnat.

Výbor podle Sobotky rovněž zvolil ústředním tajemníkem strany člena pražské ČSSD Michala Kuciána. Spolupracovat bude s místopředsedou strany Martinem Starcem. Starec bude mít v kompetenci hospodaření a finance, Kucián personální a organizační věci.

    Diskuse
    April 17, 2011 v 1.58
    Otázka:

    Nepřekvapuje vás, že když je koalice takto rozložená, v absolutní krizi, že opozice, tj. ČSSD a KSČM, nejednají více společně? Mám na mysli KSČM organizovanou žádost o svolání schůze k nedůvěře vládě, ke které se ČSSD dosud nepřipojila, zato však už nyní mluví o tom, že by takovou schůzi sama vyvolala, protože má na to dost sil sama.

    Odpověď:

    Podle mě to bylo částečně dáno jakousi taktikou ČSSD. Bála se, že v případě, že bude vyvolávat hlasování o nedůvěře, které jako první iniciovali komunisté, otluče se jí to o hlavu a celé to skončí kontraproduktivně. Myslím si však, že teď události nabraly takový spád a míra dostupných informací mě přesvědčuje o tom, že takovéto taktické úvahy by se už neměly vůbec vést. Zda to jako první navrhli komunisté nebo ČSSD a kdo se ke komu připojí, je v této situaci jedno. Jde tu o závažnější věci než o to, zda se pak případně vládní koalice bude bránit tím, že jde o jakýsi pokus vyvolaný komunisty, který podporují sociální demokraté. To je, bohužel, u nás obvykle používaná rétorika.

    Pravil, mimo jiné, Jiří Pehe pro Haló noviny
    http://www.halonoviny.cz/articles/view/218963

    To jsou věci …