Další krize žene českou demokracii nad propast

Jiří Pehe

Konspirační teorie, které se objevily spolu s posledním skandálem, jsou samy o sobě smutným svědectvím o stavu české demokracie. Znamenají, že jen málokdo věří tomu, že politické procesy mají přirozené příčiny.

Prorůstání mafiózních forem byznysu a politiky v České republice dosáhlo takové míry, že za téměř každou politickou krizí hledají komentátoři a politici nějaké skryté zájmy. Dokonce i prezident republiky naznačuje v souvislosti s poslední vládní krizí, způsobenou skandálem okolo Věcí veřejných, že někdo v pozadí tahá za jakési nitky.

Tyto konspirační teorie jsou samy o sobě smutným svědectvím o stavu české demokracie. Znamenají, že jen málokdo věří tomu, že politické procesy mají přirozené příčiny nebo že transparentní demokratická politika u nás vůbec existuje. Vše je řízeno temnými silami v pozadí.

Ještě horší je, že tyto konspirační teorie není snadné vyvrátit, dokonce se automaticky nabízejí coby „nejlogičtější“ vysvětlení současné krize, protože česká politika zdegenerovala do podoby, kdy se zcela otevřeně a jaksi odevzdaně mluví o vlivu „kmotrů“ i korupčních bratrstev nebo o ovládání politických stran s pomocí „velrybaření“, aniž by veřejnost a politici hledali aktivně nápravu.

Skandál, v jehož středu stojí Věci veřejné, tak není téměř možné srozumitelně rozmotat a vysvětlit, což dále demoralizuje již beztak zmatenou veřejnost a podrývá důvěru v demokracii.

Už i prvoplánové vysvětlení, že VV jsou nestandardní politický subjekt, který byl vytvořen jako podnikatelský záměr, a že nestandardnost VV je příčinou podivných vztahů uvnitř „strany“, což nyní na základě mediálních odhalení a revolty několika členů způsobilo politickou explozi, je svým způsobem bizarní. O pokleslosti politických poměrů u nás svědčí, že takové vysvětlení česká veřejnost i média přijímají jako to vlastně „nejstandardnější“.

Vzápětí se ale vyrojila „vysvětlení“ další. Ano, VV jsou prý nestandardní strana a její faktický lídr Vít Bárta měl možná i nestandardní plány, ale současnou krizi nezpůsobila tolik vnitřní „nestandardnost“ véčkařů jako prý spíše fakt, že se tato strana seriózně (na české poměry tedy nestandardně) pustila do boje s korupcí.

Podle Bárty prý není náhoda, že se útok na VV zevnitř strany i zvenčí spustil krátce poté, co nedávno jmenovaný nový policejní prezident decentralizoval pravomoci policie při boji s korupcí, což znamená, že velké politické strany nemohou už tak snadno zametat pod koberec obvinění z korupce namířená proti jejich „kmotrům“.

Ministr vnitra Radek John zase spojuje útok na VV s balíčkem protikorupčních opatření, který protlačil v rámci naplňování předvolebních slibů VV. I to prý muselo vyděsit kmotry.

V tisku si lze pro změnu přečíst, že důvodem tlaku na Věci veřejné může být fakt, že Bárta rozzlobil „modré kmotry“, jejichž projektem VV prý původně byly. Rozzlobil čím? Zřejmě tím, že jim „mafiánský projekt“, jak o něm údajně mluví bývalý premiér Mirek Topolánek, vyvlastnil.

Kdybychom tuto tezi rozvinuli, Bártou „zcizená“ véčka byla tolerována politicko-ekonomickým zákulisím ODS, dokud jejich podpora pro neoliberální reformy vlády byla na prvním místě, zatímco boj s korupcí zůstával na úrovni deklarací. Jenže John a Bárta se zřejmě zbláznili a trvají na protikorupčních opatřeních. Sem v kontextu výše zmíněné „konspirační“ teorie patří i údajná odveta jistých kruhů za Bártou vyvinutý tlak na stavební společnosti, aby zlevnily stavbu dálnic a silnic.

Zaslechnout je možné i teorie o tom, že za pádem Bárty a rozvratem ve VV stojí bývalý premiér Mirek Topolánek a bývalý ministr vnitra Ivan Langer. Oba mají prý své důvody: Topolánek má důvod se mstít za to, že na něj Bártova firma ABL sbírala kompromitující materiály včetně možná pověstného výletu do Toskánska, což nakonec přispělo k jeho pádu. Langer má zase důvod útočit na VV, protože John rozbíjí na ministerstvu vnitra struktury, které byly vytvořeny za účelem ochrany nejrůznějších kmotrovských sítí.

Nelze vynechat ani údajně nápadně blízké vztahy bývalé šéfky klubu VV Kočí se šéfem poslaneckého klubu za ODS Tluchořem nebo údajně těsné vazby odpadlíka z VV Škárky na jakési plzeňské struktury ODS. Nedá se prý ani vyloučit, že Škárka a Kočí, nebo alespoň jeden z nich, byli do VV od začátku přímo nasazeni, a teď jen splnili své zadání.

Autor tohoto textu vyslechl i vážně míněné argumenty, že vše mají na svědomí temné síly spojené s levicovou opozicí, která chce stůj co stůj zastavit vládní reformy. Není prý náhoda, že útok na nejslabší článek vládní koalice začal v okamžiku, kdy vláda schválila definitivní znění důchodové reformy. Co na tom, že toto dílo zkázy si z nějakého záhadného důvodu osvojil premiér Nečas a jeho ODS, kteří by na reformách měli mít zájem.

S reformami je spojená i teorie, že VV bylo nutné rozštěpit, protože reformy brzdí. Nejlepší je prý tedy vládnout v podobě koalice ODS a TOP 09 a několika pravicově smýšlejících přeběhlíků z VV, kteří nebudou věci komplikovat.

Lze se také dočíst, že útok na véčka byl spuštěn jednoduše proto, aby přehlušil skandály uvnitř ODS, zejména okolo Alexandra Vondry a Pavla Drobila. Zatím nejbizarnější teorie, kterou autor tohoto textu zaznamenal, zní, že za vším stojí síly spojené s Evropskou unií, aby bylo možné bez velké veřejné debaty schválit český příspěvek na záchranu Portugalska.

Jakkoliv na některých z výše zmíněných teorií, kromě těch opravdu bizarních, může být kus pravdy, je zřejmé, že už jenom jejich nemalá nabídka svědčí o katastrofálním stavu české demokracie.

Nemluvě o skutečnosti, že jen v málokteré normálnější demokracii by se kdy strana spojená s bezpečnostní agenturou dostala do vlády a k řízení ministerstva vnitra. A nemluvě o skutečnosti, že ve společnosti, v níž se otevřeně mluví o vlivu zákulisních korupčních bratrstev na politiku, by zavedené strany (ty, které se považují za standardní) už dávno byly donuceny veřejností přijmout alespoň nějaká zásadnější protikorupční opatření, včetně zákona o státní službě, který Česká republika stále nemá.

Jsme tak svědky hluboké krize demokratické politiky u nás jako takové, a je stále zřejmější, že pokud se poměrně rychle nepodaří najít řešení „uvnitř“ systému, bude sílit ochota radikálnějších částí veřejnosti hledat řešení nesystémová, mimo zavedené struktury. Česká demokracie skutečně balancuje nad propastí.

    Diskuse
    AJ
    April 12, 2011 v 11.35
    Stat uz neexistuje
    kez by byly temne sily levice apon zcasti tak mocne. podle me bohuzel nemaji sanci.

    Cim vic to sleduju, tim jsem presvedcenejsi, ze stat uz neexistuje, je to jen atrapa, vlada je jen atrapa, vsechno je v rukou par miliardaru. a posledni zbytky, ktery jeste trochu stat jsou (zdravotnictvi... ), tahle nastrcena "vlada" poslusne preda do rukou svych vladaru. uz nic neni proste, nic nezbylo.

    Vy o tom sice mluvite jeste porad jako o konspiracnii teorii... ale to vnimam jako prehnany oprimismus.

    April 12, 2011 v 17.13
    2
    # Po delší době jsem v tramvaji přes čísi rameno zahlédl tištěné noviny. V jakési anketě se tam Víta Bárty zastával filosof Jan Sokol. Docela mě to překvapilo.

    http://www.veciverejne.cz/veci-verejne/clanky/kluby-sympatizanti-i-obcane-podporuji-politiku-vv.html

    # Autor píše: "jen málokdo věří tomu, že politické procesy mají přirozené příčiny." -- Bodejť, vždyť co by měla taková "přirozená příčina" být? A o co je přirozenější chtít takové a takové zřízení než "chtít tahat za nitky"? Myslím, že by naprosto stačilo říct, že politické procesy mají mít politické příčiny.
    OW
    April 12, 2011 v 18.27
    Klausovi spolupracovníci Jakl, Hájek a Bartoš odhalovali jedno tajné spiknutí za druhým už v "klidnějších dobách". Viz Bartošovy seznamy. Jak by teď asi mohli zůstat pozadu?
    Problém moudrých a úctyhodných lidí (jako Jan Sokol) může být dán tím, že se v oblastech, kde se konspirační teorie tvoří a pěstují, běžně nevyskytují a nejsou proti nim tedy imunizováni.
    Ondřej
    Souhlasím s Michalem Špínou, když píše, že stačí říci, že politické procesy mají mít politické příčiny. V opačném případě by byl příčinou politických procesů například uplacená nezasloužená výhoda, placené hlasování pro určitý zákon apod.
    VD
    April 12, 2011 v 22.56
    Corporate state
    To mi připomnělo, jak píše Chris Hedges o prázdné slupce demokratického systému dvou stran v USA - obě strany už jsou natolik prorostlé s korporacemi, že tyto mocné ekonomické struktury fakticky prosadí svou vůli, ať již vyhraje a vládne kdokoli - volby a střídání a naděje a změna už jsou jen kulisy, dekorace, šálení. Chris, liberál, už nevidí uvnitř systému korporátního státu budoucnost...
    U nás, v našem maloměstě zvaném ČR, je to v trochu menším měřítku, ale v podstatě totéž.
    http://www.truthdig.com/chris_hedges
    MN
    April 13, 2011 v 19.15
    Kde je pravda?
    Mám čím dál silnější dojem, že jde o vystrnadění VV (a Víta Bárty) z vlády (především z pozice ministra vnitra). Firma ABL na jedné straně nepřípustným způsobem proniká do politiky, na druhé straně nikdo jiný ale nemá schopnost rozkrývat korupci ze strany ODS. Některé nápady Víta Bárty určitě vzbuzují hrůzu ve spřátelených firmách ODS. Zajímavé je, že špehování MFDnes proti VV je v pořádku. To je totiž jenom účelový výklad veřejného zájmu...
    MS
    April 14, 2011 v 20.43
    Konspirace a kauza VV
    Spiklenecké teorie u nás opravdu zabírají - asi pozůstatek z totalitních dob, kdy šuškanda byla často jediným zdrojem informací. Nakonec to využívají (zneužívají) i některé politické strany, vždyť vyvolání určité hysterie těsně před volbami už několikrát přineslo očekávaný výsledek. Proto je myslím třeba se nad každou takovou teorií zamyslet, sehnat co nejvíc informací a zamyslet se ještě jednou.

    Na "kauze VV" mě překvapilo posuzování určitých obvinění bez kontextu situace u nás (existenci kmotrů přiznávají i vedoucí postavy stran). V podmínkách severní Evropy by pozdvižení a vyhazov z vlády bylo na místě, třeba v Itálii by to velkou pozornost asi nevzbudilo. Vliv ekonomických zájmů na politiku je u nás už dávno realitou.

    Obvinění by se měla poměřit s reálnými postupy k jejich dosažení. Jsou audity stavebních zakázek, tlak na snižování ceny staveb a snaha vymanit policejní vyšetřování korupce z centrálního dohledu ty správné kroky k cílům, ze kterých jsou představitelé VV napadáni? Ale kupodivu se tohle jaksi nebere v úvahu - až to svádí k dalším konspiracím o tom, nakolik jsou novináři a hlavně majitelé novin nepodplatitelní, odvážní apod.

    Pak je tady minulost. Celá kauza nápadně připomíná rozklad Strany zelených, ti taky byli nepohodlní prosazením limitů těžby apod. I tehdy byla do celé věci zapletena ODS, dokonce byl mladý kádr nasazen na dceru poslankyně...

    Bohužel česká veřejnost zatím vždy spolehlivě odmítla ty, kteří šli do politiky se snahou s korupcí něco skutečně udělat. Je proti majetkovým přiznáním a dalším podobným krokům. Ale situace začíná být neúnosná, hrozí zastavení programů EU jako před časem Bulharsku. Snad prohlédnou další, i když mediální kampaň je nebývalá - peněz je asi ještě dost, jde vlastně o investici a tak jsou kmotři štědří...
    SH
    April 15, 2011 v 13.17
    Několik zásad.
    Dokud je politika mocí, čili právem rozhodovat o věcech veřejných a ne pouze jejich správou, pak budou v politickém prostoru pořád existovat loutky, loutkaři i ti co diktují loutkařům scénáře.
    Dokud bude demokracie ortodoxně pouze a jen zastupitelskou demokracií, v níž zastupitelé jsou občany s absolutním mocensko-rozhodovacím privilegiem, čili bez jakékoliv povinnosti spolupracovat se občanskou veřejností, bude politický prostor vypadat tak, jak vypadá u nás po roce 1989.
    Dokud budou o politické moci rozhodovat peníze a jejich největší vlastníci, nebude politický prostor nikdy součástí pouze veřejného prostoru.
    Dokud bude žurnalistika lokajem moci, budou existovat konspirativní teorie, protože mediální vlastníci nemají zájem na odkrývání vazeb byznysu a politiky.
    Bojovat proti korupci soukromou právnickou osobou, navíc za použití zpravodajských metod, které jsou použitelné pouze s povolením soudu je vymýtání čerta ďáblem. Přesněji nahrazením jednoho korupčního bratrstva jiným.
    PV
    April 15, 2011 v 17.32
    souhlasim
    "Bojovat proti korupci soukromou právnickou osobou, navíc za použití zpravodajských metod, které jsou použitelné pouze s povolením soudu je vymýtání čerta ďáblem. Přesněji nahrazením jednoho korupčního bratrstva jiným".

    Je ovsem otazkou, zda vymytani certa dablem nema i pozitivni stranky naruseni starych vazeb a rozkyvani celeho systemu...Ty skandaly a zverejnovani nahranych rozhovoru take muze vest k tomu, ze lidem jak ten system nyni funguje.

    Sklizime to, ze pred lety nebyla prijata majetkova priznani a take zakon o statni sluzbe. Mozna by se prave umysly vv daly otestovat takto. Kdokoliv vyse uvedene podpori, prispiva z meho pohledu k systemovemu reseni.